Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle w sercu przy niedociśnieniu i bloku prawej odnogi pęczka Hisa

Gość Romek91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo proszę o przeczytanie tego i powiedzenie mi czy mojej koleżance coś grozi bo się martwie. Ostatnio moja dobra przyjaciółka narzekała bardzo często na bóle serca, kazałem jej migiem lecieć do lekarza, polecieliśmy razem nastepnego dnia do rodzinnego i zrobili jej EKG, po badaniu (jako że jesteśmy na 1 roku ratownictwa medycznego) widzieliśmy już że coś jest nie tak. Okazało się że ma blok prawej odnogi pęczka hisa. Z dodatkowych badań mogę wykazać że jest niskociśnieniowcem (jej maksymane ciśnienie to skurczowe:100 rozkurczowe:70) przeważnie ma 90/70 ale i dochodzi czasami do 80/60. Ma ciągle zimne ręce, tętno najczęsciej nitkowate oraz wolne (czasami bradykardia tak jej wolno bije) choc czasami jest szybkie i mocne. Była taka sytuacja że nagle miała strasznie wolne gdzie po polgodzinie miała 100 udezen na minute, gdzie nie wykonywała żadnych czynności. Ostatnio dodatkowo czuje jakby miala dodatkowe uderzenia serca... Myśle że wytłumaczyłem jej stan łopatologicznie :) Co to jest ten Blok Peczka Hisa? Czy to groźne... Kardiologa ma dopiero na 20 Grudnia a ja się martwie o nią. Pozdrawiam ROMAN

Witam. Sama mam ten blok i niewiem taż czy to grożne, próbuje o tym nie myśleć i nie zastanawiać się nad tym, bo to niczego nie zmieni. Rowniez jestem niskociśnieniowcem, dodatkowo miałam częstoskurcze które przy bloku hisa ponoć trzeba leczyć. Lekarz oceni czy to co się zdarzyło koleżacne przy spoczynku czy to był lekki częstoskórcz czy obiaw nerwicy. Koleżanka nie miała wcześniej mocno stresującej sytuacji? Możliwe że te bóle to nerwobóle. Warto kupić i brać magnez. Natomiast same dodatkowe skurcze nie są grożne, choć są nieprzyjemne.

Tutaj na forum można znaleść artykuł o bloku pęczka Hisa, i niczym ona się nie różni od tej co powie lekarz, tylko wiedza od lekarza może wydać się niezrozumiała na początku. W bloku tym chodzio to że nie wszystkie impulsy rozchączą się równomiernie do komór. Należy być pod kontrolą kardiologa, i zdiagnozować czy to był częstoskórcz, jeśli tak to należy go leczyć, a jak to juz zadecyduje kardiolog.