Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zastosowanie homografu

Gość danusia-mamusia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wszczepiony homograf od niecałych dwóch miesięcy. Jest to zastawka ludzka. Wszczepiono mi ją, bo miałam niedomykalność zastawki aortalnej, co z tym idzie zwężenie mirtalnej. były dwa pomysły. Albo dwie sztuczne zastawki, albo homofraf (jednak zaznaczyli, że za 10-15 lat będzie trzeba do tego wrócić). Wybrałam homograf. Leki przeciwkrzepliwe bedę brac tylko przez pół roku. Potem mogę normalnie starac się o dziecko. Dla osoby w moim wieku jest to wybawienie. (A mam tylko 20 lat) Pozdrawiam i zyczę zdrówka. Ola
Gość danusia-mamusia
Witaj Olu!! Dzieki za odpowiedź.Proszę powiedz mi jeszcze czy homograft jest lepszy od sztucznej zastawki/mechanicznej/.Czym one się różnią pomijając już fakt że jedna to ludzka a druga sztuczna. Wiesz słyszałam o takiej zastawce pod nazwą RELIGA która podobno łączy cechy mechanicznej i ludzkiej i nie trzeba jej wymieniac, wstawia sie raz na cale życie. Czytałam o tym jakiś artukuł.Może też o tym słyszałaś??? Pozdrowionka z Radomia!AA jeszcze jedno, Olu napisz kiedy u Ciebie stwierdzono tą wadę /w jakim byłaś wieku?/i w jakim tempie się ona rozwijała??? Buziaki dla dzielnej dziewczyny!!!!!danusia-mamusia
Moją wadę wykryto zaraz po urodzeniu. W wieku 4 miesięcy miałam pierwszą operację. Drugą w wieku roku i 3 miesięcy. Były to plastyki zastawek. Homograf jest o tyle lepszy od zastawki sztucznej, że leki przeciwkrzepliwe się bierze tylko przez pół roku. Potem wogóle nie ma leków. Przy sztucznej zastawce trzeba być cały czas na lekach. Dla kobiety, która chce miec w przyszłości dziecko to duży kłopot. Nie słyszałam o zastawce pół mechanicznej. Bardzo dobrze, że nie trzeba jej wymieniać, jednak pewne wiąże się to z braniem leków. Ja chcę od nich uciec. Przed wyjściem z szpitala chirurg, który mnie operował powiedzał, że może nigdy nie będzie takiej potrzeby, żeby wymieniać homograf. Podobno bardzo dobrze się noszą. Ja mam taką nadzieję i liczę na gromadkę dzieci :-) Pozdrawiam Ola
Gość danusia-mamusia
Witaj Olu!!! Ciekawi mnie jeszcze to skąd się bierze takie zastawki i czy wszczepia się je u dzieci? oraz czym lekarze kieruja się przy wyborze rodzaju zastawki?/oprócz oczywiście tego że kobieta która chce mieć dzieci nie moze barć leków/.A propos tej zastawki o której Ci pisałam RELIGA - nie trzeba brać żadnych leków do kończ życia, tylko dlaczego zatem tak mało osób może mieć taką wygodę?Czyżby jak zwykle pieniądz żądził naszym życiem?:( Pozdrawiam Cię Olu i życzę Ci dużo ślicznych bobasków:)
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Dobry wieczór! Mam 29 lat, jestem po 3 operacjach serca. Drugą i ostanią miałam 12 lat temu. Podczas trzeciej lekarze z Anina wszczepili mi zastawkę płucną. Nie brałam żadnych leków przeciwkrzepliwych. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka(www.forum.sercedziecka.org.pl). Można tam poznać rodziców, których dzieci mają rózne wady serca, niektóre mają więc też homografty. Są też dorośli, czyli byłe dzieci, z wrodzonymi wadami serca. Zapraszam więc i Ciebie, Olu, i Ciebie, Danusiu -mamusiu. Homograft wszczepia się w różnych wadach serca, np. wymienia się zwężoną lub niedomykalną zastawkę. Homograft albo autograft to przeszczepiony fragment tkanki (zastawka, tętnica etc.) pobrany z organizmu pacjenta,czyli jednolita z ciałem biorcy.