Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls po wysiłku

Gość none

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jakiś czas temu zasłabłem na siłowni, zrobiło mi się słabo później nie mogłem siedzieć ponieważ czułem ucisk na głowie, leżałem i czekałem na pogotowie, w karetce już było mi lepiej, zrobili mi badania holter 24/7 i na cisnienie nie wyszło nic nadzwyczajnego, pani kardiolog zrobiła mi EKG i stwierdziła że mam przerost lewej komory serca narazie nie leczone poprostu narazie mam się nie przemęczać i nie chodzić na siłownie, dodam że nie robili mi badań pracy serca przy wysiłku, bo holter założony który miałem mógł nic nie wykazać bo leżałem ciągle praktycznie na łóżku ;/, teraz pytanie bo wróciłem do domu przed wczoraj byłem u kolegi mieszka na samej górze w bloku więc troszke schodków się przeszło u niego na fotelu siedze sobie tak po 5-10min poczułem coś jakby *skurcz serca* szybko położyłem się, poprosiłem go o cisnieniomierz cisnienie było dobre wynosiło chyba 124/69 ale puls był aż 109 po jakimś czasie mi przeszło wróciłem do domu i długo leżałem na łóżku bo się nie za bardzo dobrze czułem, dziś wróciłem ze szkoły zrobiłem sobie 30pompeczek odpoczołem chwilke zmieżyłem cisnienie wynosiło ono chyba 117/70 a puls 88, myśle że 88 po lekkim wysiłku to normalka dodam że normalnie gdy mieże dziennie bez wysiłku w stanie spoczynku mam między 70-80 nigdy poza. po jakimś czasie zszedłem do kuchni i machłem sobie 10pompek wstałem poszedłem do siebie do pokoju (około 20 schodów) i nagle znowu się dziwnie poczułem serce zaczeło mi ładować (mocno bić, kołatanie, uderzanie, biło jak dzwon) do tego szybko poleżałem minutke napiłem się wychyliłem głowe za okno i mi przeszło, do tego doszedł nie wiem czy mój wymysł ale chyba skurcze serca, bo czułem jak chodźby nie mogło w pewnym momencie uderzyc, aż wkońcu zabije i znowu wali. Do lekarza pierwszego kontaktu nie poszedłem bo to raczej narazie nic poważnego (ta lewa komora) a chodze do klasy górniczej i w przyszłości mam zamiar iść na kopalnie, a nie chce sobie papierów zasmrodzić chyba wiecie o co chodzi, a do tego czasu powinna ta lewa komora się ustabiloizować bo wiadomo dorastam mam 16lat. Mam zamiar iść na kontrole do prywatnego kardiologa, jak myślicie to co mi się stało to normalne? tak na ogół to odpoczywam siedze sobie przed komputerkiem i mam zamiar dojść do zdrowia, lecz chce wiedzieć jaka jest wasza opinia i czy też coś takiego macie. dodam że miewam kłucie w serca ;/ przy wdechu czasem który raz są raz ich nie ma.

Czasem np. teraz przy większym wdechu to już nie jest kłucie (chyba) tylko lekki ból który przechodzi, bo chyba się korbie bo ciągle o tym myśle i się boje że mi sie coś stanie albo że to coś poważnego;/ zmieżyłem sobie teraz 124/77 puls 78.

A może zbyt duży wysiłek nałożyłeś dla siebie w tej siłowni.?Pij herbate z kwiatu głogu,kup sobie w sklepie zielarskim kilka paczek.Herbate tę można pić stale.Dobrze robi dla kondycji serca.Możesz też kupić oprócz tego z dzikiej róży i pic zamiast normalnej herbaty.Myślę,że źle zrobiłeś leżąc z tym holterem w łóżku,bo wtedy serce pracowało normalnie,gdybyś np. wykonał 10 pompek ,wtedy byłoby widac jak na wysiłek reaguje serce.I nie pij żadnych red buli i innych tego typu napojów,ani coli.

Co do wysiłku który nałożyłem na siłowni to masz racje, założyłem za duże tzn. mój starszy kolega tym podnosił do mnie się zaśmiał abym tym pomachał to wziołem 12 powtórzeń 40kg stojac na biceps. Po tym właśnie ćwiczeniu padłem, wcześniej miałem 3 na plecy :P

Może poprostu moje serce jest zmęczone bo wiadomo marihuana podnosi na jakiś czas puls a ja miałem często tak że gdy wróciłem ze siłowni lubiałem zapalić wtedy jeszcze nie stosowałem tataraku który uspokaja i neutralizuje negatywne działania tytoniu i marihuany :) i teraz zrobie sobie ze 2-3 miesiące odpoczynku i mi przejdzie?

Wcześniej rzeczywiście miałem kłucie w sercu lekkie gdy brałem wdech, mama mi powiedziała że to przez stres który był w ostatnim czasie, coś się poprostu działo emocjonujacego itd.. więc chyba można go zaliczyć do bolów nerwowych. Lekarzowi to mówiłem nawet kardiologowi to powiedział że to nic takiego, żeby poprostu się tyle nie denerwować. Dodam że wcześniej jak mnie kuło to nie paliłem nic, po około tygodniu mineło.