Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szumy w uszach przy nadciśnieniu

hz1975

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na imię Kamil i mam 20lat. Jestem na razie w trakcie diagnostyki mojego nadciśnienia. Zauważyłem coś takiego, że gdy mam ciśnienie podwyższone to odczuwam lekkie szumy w uszach. Lecz gdy biorę tabletkę, która obniża ciśnienie np. z 160/100 na 125/75 to odczuwam silny huk w uszach i zawroty głowy. Czy jest to związane z krążeniem w mózgu? Czy pomimo tak młodego wieku moje krążenie mózgowe może ustać (boję się kopnąć w kalendarz...)? Z tego co słyszałem od znajomych to dobrze jest pić Miłorząb czy to prawda?

Picie miłorzębu usprawnia krążenie i zapobiega zlepianiu sie krwinekczy też płytek krwi,a więc usprawnia krążenie i zwiększa tym samym dopływ tlenu do mózgu.Ale cisnienia to raczej nie obniza.Na obniżenie ciśnienia to raczej picie jemioły.A może ty zażywałeś coś na przyrost mięśni i na siłowni ćwiczyłeś?Ćwiczenia siłowe podwyższają ciśnienie.Czy nie pijesz napojów energetycznych,red buli, coli, power-coś tam,nie palisz papierosów albo czego innego nie jarasz?Często od takich rzeczy wzrasta ciśnienie.A może jesteś osoba zbyt emocjonalną i po jednorazowym zmierzeniu ciśnienia ,gdy było za wysokie,tak sie tym przejąłeś,że z tych nerwów sam sobie ciśnienie podnosisz.Jeśli zachodzi ten ostatni przypadek,to na uspokojenie coę ziołowego systematycznie używane i przez długi czas może pomóc.

Z wyżej wymienionych rzeczy palę papierosy a i tak już nie palę tyle co kiedyś. Nalewkę z jemioły mam ale lekarz powiedział mi żebym jej nie pił bo nic mi nie da. Kupiłem sobie ten miłorząb i zamierzam go pić. A co jeżeli miłorząb nie da nic na te piski i szumy w uszach? Byłem z tym u neurologa i zapisał mi tabletki jakieś 2 miesiące temu, no i nic nie dało. Potem na neurologię do szpitala dostałem skierowanie i mnie nie położyli bo nic mi nie jest niby. Tego samego dnia poszedłem do rodzinnego i powiedział żebym leczył się psychicznie. No ale chyba od psychiki nie może cały czas piszczeć w uszach no nie?

No to przestań palić całkiem,bo jeśli w tak młodym wieku masz problemy z ciśnieniem,to paleniem tylko pogarszasz sprawę.Udowodniono,że wśród palaczy średni wiek wystąpienia udaru to ok. 57 lat,a u niepalacych 67.Widzisz wiec jak paleniem pogarsza sie stan naczyń krwionośnych,doprowadza do wzrostu cisnienia,cholesterolu itd. Jeśli lekarz twierdzi,ze to z nerwami moze mieć cos wspólnego,to spróbuj brac stale i systematycznie coś na uspokojenie ziołowego.Po jakimś czasie zobaczysz,czy coś lepiej się czujesz.Na pewno ci to nie zaszkodzi,a sprawdzić warto.Tylko co najmniej miesiiąc.Może rzeczywiście zbyt emocjonalnie podszedłes do pierwszego pomiaru,który wskazał wysoki wynik i za bardzo sie przejąłeś i stąd to ciśnienie.A poza tym jak palisz papierosy i gdy po papierosie zmierzysz ciśnienie,to też może być nieco wyższe.