Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Choroba niedokrwienna serca w młodym wieku

Gość warszawianka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość warszawianka

Witam,chcialabym sie spytac czy to mozliwe w moim mlodym wieku-mam 35 lat-jest mozliwa choroba niedokrwienne serca?robilam ekg wysilkowe i wyszlo zle,a do tego lekarz twierdzi ze mam typowe objawy wskazujace na ta chorobe i zlecil mi scyntygrafie ale nie bardzo wierzy w nia ze wzgledu na moj wiek.A do tego moja mama w moim wieku przeszla zawal.Czy to mozliwe bym miala ta chorobe(moje objawy to szybka meczliwosc,sinienie ust i paznokci,bol i klucia w klatce piersiowej).Dodam tylko ze zrobil zwykle ekg i wyszlo ok,a w usg wyszlo ze mam plyn w osierdziu-3mm,a pozatym ok.Mam tez pytanie czemu tworzy sie ten plyn,czy w moim przypadku sie go usuwa i czym on grozi?dziekuje za odpowiedz.

Gość warszawianka

Opis badania wysilkowego jest taki-koniec-92% tetna max-7.01 met (4m16s)-2 etap.od 1 etapu zatykanie w piersiach.Wyjsciowo znamienna depresja st nad sc.dolna V3-V6,KTORA NIE POGLEBIA SIE W trakcie wysilku.Reakcja presyjna prawidlowa.

Gość warszawianka

Dodam jeszcze ze po badaniu wysilkowym pare razy zdretwiala mi lewa dlon a serce pracowalo nieprawidlowo co stwierdzila lekarka -pulmunolog u ktorej bylam parenascie minut po wysilkowym i tez wyslala mnie do kardiologa(zrobilam sobie u niej spirometrie-jest w normie),prosze o odpowiedz gdyz bardzo sie niepokoje a do badania jeszcze 2 tyg.

Witam ma 27 lat i chciałbym zapytać jakie badania mogą zobrazowac nie wydolnosc serca?czy echo jest wiarygodne?pytam sie bo przy naglym krotkim wysilku takim jak napszyklad..przez pare minut skakania na skakance wali mi serce i kreci mi sie w glowie..rok temu mialem robione echo i ekg holter i podobno ok czy moglo by sie tak szybko cos zmienic i jak to zweryfikowac..?