Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie i nerwowość

Gość Fluos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam 18 lat, 178cm wzrostu i 84 kg wagi,3 lata chodzę na siłownie,zdrowo się odżywiam,zero używek jedynie 1,5 miesiąca temu kreatyna,i zawsze kawa przed treningiem mocna była, Jestem bardzo nerwowy,problemy w rodzinie mieszkam z babcia i co chwile są jakieś awantury. 2 tyg.temu bylem na bilansie szkolnym i miałem ciśnienie 165/100 odpuściłem treningi to drugiego dnia miałem 160/70 później po weekendzie poszedłem znów i miałem 160/85 Później następnego dnia poszedłem do apteki i było 151/77 przy pomiarze w aptece puls ze 125 a jak w szkole mi mierzono to chyba ze 150. Cały czas od momentu mierzenia strasznie się denerwuje.Nie mogę spać po nocach,mam wybuchy gorąca cala twarz i uszy są gorące i nieprzyjemne pobudzenia, częste nerwobóle(w klatce czy pod zebrami).Bylem dziś u lekarza i kazała mi zapisywać te ciśnienie przez 2 tyg i przyjść z tym po świętach.Czuje się fatalnie, rzadko są momenty kiedy dobrze się czuje.Boje się ze coś może mi się stać.Mam ataki paniki z tego powodu i ciśnienie przy tym jest pewnie ogromne,uderzenia krwi do głowy. Pomaga jedynie położenie się i słuchanie muzyki relaksacyjnej na jakiś czas. Dodam tez ze często mnie szyja boli i czuje jakbym miał te wszystkie mięśnie strasznie ponaciąganie z przodu i z tylu. Nie wytrzymam przez tyle czasu mierzyć ciśnienie,pomiary i tak będą zawyżone, cały czas jestem zestresowany i cały w strachu,co mam zrobić?? Nie wiem co się ze mną dzieje. Siedzę sobie na lekcji a tu nagle fala gorąca mi na twarz uderza masakra.Czuje się jak w saunie i mam chęć żeby uciec na dwór bo się ugotuje. Święta sobie zmarnuje tym wszystkim,zalamie sie chyba.

Od zakończenia cyklu minęło 6 tygodni,przez ten czas słabo się mi ćwiczyło i nie zbyt dobrze się czułem po treningu, myślałem ze to przetrenowanie.Ale te powyższe objawy to zaczęły się od momentu kiedy dowiedziałem się o tym ciśnieniu.

To może nakręcanie się cisnieniem tez ma swoje znaczenie .Kup sobie jakiś ziołowy przeparat na uspokojenie Kalms ,albo coś innego i pobierz tylkko systematycznie a nie jak ci się przypomni.A może pijesz jakies napoje energetyczne ?Colę ?Pij dużo wody dobrej np.Muszyniankę ,przepłuczesz sie a jednocześnie uzupełnisz minerały .I nie denerwuj sie tak bo nic ci się nie stanie .Ludzie żyją z duzo większym cisnieniem .Ogranicz może ćwiczenia na jakiś czas .

No to pij dalej wode i herbatę zieloną -ale nie przesadzaj z ilościa herbaty bo ona też podnosi cisnienie .Kup na uspokojenie ziołowe tabletki albo pij melisę wieczorem .Mierz cisnienie i spokojnie podejdz do sprawy .im więcej się będziesz denerwował tym wieksze ciśnienie -pamiętaj o tym .I potem do lekarza .

Od samego kupienia ?????No to dobrze *:) Myślę że jak połkniesz to już całkiem będzie dobrze ;)Pewnie to cisnienie to z emocji i zmartwienia że ci takie wyszło wysokie .Tylko bierz systematycznie jak na ulotce .Mierz codzinnie cisnienie i zapisuj .Zobaczysz że będzie ok ,czego ci życzę .

Dobra,dzisiaj o 12.30 bylem w aptece zmierzyć starałem się nie stresować ale już tylko na widok ciśnieniomierza widzę 160 skurczowe :< odpoczywałem siedząc 10min jak tylko włożyłem rękę do ciśnieniomierza to mega skok pulsu siłą młota pneumatycznego zmierzyłem i 160/75 puls 115 ciśnieniomierz jak zwykle aż cały pulsował plastik aż skrzypiał :% po zmierzeniu poszedłem do domu puls spadł to się w głowie mi kręciło przez jakieś 20min ,cały czas mam puls w spoczynku max 65 to jest masakra. Czy jak puls skacze to i skurczowe skacze?

Do Fluos, zadnych odzywek, napojow energetycznych, papierosow, alkohol jesli juz to okazjonalnie, najlepiej czerwone wino lub nalewka z glogu hehe. Niegazowana woda i zielona herbata Super! ale pamietaj o prawidlowym zaparzaniu zielonej herbaty, zalewasz ja gdy woda ma 80stopni, tj, ok 3 minuty od zagotowania(o ile dobrze pamietam). Prawidlowy puls miedzy 60-80. Mnie pomogla wizualizacja. Staram sie wyciszyc, zamykam oczy i wyobrazam sobie taki stary stojacy zegar koncentrujac sie na wahadle. Po jakims czasie bicie serca wyrownuje sie z rytmem tego wahadla. Polecam Tobie takze techniki oddechowe. Poczytaj w necie. Aha, silownie odstawilabym, chyba ze bieznia. lepszy na swiezym powietrzu szybki marsz, trucht... No a w ogole to lekarz i zrobienie ogolnych badan, bo wysokie cisnienie moze byc spowodowane jakas somatyczna choroba. wszystkiego najlepszego w Nowym roku!