Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk na klatkę piersiową i kołatanie serca po wysiłku fizycznym

Gość Zuta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od jakiegoś czasu zauważyłam, że po wykonaniu większego wysiłku fizycznego coś dzieje się z moim sercem. Odczuwam wtedy duży ucisk na klatke piersiową w okolicy mostka i dudnienie serca, które dodatkowo bije wtedy nierównomiernie. Atak trwa około 20-30 sec po czym przechodzi i znów wszystko jest w porządku. Dodam, że mam niedomykalność dwupłatkowej zastawki aortalnej II stopnia. W sumie nie wiem co o tym myśleć, bo nigdy czegoś takiego nie miałam. Macie jakieś pomysły co to może być? Pozdrawiam

To dobrze. Ale jesli cos nie bedzie Ci sie zgadzac to zawsze mozesz kupic *pomysł na...*. Naprawde nie lubie takich komentarzy kiedy ludzie łapia za słowka... Jestem pod kontrola kardiologa ale chciałam wiedziec wczesniej mniej wiecej czego moge sie spodziewac... Byc moze ktos ma podobne doswiadczenia

Wow. zanim wyszukasz u siebie nowe choroby przeczytaj o tej ktora juz masz. NIEDOMYKALNOŚĆ ZASTAWKI AORTALNEJ - Objawy Skargi chorych z przewlekłą niedomykalnością aortalną zależą od wielkości fali zwrotnej i wydolności lewej komory. Dzięki mechanizmom kompensacyjnym przez wiele lat wada pozostaje bezobjawowa (nawet w przypadku znacznego poszerzenia lewej komory). Duża niedomykalność powoduje odczuwalne tętnienie w szyi, uczucie pulsowania i mocnego bicia serca. Objawy pojawiają się początkowo w czasie wysiłku, a później również w spoczynku: zmęczenie, osłabienie oraz duszność wysiłkowa, ortopnoe i napadowa duszność nocna (zwłaszcza, gdy wystąpi dysfunkcja skurczowa lewej komory). Zmniejszona rezerwa wieńcowa w przerośniętym mięśniu sercowym odpowiedzialna jest za wysiłkowe dolegliwości dławicowe.