Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie przy zdrowym trybie życia

Gość Ciasny Wiesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ciasny Wiesiek

Postanowiłem zadbać o siebie. Od tygodnia spacery jem tylko zielone, palę 5 zamiast 20 fajek dziennie, Sypiam po 10-11 h zamiast 6-7. Wszystko to w trosce o moje ciśnienie i serducho. Ale jestem niemile zaskoczony. Przed *kuracją* moje ciśnienie wynosiło 125/85 - max 140/90 natomiast teraz to 140/90 to minimum. Przeważnie mam 150/100 do 160/110 !!! Jestem zaszokowany. Miało być lepiej a jest coraz gorzej. Może ktoś mi to wytłumaczyć ?

Myslę ,że to kwestia 2-3 miesięcy, a nie kilku dni.A spacery to dla starych dziadków,a nie da ciebie.Intensywny marsz,bieg czy pływanie,rower treningowy itp.,zero fajek,alkoholu i kawy,mocnej herbaty,gimnastyka,codziennie 2 łyżeczki otrąb owsianych,2 łyzki oliwy z oliwek ,nasiona słonecznika,dyni,orzechy włoskie,duszona cebula,2 ząbki czosnku dziennie.ograniczenia soli-to wszystko da jakiś efekt,ale nie po tygodniu.picie nalewki z jemioły na cisnienie,a ziołowy cynarex na chol. całkowity.Trochę cierpliwosci chyba potrzeba. I kontrola cholesterolu po miesiącu,bo wcześniej to nie ma sensu.Znam jednego ,,cholesterolowca**,któremu chol. spadł o 50,ale jak wyjechał na 2 tyg. na wczasy i tam był zmuszony jeść to,co na stołowce dawali,to w ciągu tych 2 tyg. skoczył mu cholesterol o 70 w górę.A u ciebie jak nic nie dadzą te środki.to chyba pozostaną tabletki chemiczne.Ale najpierw warto spróbować samemu dać z tym radę.Przez miesiąc czy dwa nie zejdziesz z tego swiata przy niedużym nadciśnieniu.

Gość Ciasny Wiesiek

Staram się jednak uciec od tabletek. Pisałem w środku nocy ale spałem do południa więc luzik :P 444 - Ja cię doskonale rozumiem tyle tylko że dziwi mnie fakt iż ciśnienie zamiast spadać, lub być na tym samym poziomie ZACZYNA ROSNĄĆ ! Nie wiem czy to od nerwów czy też jest inna przyczyna. Mówisz o bieganiu. No jak mam biegać gdy mam 160/110 ? Z takim ciśnieniem strach na basen wejść i cokolwiek robić. W ogóle bardzo się boję zawału czy wylewu. Pier..... to dopiero szach.

A może za bardzo się denerwujesz i dlatego ciśnienie skacze ?Bo innego wytłumaczenia tu nie widzę .No chyba że zdrowy tryb życia cię dobija ....:)A dlaczego miałbyś dostać zawał albo wylew ?Równie dobrze możesz wpaśc pod ciężarówkę ...to samo prawdopodobieństwo .