Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Żyły pod językiem i na nogach przy zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych

Gość el25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, biorę tabletki antykoncepcyjne. Jestem zdrowa, poza torbielą na jajniku, którą leczę tabletkami antykoncepcyjnymi. Bolą mnie nogi ostatnio, leciutko czasami puchną, lekko. Mam żyły takie fioletowe, mocno widoczne pod językiem. Czy coś moze się dziać w moim układzie krwionośnym - serce, zakrzepica? Poza tym nie mam innych dolegliwosci. Tabletki to kontracept - mało jest o tej marce w internecie, dobre to chociaż?

Efekty uboczne Często: Ból głowy, nerwowość, nietolerancja soczewek kontaktowych, zaburzenia widzenia, nudności, trądzik, migrena, zwiększenie masy ciała, retencja płynów, nieregularne krwawienia, brak krwawienia lub skąpe krwawienia, tkliwość piersi, zmiany libido, depresja, drażliwość. Niezbyt często: wymioty, hiperlipidemia, nadciśnienie tętnicze, toczeń rumieniowaty układowy. Rzadko: otoskleroza, kamica żółciowa, ostuda, żylna choroba zakrzepowo-zatorowa (zakrzepica żył głębokich kończyn dolnych lub miednicy oraz zatorowość płucna), zaburzenia zakrzepowo-zatorowe tętnic, zmiany wydzieliny z pochwy. Bardzo rzadko: pląsawica, zapalenie trzustki. Poza wymienionymi działaniami odnotowano także nowotwory wątroby oraz zaobserwowano nieznaczny wzrost częstości rozpoznawania raka piersi. Powiem że wolałabym tą torbiel ...............

Ok, dzięki. To co w ulotce, to widziałam. Potrzebuję wypowiedzi, a nie kopiuj-wklej. Ale pracuję trochę stojąco więc jakby nie wiem czy ten ból do końca związany jest z tabletkami i działaniem ubocznym. A żyły chodziło mi o to, że chyba bardziej widoczne, uwypuklone są. a badania krwi na krzepliwość zrobię.

A jakiej odpowiedzi się spodziewałaś ?Na kopiuj wklej też trzeba poświęcić czas...Myślisz że tu czeka 1299 kobiet biorących ten lek i podzielą się z tobą swoimi odczuciami ?Powszechnie wiadomo że przy t.antykoncepcyjnych istnieje ryzyko zakrzpicy a obrzek nóg jest jednym z jej objawów .Wiem że lek bierzesz w związku z torbielą ale jesli coś ci się nie podoba to idz i powiedz lekarzowi .Tym bardziej że zatorowość to nie przelewki .