Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Siłownia przy nadciśnieniu

Gość Pawels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od pewnego czasu moje cisnienie spoczynkowe wchs sie od 125/85 do 140/90 czasami zdaza sie ale zadko wyskok na 150/100 ale zwykle chwilowo. Glownie po wysilku lub w nerwach. Mam 10 kg nadwagi. Tzn mam 183 cm a waze 89 kg Nie buore zadnych lekow choc kardiolog wypisal mi betloc50 a inny oxycardil. Czy moge przy takim cisnieniu chodzic na silownie. Oczywiscie nie harcorowo a raczej lajtowo bardziej na rozruszanie miesni ? Pozdrawiam

A ja bym siłownie odradzała.Ćwiczenia siłowe podwyższaja cisnienie.Jak chcesz schudnąć,to zmień odżywianie i ćwicz godzinę szybkiego marszu dziennie,albo basen,albo rower treningowy i pij wodę mineralną.Najlepiej muszynianke,bo ma ze wszystkich wód najwięcej magnezu.Ciśnienie ci się samo unormuje,jak zrzucisz nadwagę.Minimum 7% wagi wyjściowej.Takie jest moje zdanie.Mój siostrzeniec jak ćwiczył na siłowni też miał nadciśnienie,a jak przestał i zaczął pływać, to mu samo przeszło.

Nie dziwię się,że masz nadwagę,jeśli zycie spędzasz przy komputerze.Jest na to rada---zawsze jest jakieś wyjście,aby ruszyć się sprzed monitora.Na przykład- przelecieć się po schodach w górę i w dół ze trzy razy-10 minut,a zawsze coś.Jak nie możesz wyść z pracy i zrobić dłuzszej przerwy,to dobre i to.I przy kompie niech stoi miseczka z nasionami słonecznika,dyni,orzechy włoskie.Żadnych czipsów i coli i nic słodkiego-sładycze ,ciasta,wafelki -won.Mieszkam koło lasu i codziennie widze facetów szybko maszerujących albo biegających.Dużo więcej niż kobiet.Te to raczej z kijami chodzą.Po jakimś czasie mozna sobie niezłą kondycję wyrobić.I przy okazji poprawić swój stan zdrowia.Narzuć sobie dyscyplinę i będzie dobrze.Pozdr.

444 - dobra uwaga. Zaczne od spaceru. Wydaje mi sie ze do tego wszystkiego dochodzi jeszcze czynnik emocjonalny. Ja od dziecka balem sie lykac tabletki. Mialem do nich wstret. Jak pomysle ze musilbym je lykac do konca zycia to juz mi sie cisnienie podnosie hehe.

Zawsze mozesz pojsc do kardiologa prywatnie jesli nie byles. Niech lekarz zadecyduje czy ty powinens brac leki czy nie. Duzo lekow na nadcisnienie niestety moze wplywac na potencje seksualna. Bardzo czesto jesli zaczniesz brac leki na nadcisniene bedziesz musial to kontynowac bardzo dlugo. Kazdy lek ma skutki uboczne:) No ale wysokie cisnienie u z czasem niszczy naczynia krwionosne i serce. Fakt faktem i tak kiedys nam to padnie ale kwestia kiedy:) Warto wprowadzic zdrowy tryb zycia, zdrowie jedzenie i postarac sie rzucic palanie. Jakis czas temu widzialem ciekawe badania na temat zmian mazdzycowych w ukladzie krwionosnym i okazalo sie ze zaczynaja sie one czesto juz u dzieci w wieku 15 lat czy 20 latkow. Silownia nadcisnienie to chyba tak srednio lepiej wysilek na swiezym powietrzu. Bardzo dobra jest jazda na rowerze, plywanie:)

Widze ze byles u lekarza. Zawsze mozesz kupic sobie cisnieniomerz i monitorowac cisnenie. No ale musisz wiedziec ze jak zaczniesz brac leki od nadcisnienia to mozesz brac je juz do konca zycia. Postaraj sie prowadzc zdrowszy tryb zycia. zdrowsze odzywanie, sport taki jak plywanie , jazda na rowerze czy jakies marsze mniej stresu rzucic palenie mniej alkoholu jesli za duzo pijesz