Skocz do zawartości
kardiolo.pl

zibdor13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam Mój przyjaciel z dawnego pobytu w szpitalu przechodzi zapalenie płuc...ale jednak z powikłaniami.Wczoraj był ze skierowaniem od lekarza 1-go kontaktu w szpitalu WSK,nie został przyjęty...? potem udał sie do szpitala specj. Chorób Płuc ,gdzie został przyjęty a po badaniach doszło do badania tomografii serca. Okazało się ,że ma wodę w sercu /pewnie osierdziu / i w jednostce która go odesłała do domu ! Ponieważ jakos trudno w necie znaleźć konkretnej wypowiedzi z czym to sie wiąże ..jestem bardzo zainteresowany odpowiedzią i pomocą -również z mojej strony w tej sprawie. Jakie moga byc powikłania i czy to może zakończyc sie tylko farmakologicznie,czy też ściąganiem wody albo ...dalej Zbigniew proszę o pomoc

Witam, Stan chorego z nadmiarem płynu w worku osierdziowym, bo prawdopodobnie o to chodzi, zależy od ilości tego płynu. Jeżeli płynu jest mało, to prawdopodobnie nie wymaga to leczenia. Przy umiarkowanej ilości płynu można leczyć farmakologicznie. Przy dużych ilościach, kiedy płyn uciska na określone jamy serca, nakłuwa się osierdzie i odbarcza się worek osierdziowy z tego płynu.