Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Puls w szyi przy nadciśnieniu u młodej osoby

Gość AdamL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Duzo by opisywac ale postaram sie jakos to wszystko skrocic. Z 1,5 roku temu stwierdzono u mnie nadcisnienie. Zapisalem sie do lekarza, zrobil mi EKG, holtera cisnieniowego. EKG jest dobre, cisnienie wychodzilo wysokie. Przepisal mi Lokren 20, tabletki tak jakby przestaly dzialac po 2 miesiacach, czyli cisnienie znowu wahało sie w granicach 130-145/70. Zmienilem w ogole kardiologa bo jak widzialem zainteresowanie jego moim przypadkiem to w niego zwątpiłem. Poszedlem do drugiego i od razu z miejsca zrobiono mi echo serca, i ekg 24 godzinne, wszystko wyszlo ok. Zmienil mi lek z Lokrenu 20 na Concor Cor 2.5 pol tabletki I Inhibace 2,5 cale. Cisnienie tez sie nie zmienilo nadal jest 130-145/70 puls w granicach 55. Mam 19 lat, czuje sie zmiennie raz dobrze raz zle. Caly czas czuje tetno w szyi po lewej stronie, nasila sie jak wchodze po schodach, czuje jak uderza fala krwi, czuje taki jakby ucisk. Boje sie cwiczyc, te bicie serca strasznie drazni i boje sie, ze cos sie moze stac. Kardiolog skierowal mnie na doplera tetnic szyjnych i teraz ide sie zapisac. Dodam, ze miesiac temu podczas robienia pompek mialem pulsujacy bol z tylu glowy, bol sie powtarzal przy wysilki przez tydzien i teraz przeszedl. Dodam ze wlasnie te 1,5 roku temu spadlem z wysokosci i spadajac uderzyłem głowa w parapet na półpiętrze, od tego czasu tak jakby sie zle czuje. Jestem oslabiony i zmeczony zamartwianiem sie o swoje zdrowie. Chcialbym zyc jak dawniej. Czy moze macie jakies pomysly co mi moze byc?

No czasami sie zle czuje, czuje mocniejsze bicie serca, przy zmianie pozycji ciala serce mocniej uderza tzn. bardziej to czuje wlasnie w szyi, szybko sie mecze, czuje sie zmeczony taki otumaniony. Dodam, ze czasami mam dodatkowe skurcze, tylko na dobowym ekg ich nie wykryto. Co do jedzenia? Odzywiam sie zdrowo, pije tylko wode lub soki, zadnej kawy, redbulli i innego typu swinstwa, rowniez nie bralem zadnych *tabletek* na natychmiastowy przyrost masy. Wlasnie po upadku bylem głupi i nie robilem zadnego przeswietlenia głowy, a powinienem. Bede musial poprosic lekarza aby dal mi skierowanie na tomografie glowy (przepisac chyba to moze tylko neurolog?), warto jest tez zrobic przeswietlenie klatki piersiowej? Pierwszy kardiolog mowil, ze to przyczyny nerwicowe ale jakos stal sie malo wiarygodny dla mnie kiedy opowiadał rzeczy, ze puls 48 jest dobry, i przy stosunku seksualnym cisnienie podskakuje do 300. Do nowego lekarza chodze od 2 tyg i od razu szybko zrobili mi wlasnie badania, ktore wymienilem w czesniejszych postach.

Jeszcze jedno pytania co do tego pulsu w szyi. Czy to jest normalne? Czuje go nawet kiedy leze w lozku, nasila sie strasznie jak wchodze po schodach, mocno wtedy jakby tetnica udezala. Mam jakby sztywnienie w karku. Czy jest mozliwe ze to przerosnete migdaly powoduja ten puls? Tydzien temu jak bylem u lekarza to zauwazył i stwierdzil przerosniete migdaly.