Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo duża różnica ciśnienia tętniczego w pozycji leżącej i stojącej

Gość Pawes

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ktos mi wytlumaczyc skad biarze sie u mnie tak wielka rozznica cisnienia tetniczego ? W pozycji lezacej mam 125-130/85-90 Wystarczy ze wstane i w pozycji stojacej mam 145-150/110-115 Mam cisnieniomierz automatyczny Panasonic najwyzsza polka. Kurde przejmuje sie tym. Boje sie myslec ile mam przy wysilku. Nie mam objawow nadcisnieniowych. No moze lekkie otepienie i sennosc. Ostatnia morfologia idealna oprocz cholesterolu 220 Pomocy

Normy ciśnień są wyznaczone -siedząc po odpoczynku .Nie porownywałabym cisnienia na stojąco ,lezaco ,wisząco itd.bo nie dojdziesz do ładu .Pomierz codziennie o stałej porze na siedząco po 5 minutowym odpoczynku i nie cuduj .Wtedy realnie po kilku dniach możesz przeanalizowac swoje cisnienia .

Przeczytaj: ,,niefarmakologicznesposoby leczenia nadciśnienia** i sie do tego zastosuj.Cholesterol moze masz podwyższony,bo sie żle odżywiasz,może palisz,często alkohol pijesz...,mało się ruszasz.możesz to zmienić - zmieniając sposób życia.Jak najwięcej tłuszczów roślinnych [pestki ze słonecznika,dyni,orzechy włoskie,olej lniany,oliwa z oliwek-2 łyżki dziennie-dużo warzyw.Polecam leczo tj. warzywa duszone pod przykryciem 20 minut podlane wodą i przyprawion e ziołami prowansalskimi [cukinia,cebula i pomidory].Jest to b.smaczne,mozna z ryżem jeść.Na talerzu dodać jeszcze posiekany ząbek polskiego czosnku i pomidor pokrojony na cząstki.To danie można jeść na ciepło i na drugi dzień na zimno.Dobre dla cholesterolowców.Myślę,że jak schudniesz i będziesz codziennie się ruszał,wszystko wróci do normy.Inna potrawa to ryba po grecku.Czyli jak najmniej tłuszczów zwierzęcych,a jak najwięcej roślinnych.Trójglicerydy b. wzrastają od alkoholu.HDL bardzo sie poprawia od codziennego ruchu,ale na efekt ze 2 miesiące czekać trzeba.można co miesiąc kontrolowac wyniki i patrzeć jak sie poprawiają wyniki.Tylko trzeba troche dyscypliny,by schudnąć.Pozdr.

Ania czyli mam rozumiec, ze glupota jest mierzyc je na stojaco ? Zapewne cos w tym jest gdyz na siedzaco mam w miare rowno czyli 130/85-90 a na stojaco za kazdym razem inaczej. Dziwi mie tylko taki skok rozkurczowego. Bo z 85 na 115 to stanowaczo za duzo. Jakbym musial wowczas wejsc po schodach czy cos dzwigac to wogole bylby koszmar. Nie to ze specjalnie sie tym przejmuje byc moze tak juz musi byc ale zastanawia mnie do czego to prowadzi. Kiedys jak robilem holter cisnieniowy lekarka powiedziala mi ze podczas ruchu cisnienie nie powinno przekraczac 140/90. Prawde mowiac jakos w to nie wierzylem i dalej mi to nie pasuje ale tak to sie chyba przyjmuje.

444 od ok 2 tyg. Kanapki smaruje benecolem, jem duzo oliwek - lubie ;) Ograniczam papierosy. Pale polowe mniej ok 10 szt na dobe zwracam uwage na to co jem. Jedyne czego nie robie to doslownie 0 ruchu. 444 dziekuje za odpowiedz. Cenne uwagi. Z pewnoscia sie zastosuje.

Nie nazwałabym mierzenia na stojąco głupotą ......jest to po prostu ....dziwactwem ...nie mierzy się ciśnienia stojąc a siedząc bądz w przypadku chorych lezacych na leżąco bo nie ma innej możliwości .I po wypaleniu papierosa też nalezy odczekac przynajmniej pół godziny .Ciśnienie jest zmienne i pozycja stojąca zawsze da inny pomiar niż na siedząco .Oczywiście będzie ono większe .Nalezy to robić o w miarę tej samej porze .NP.po jedzeniu tez będzie większe .Tak jak tętno i temperatura zresztą .