Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i kołatanie serca przy przepuklinie rozworu przełykowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam 37 lat od prawie roku męczę się z dolegliwościami kołatania serca oraz duszności przeszedłem już kilku kardiologów miałem UKG Holter a ostatnio nawet trafiłem do szpitala. wszystkie badania wychodzą ok poza tym że mam trochę wyższe ciśnienie ale bardziej jest to z tym związane że z tych duszności bardziej się denerwuję ito ciśnienie pewnie z tego. dodatkowo co mi wyszło na badaniach w szpitalu to że mam przepuklinę rozworu przełykowego i gdzieś na forum wyczytałem że może mieć to związek z dusznościami i kołataniem serca. czy ktoś miał podobne objaw. dodam jedynie tyle że nigdy nie miałem i niemam problemów z żołądkiem ani ze zgagą pozdrawiam Robert

Ja także mam przpuklinę rozworu przełykowego i takie same objawy taz. Kołatania serca, duszności, zawroty głowy i już nie mogę z tym wytrzymać . Lecze się polprazolem , ale kiedy go odstawię to objawy wracają. Lekarze ręce rozkładają i taką mamy w Polsce pomoc medyczną. Mnie na początku wmawiali nerwice, ale ja wiedziałam , że to jest coś innego . A zanim dowiedziałam się o owej przepuklinie , to latałam prywatnie po lekażach pół roku i wydałam na badania chyba z dwa tysiące złotych. Do tej pory jak idę do lekaża, to wmawiją mi , że takie objawy jak mam nie są od przepukliny. Byłam nawet u profesora gastrologa z tą myślą, że on coś zaradzi i potwierdzi że przepuklina może dawać takie objawy, może bym wtedy uwierzyła w swoją chorobę. A on zamiast tego przepisał mi laki na zespół jelita drażliwego. Istna paranoja. Irób człowieku co chcesz. Taką mamy pomoc od lekaży. Wiedzą jak tylko szybko pieniądze zgarnąć od pacjęta i wyprawić ich z kwitkiem.

Gość sirfazi1gmail1com

Ja mam tą przepuklinę. W dzień jest ok ale w nocy robi mi się czasem obrzmiały brzuch. Wtedy mam wrażenie że żołądek podchodzi wysoko i powoduje u mnie kołatanie serca i brak możliwości złapania pełnego wdechu. Wówczas jedynym sposobem jest nabranie powietrza w żołądek i bekniecie. Przez to schodzi mi duża ilość powietrza. Sam mam tego dość bo żadna dieta i leki nie pomagają to wyleczyć. A takie życie to nie życie. Jeszcze jedyna nadzieja jest w redukcji masy tluszczowej - zobaczymy co tego wyjdzie.

Też mam takie same objawy, pomimo,że zredukowałam masę ciała o 27kg., nic to nie pomogło. Mam wrażenie że zaraz zwariuję, czasami ataki są takie mocne, że przypominają atak serca. Mam zawroty głowy, kołotanie serca i suchość w ustach, często również smak krwi w ustach. Biorę od roku noplazę, ale ona jedynie zmniejsza objawy. Lekarze mi wmawiają, że to również nerwica żołądkowa, tylko dziwne, że środki uspokajające nie działają. Pomóżcie, jak to już leczyć, morduję się już rok, mam dość gastroskopii, gastrologów i innych lekarzy. Może wy macie na to cholerstwo jakiś sposób! Najbardziej boję się tego kołotania.

Przepuklina rozworu przełykowego przejrzałem już wiele forum na ten temat gdyż sam obecnie borykam się z tym schorzeniem i muszę po pierwsze zaapelować do lekarzy gastrologów by nie mówili nam że takie objawy jak kołatanie serca dodatkowe skurcze nie mogą mięć związku z przepukliną a ja właśnie takie mam do tego dochodzą zawroty głowy czy też duszności na które mój gastrolog stwierdził że mam astmę a ja wiem że to przez przepuklinę moje schorzenie powstało w skutek powstania dużego ciśnienia w brzuch kiedy to po latach leżenia nic nie robienia poszedłem na przeprowadzkę na której trzymając szafę schodziłem po schodach kiedy to dochodząc do dziwi i otwierając łokciem w pozycji kucającej szarpnęło mną do tyłu starając się nie przewrócić nacisk szafy spowodował że coś mi jak by w środku strzeliło i serce zaczęło mi szybko bić kołatało tak przez jakieś 8 minut po czym w jednej sekundzie wróciło do normy od tamtej pory miewałem jak by pojedyncze lub podwójne skurcze dodatkowe zgagę duszności i zawroty głowy poszedłem do lekarza rodzinnego skarżąc się na skurcze i zgagę przepisał mi polprazol i wysłał mnie na ekg wyszło ok skierował mnie do kardiologa holter 24 godz 4 skurcze dodatkowe norma. ogólnie ekg miałem robione chyba z 10 razy zawsze ok kardiolog powiedział że serce mam w porządku na gastroskopii byłem z powodu wymiotowania krwią po alkoholu z 3 miesiące przed feralna przeprowacką gastrolog nie wykrył skat było krwawienie stwierdził wtedy właśnie mała jak się wydaje przepuklina roztworu przełyku błona żołądka podrażniona no i bakterie Helicobacter pylori w tedy właśnie zacząłem czytać na temat przepukliny i znalazłem wpisy wielu osób mających te same objawy dodatkowo zauważyłem iz polprazol obecnie nolpaza łagodzi moje objawy zwłaszcza sercowe i zgaga robi mi się też lepiej kiedy mi się odbije na tej podstawie śmiem twierdzić iż te dolegliwości spowodowane są przepukliną.

Witajcie, Potwierdzę Wasze przypuszczenia. Przepukliny dostałem przez...siłownię....nie pamiętam nazwy ćwiczenia (przyciąganie ciężaru rękami do siebie w siadzie płaskim). Nie wiem dlaczego tak się na to ćwiczenie uparłem i bezmyślnie pokonywałem kolejne bariery, może dlatego że mi dobrze szło... Niestety zafundowałem sobie przepukline rozworu przeyłkowego. Objawy: Zaczęło się od delikatnego bólu pod sercem, potem doszło kołatanie serca w nocy, które wywoływało silny niepokój. Następnym etapem były silne bóle pleców w czasie snu (nadżerki przełyku). Po pewnym czasie doszło znerwicowanie, nie wiem czy przez kołatanie serca czy przez samą przepuklinę. Zacząłem biegać po lekarzach bez specjalnego rezultatu. Kołatania serca doprowadziły do bezsenności. Po roku bezradności i bezsenności trafiłem do lekarza, który stwierdził obniżenie nastroju i zaburzenia nerwicowe. Przepisał lek na *uspokojenie* serca 0 bisocard i na miesiąc lek przeciwdepresyjny (fevarin) Terapia czasowo uspokoiła serce i oczywiście poprawiła nastrój, ale po czasie problemy w trochę mniejszym nasileniu powróciły. Dziś, po 10 latach! wiem, że problemy spowodowała przepuklina przełyku oraz silna alergia pyłkowa (zaburzenia nstroju). Przepuklinę nieświadomie nasilałem zbyt mocno zapinanym paskiem do spodni. . Niestety nasi lekarze patrzą na problem bardzo *wąsko*, często tylko w swojej specjalizacji. Ja przez te 10 lat zrobiłem chyba swoją specjalizację....przegladając publikacje naukowe w internecie. Dziś nie mam wątpliwości, że przepuklina przełyku wywołuje kołatania serca i nerwice, natomiast Alergia o czym też nie wiele się mówi wywołuje zaburzenia nastroju z depresją włącznie!! Jak pozbywam się objawów. 1. Nie noszę zbyt ciasnych ubrań. 2. Nie przejadam się 3. Ostatni posiłek 3 godziny przed snem. 4. Leki IPP przepisane przez lekarza (Controloc, Nolpaza itp) 4. Gdzieś kiedyś znalazłem publikację dotyczącą *ściągania* żołądka, podchodziłem do tego sceptycznie ale rzeczywiście przynosi jakąś ulgę/poprawę. Mniej więcej 3 centymetry pod mostkiem uciskam dwoma palcami i tym uciskiem przeciągam palce po skosie w lewą stronę pod żebrami jakieś 10cm. I tak kilka razy dziennie. 5. Regularnie odczulam się z alergii. 6. Z powodu alergii musiałem sterydami udrażniać nos. Pozdrawiam W razie pytań kontakt do mnie mlody79 na skrzynce google.

Gość blyskotka

Witam was wszystkich ,co przechodza.Ja tez mam to samo,az sie boje ze mi serce stanie tak mi szarpie to jest straszne,tez nie moge spac,nabawilam sie nerwicy lekowej.Po tym szarpaniu to nie moge oddychac.Mialam teraz robione badania na serce,i EKG,i holtera rozne wyniki,i wszystko wychodzi dobrze.Boje sie jesc bo po zjedzeniu zaraz mi tak szarpie sercem,ze o malu mi sie nir urwie co robic .Mnie rowniez lekarze mowia ze mi nic nie jest,ze to nerwica,ale ja czuje ze to mi podchodzi pod mostek i tam uciska na serce.To jest straszne.Biore leki polfenon,i bisokard,.Pozdrawiam was .

Macie przepuchline przelykowa poprostu w przeponie macie za duzy otworek spowodowany roznymi rzeczami nie wazne jakimi wazne ze jest ona za duzy i gdy zoładnek sie zaczyna kurczyc podczas trawienia czesc jego wchodzi przez ten otwor w przeponie i wchodzi do przełyku czyli pod mostek daje to uczucie ze serce niby boli ale to nie serce oczywiscie mozg zaczyna wtedy wariowac bo zaczyna dzialac strach i sami sie nakrecamy ze umieramy co jest blendym kolem bo po dluzszym czasie marwienia sie tym nabawiamy sie nerwicy ktora prowadzi do szybszego bicia serca ( kołatania) leczy sie to roznymi sposobami ale najlepszym jest chirurgiczne ciecie

Urowniez choruje na ta dolegliwosc rowniez bylam u ruznych specjalistow mialam juz tego dosc i poszlam prywatnie do lekarza ktory w ciagu tygodnia zrobil mi wszystkie potrzebne badania i okazalo sie ze to przepuklina rozworu przelykowego. Mowilam o swoich dolegliwosciach o kolotaniu serca i o dusznosciach od razu mi wytlumaczyl na czym to polega. Gdy jest guza przepuklina zoladek potrafi sie cofnac przez co moze lekko uciskac na serce a takze moze prowadzic to do lekkich dusznosci ale gdy biore odpowiednie lekii objawy ustepuja a mecze sie juz z ta choroba rok cz*su.

Ja też mam przepuklinę rozworu przełykowego ,jem często ale mało nie mogę przytyć wręcz chudnę ,nie śpię po nocach jestem osłabiona .Biorę controloc 20 ,mało to pomaga. Psychotropów które zapisał lekarz nie biorę. JAMN możesz napisać co bierzesz ?

Gość Marcin355

Mam ja Wy przepuklinę. O ile u mnie objawy nie są tak dokuczliwe cały czas jak u innych osób które tu piszą o tyle kołatanie serca jest bardzo nieprzyjemne. U mnie przeważnie występuje kiedy nagle się schylę. Do niedawna było to parę/paręnaście uderzeń i serce wracało do normalnego rytmu. Ostatnio pikawka zawiesiła się na dobrych kilka minut i dość mocno się przestraszyłem. Powiem jak to wygląda z mojego doświadczenia. W momencie migotania serca piję wodę drobnymi łykami w pozycji stojącej lub lekko odchylony do tyłu. Nierówna praca serca zawsze po tym ustępuje. Czasami odczuwałem bul w dolnej części mostka jakbym miał w żołądku gwoździe lub żyletki. Picie wody lub alugastrinu łagodziło objawy. Z mojego doświadczenia najważniejszym czynnikiem potęgującym objawy jest stres. Dobre samopoczucie potrafi zniszczyć stresująca rozmowa lub jakaś nerwowa sytuacja np. na drodze. W moim przypadku pomaga herbata z melisy.Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia.

Przepuklinę rozworu przełyku mam od 5 lat, leczyłam się cntrolokiem 20 mg, debretinem, duspatalinem, famogastem oraz dietą. Było dobrze ale niestety od kilku miesięcy zaczęły nękać mnie dolegliwości polegające na przeszkadzaniu czegoś w gardle, odcinaniu powietrza na wysokości przepony, mroczki w oczach, zawroty głowy po takich chwilowym niedotlenieniu, w sumie bardzo nieprzyjemne objawy.Byłam na ekg i nic nie wykryli.jak poczytałam wypowiedzi moich przedmówców to widzę, że mogą to być objawy zwiększającej się przepukliny. Zastosuję metodę powolnego picia wody, może trochę się polepszy. Faktycznie jak uda mi się spowodować odbicie do dolegliwość na jakiś czas się zmniejsza. Jak byłam wczoraj na pogotowiu to pielęgniarka pocieszyła mnie,że objawy przepukliny są bardzo podobne do objawów przy chorobach serca,dlatego nie wpadajmy w panikę, czego i sobie życzę. Ten dyskomfort spowodował, że postanowiłam wrócić do diety, jedzenia 6,7 razy dziennie jak wróbelek, może trochę ulży. Najgorsze jest jednak to, że mój gastrolog zwolnił się z przychodni, do której należałam. Może ktoś zna dobrego gastrologa w Warszawie, który przyjmie mnie w miarę normalnym terminie, oczywiście prywatnie, bo terminy państwowe to kilka miesięcy. Pozdrawiam wszystkich cierpiących.

Mam przepuklinę roztworu zełądka i silne zawroty głowy kołatanie serca pule w klatce a teraz coraz grzej widzę miałem gastroskopie 4 razy i nic napisali duza przepukline i tyle leczenie tabsami wiec wpierdalałem garsciami ale nic teraz już po 2 latach chcę zrobic operacie tego gówna w brzuchu jest ktos kto mniał już operacie jak tak to jak sie czuje czy dolegliwosci ustały?????????????????

Gość MirandaSinMas

Mam stwierdzona dwoma badaniami ( rtg z barytem) i gastroskopia przepukline przelyku.Czekam na wizyte u chirurga,ktory mnie na te badania skierowal,bo gastrolodzy leczyli mnie 6 lat i nie potrafili postawic prawidlowej diagnozy.Ostatnia sie juz zmeczyla i dala mi skierowanie do chirurga ktory dwoma badaniami zalatwil sprawe.Mam nadzieje,ze bedzie mnie chcial zoperowac bo tak sie zyc nie da.Ogiem w gardle ,dyskomfort w zoladku i wszystko to co napisali poprzednicy.

Gość Madzia88

Kochani znalazłam lekarza który operuje przepukliny. Sama jadę do niego 27 lutego bo po 4 latach meczarni mam dość.  Nigdy bym świadomie nie poszła na stół ale od tych rewolucji z sercem nabawilam się ostrej nerwicy lekowej . Boję się wychodzić z domu bo zaraz myślę że serce zacznie mi przeskakiwac . Profesor przyjmuje w Tarnowskich górach i nazywa się Józef Tylnicki.  Pozdrawiam wszytskich i życzę zdrowia ! 

W dniu 9.02.2020 o 20:24, Gość Madzia88 napisał:

Kochani znalazłam lekarza który operuje przepukliny. Sama jadę do niego 27 lutego bo po 4 latach meczarni mam dość.  Nigdy bym świadomie nie poszła na stół ale od tych rewolucji z sercem nabawilam się ostrej nerwicy lekowej . Boję się wychodzić z domu bo zaraz myślę że serce zacznie mi przeskakiwac . Profesor przyjmuje w Tarnowskich górach i nazywa się Józef Tylnicki.  Pozdrawiam wszytskich i życzę zdrowia ! 

Witaj. Możesz zdradzić ile czasu od wizyty musiałaś czekać na zabieg?  Gdzie prof.obecnie operuje? Pozdr 

Witam wszystkich jeszcze nie mam stwierdzonej przepukliny ale tak podejrzewa ponieważ mam wszystkie objawy które opisujecie, w lutym miałam gastroskopię stwierdzili ze mam lekkie zapaleni błony śluzowej żołądka dostałam Lansoprazole 30 była poprawa na jakieś 3 tygodnie, No i się zaczęło pogarszać pieczenie w klatce piersiowej, kołatania serca, mdłości, przyspieszony puls, duszności i do tego doszły ataki paniki, schudłam już 11kg, i teraz doszło uczucie ze robi mi się słabo nie wiem czy już anemii jakieś nie mam i dodam ze miałam jeden epizod ze zwymiotowalam z krwią czy kos z was tak miał proszę o pomoc bo psychicznie już jestem wykończona. Dodam ze za tydzień mam lot do polski do lekarza i przeraża mnie lot samolotem czy będzie to bezpieczne dla mojego stanu zdrowia 

Kilka moich uwag w/w temacie, kardiolog powiedział tak: rano i wieczorem Rytmonorm a w razie arytmii 2 tabletki dodatkowo, jak nie pomoże to wzywać pogotowie ( na razie nie korzystałem). Te bicie serca najczęściej w nocy tak jak tu niektórzy piszą. Jestem jedną z nielicznych osób w okolicy która dość często uprawia nordic walking. Zauważyłem że jeżeli w danym dniu chodziłem dość intensywnie ok. 6000 kroków ( tu zalecam ostrożność, rozgrzewka itd.) to noc mam spokojną. Chodzenie z kijkami zawsze wyrównuje rytm serca, bije równo, trochę mocniej. Jeżeli nie ćwiczyłem  są kłopoty w nocy lub później. Moim zdaniem mięsień serca musi być trenowany dość systematycznie jak każdy sprawny mięsień. W czasie arytmii pomaga najczęściej spokojny równy głęboki oddech przy otwartym oknie. Jeden z lekarzy mówił że przyczyną są zaburzenia przewodzenia impulsowego w sercu i można poddać się operacji. Może komuś się to przyda, życzę dużo zdrowia w tych trudnych czasach.