Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia rytmu serca przy podwyższonym TSH

Gość Robben

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podobnie jak w temacie od jakiegos czasu mam pewne problemy z sercem,mianowicie jest to jego przyspieszone tempo do okolo 120 oraz czasami tachykardie. Przez jednen z takich atakow wyladowalem w szpitalu ,zrobiono mi badania i bylo podwyzszone tsh,przepisano mi biscorad i lekarz kazal brac codziennie przed sniadaniem. Przez stosowanie leku puls jest w normie,zapisalem sie na kompleksowe badanie morfologiczne odebralem wyniki nieco pozno. Z wynikow ktore moga nie pokoic podaje: alfa-amylaza 26 [28-100], cholesterol 122[135-200] , PCT 0,30 [0.180- 0.282] TSH 4,410 [0,270-4,200]Na wczesniejszym badaniu krwi tsh bylo o wiele wyzsze. Zastanawiam sie czy morfologia mogla wyjsc nieprawdilowo,tzn wskazac *zle wyniki* gdyz dzien przed badaniem mialem sporo pracy przy pewnym projekcie pozno bardzo poszedlem spac (2h przed pobudka,z 3h przed badaniem) i jadlem jakies 4-5h przed badaniem oraz przed snem) Rok temu morfologia rowniez była gorsza,ale z wlasnej glupoty po 1wizycie u endokrynologa oraz urologa przez dluzszy czas nie czulem sie zle i **olalem ** sprawe.Teraz sie za to wzialem i chce isc na jeszce jedno badanie pozniej udac sie do endokrynologa.Najgorsze jest uczucie ,ze serce ma zaraz stanac,ze bije nierowno, kołacze. Byłem rok temu u kardiologa mialem echo serca,ekg robiono mi 4razy i bylo zawsze dobre z tego co pamietam. Na samym poczatku podejrzewano cos powazniejszego w zwiazku z czym mialem robiony rezonans magnetyczny i tomografie komputerowa,nic nie wykazaly. Czy warto zrobic kolejne badanie krwi, moze sie az tak bardzo wachac poziom tsh? i Czy roznica od normy o 0,2 moze powodowac takie *uczucia*?Jest to strasznie meczace czuc kazde uderzenie serca i miec wrazenie,ze mozna miec zaraz zawal.. Cisnienie mam praktycznie zawsze dobre w normie.dodatkowo schudlem mocno w ramach diety z 118kg na 99 przy wzroscie 186cm.Jakies rady?Objawy z wiedzy jaka zaczerpnalem z internetu wskazuja na nadczynnosc tarczycy(zmeczenie,wypadanie wlosow,uczucia gorąca itp,za tydzien mam wizyte u endokrynologa,jednak serce nie daje spokoju) sorry za dlugi tekst,chcialem opisac fachowo problem.

Tachykardia to puls powyżej 100 uderzeń .Morfologia w zasadzie do kosza bo jedłeś 4 godziny -jesli dobrze pamiętam -przed pobraniem .Ale już daj spokój z nią .Najważniejszy endokrynolog bo kołatania są własnie przy problamach z tarczycą .Nie wiem dlaczego dalej ze szpitala cię nie pokierowali z tym wysokim tsh ?

Przed pójściem do endokrynologa dobrze ,abyś miał aktualne bad. hormonów tarczycy---nie tylko TSH,ale i ft3 i ft4.USG tarczycy też,jeżeli endokrynolog przy wizycie nie robi.Myślę,że endokrynologowi będzie to przydatne do oceny sytuacji.Pij herbatę z kwiatu i owocu głogu.Ma zbawienny wpływ na serce.

Mam 23 lata , skonczone 2tyg temu. Na badania zapisalem sie jeszcze raz,ale wczesniej mam wizyte u lekarza,szybciej sie nie da ,mimo iz obie rzeczy zalatwiam prywatnie. Widac tu tylko moja glupote co do zaniedbania, tak myslalem,ze malo snu przed badaniem wplynie na jego wynik,ale problemy ze snem robia swoje.