Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocna praca serca przy uprawianiu sportów wytrzymałościowych

Gość Wojtek30

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym was się poradzic ogólnie nie miewam żadnych problemów z sercem, ale jestem osobą uprawiającą sporty wytrzymałościowe a więc bardzo często moje serce narażone jest na pracę przez kilkugodzinne prace w bsrdzo wysokim tętnie. Od jakiegoś czasu zauważam, że bardzo mocno pracuje mi serce objawia sie to tym ze potrafi sie moje cale cialo ruszac od bicia serca, lub jak np trzymam cos w rece to widze ze to sie trzesie. Poza tymi objawami nic takowego sie nie dzieje ale dało mi to do myślenia, czy to moze byc cos groznego?

Witam, Proponuję kontrolną wizytę u lekarza internisty lub u lekarza sportowego. Warto mieć własny ciśnieniomierz i często mierzyć ciśnienie tętnicze i tętno. Ciśnieniomierz nadgarstkowy jest wprawdzie mniej dokładny niż ten, który ma mankiet na ramię, ale umożliwia pomiary ciśnienia podczas uprawiania sportu. Warto zapisywać wyniki pomiarów, żeby potem było łatwiej porozumieć się ze swoim lekarze. Być może warto będzie zrobić badanie holtera i podczas rejestracji uprawiać swoje sporty. Może się okazać, że wykryje się nieprawidłową reakcję ciśnienia lub ewentualne zaburzenia rytmu serca podczas wykonywania dużych wysiłków.