Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Krzyki po udarze mózgu

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o poradę. Opiekuję się sama 91-letnią matką po udarze mózgu 3 lata. Jest całkowicie bezwładna i bez kontaktu. Ma wiele różnych towarzyszących dolegliwości (cukrzyca, niewydolność serca, nerek itp). Jednakże zmorą tej choroby są nieustające nieludzkie krzyki w dzień i w nocy. Gdy tylko się wybudzi to krzyczy. Lekarze twierdzą, że to od mózgu. Przepisują różne leki uspakajające i nasenne. Niestety. Kończy się to tym, że po krótkim czasie stosowania leku wiotczeją mięśnie przełyku. Nie możliwe staje się nakarmienie nie mówiąc już o napojeniu. Matka się męczy i ja. Z powodu braku sił próbowałam umieścić mamę w domach opieki, ZOL-ach. Niestety, z powodu krzyków jestem zmuszona ją zabrać z powrotem. Oznacza to dla mnie gehennę w dzień i w nocy (żadna noc nie przespana). Nie widzę wyjścia z tej sytuacji. Może ktoś miał lub ma podobny problem i sobie jakoś z tym poradził? Proszę o radę co robić? Załamana

Nie wyobrażam sobie jak można być zmuszonym do zabrania z domu opieki osoby która krzyczy ?Sama pracowałam w takim domu i nie byłoby o czymś takim mowy ,bo takie domy są dla własnie takich ludzi jak twoja mama.Była chyba żle ustawiona lekowo .Przyjmowane były osoby które dosłownie roznosiły chałupę w proch ale pan doktor tak dobierał leki że po paru dniach był spokój .A jesli leki powodują kłopoty z nakarmieniem to może przetokę żoładkową zrobić ?Wyobrażam sobie jak męcząca może być opieka w domu nad taką osobą .Może skonsultować z neurologiem leczenie ?

Witam. Jestem Fizjoterapeutką i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której była pani zmuszona zabrać swoją mamą spowrotem z powodu takich okoliczności. Celem zmiany takich właśnie przypadków i takiego sposobu myslenia i podchodzenia do osoby chorej prowadzę ankietę, której wyniki mogą posłużyć poprawie sytuacji chorych na udar mózgu. Byłabym wdzięczna za uzupełnienie tejże ankiety. Z góry dziekuję.