Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Utraty przytomności przy padaczce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:nie wiem co juz mam robic!!!co kilka lat tracilam przytomnosc,myslalam ze to serce ale zrobilam badania i serce jest w porzadku,miesiac temu urodzilam dziecko i 3godz po porodzie stracilam 2 razy przytomnosc i 3raz nastepnego dnia.a do tego dostalam boli glowy,tydzien temu zrobilam badania glowy i neurolog uwaza ze mam padaczke drand mall czyli jakas kloniczna!dostalam jakies tabletki po ktorycz jestem jak nacpana,za2tygodnie mam rezonans magnetyczny,boje sie co tam wyjdzie!!!czy ktos mial podobne objawy?pocieszam sie ze to na tle nerwowym,

Traciłas przytomnośc i nigdy nie byłas u neurologa i nie miałaś badania EEG?Bardzo mnie to dziwi.Jeżeli po lekach sie czujesz źle,to spróbuj brać taką samą dawkę dzienną,tylko w mniejszych dawkach,ale częściej.Nie będzie wtedy takiego,, uderzenia.**Zamiast całą tabl. weż pół za jednym razem ,ale dwa razy częściej.Wtedy nie będziesz czuła się jak otumaniona. Przy padaczce trzeba zachować stale odpowiednie nasycenie leku w organiźmie,aby było wzystko w porządku.Są badania krwi,które oznaczają poziom leku.Chodzi o to,aby dawka była optymalna,nie za duża i nie za mała.Chyba na opakowaniu jest napisane jak należy zaczynać lek.Przeczytaj ulotkę.Może trzeba go stopniowo wdrażać od mniejszych dawek,a ty od razu wzięłaś całą dawkę i dlatego źle sie czujesz.Nieraz lekarze daja wszystkim pacjentom tak ą samą dawkę.Ale jedna osoba waży 90 kilo,a druga 50.I to jest wielka różnica.Tak chuda nie potrzebuje aż tyle leku.Jest po prostu mniejsza.Musisz z neurologiem o tym porozmawiać.Może zmniejszy ci dawkę.Np.Zamiast całej tabl. wystarczy ci trzy czwarte.I jeszcze jedno: przy padaczce trzeba uważać na swiatło: np. dyskoteka,zwłaszcza migające,nie patrzeć na żarówki świecące, na słońce,jadąc pociągiem czy autobusem nie patrzeć za okno na migający za oknem krajobraz.Najlepiej wtedy założyć ciemne okulary.Bo to może wywołać atak.Podobnie jak duży stres,a tym niewątpliwie jest poród.A może i tam nad głową świeciła ci lampa prosto w oczy.

W internecie znajdź wykaz Poradni Leczenia Padaczki W Polsce.Jest ich kilkadziesiąt w wiekszych miastach.Zadzwoń tam do rejstracji[najbliżej twojego miejsca zamieszkania] i zapisz sie już jutro na wizytę w terminie - jak będziesz miała już.wynik tego badania,na które czekasz.W tych poradniach przyjmują neurolodzy specjalnie przeszkoleni w leczeniu właśnie padaczki.Lepiej być pod opieka lepszego specjalisty niż zwykłego neurologa ,który zajmuje sie po trochu wszystkim.Grand mal to znaczy,że ataki są uogólnione czyli traci sie przytomność, w odróżnieniu od lżejszych postaci,gdzie tylko ręka drży,albo przez chwilę ,,film sie urywa,ale nie upada się.Tak to z grubsza wygląda.Nie mart się,bo jak będziesz systematycznie brała leki,to będzie wszystko w porządku.Tylko nie wiem czy dziecko można karmić w tej sytuacji piersią-(ulotkę przeczytaj od tego leku] lub spytaj lekarza.

Na podstawie jakiego badania lekarz zdiagnozował tą padaczkę ?Powinnaś dostać w dupę za to że nie byłaś wcześniej u lekarza .Co kilka lat traciłam przytomność -paśc można ,no ale nie oceniam tylko mała dygresja .Bierz leki jak zlecili ,przyzwyczai się organizm i będziesz normalnie funkcjomować .