Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hiperkineza lewej komory serca

kinderkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim.Chciałam zapytać czy może ktoś z Was umie zinterpretować moje wyniki serduszka z Góry dziękuje. Lewa Komora ( LV ) EDD 42 mm(N: 35-37 mm) ESD 24 mm(N: 22-40 mm ) EDV 66 ml (N: 104 +/- 25 ml ) ESV ml (N: 33 +/- 13 ml) IVS 7 mm ( N: 6 - 11 mm) LVPW 7 mm ( N: 6-11 mm ) EF 72 % (N: >50% ) LVOT 25 mm (N: 20 -35 mm) Kurczliwość globalna: prawidłowa kurczliwość regionalna : prwidłowa hiperkineza wszystkich ścian trzy struny rzekome w świetle lewej komory ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lewy przesionek LA- 27 mm(N: 19-40 mm) p.pow. LA - 9 cm2 (N: do 20cm2); Prawe Serce RV -18 mm (N: 8-26 mm) p.pow. RA -5cm2 (N: do 14 cm2 ) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zastawka Mitralna: obraz w normie ? przepływ nieprawidłowy płatki o wzmożonej echogeniczności ,zmienione śluzkowato ? ,dobrze ruchome,przedni płatek wygina się w skurczu do lewego przedsionka,nie spełniając jeszcze kryteriów dla rozpoznania wypadania D: Vmax 1,2 m/s , fala E większa od A, S: fala zwrotna O/I-Io/wąska,wzdłuż ściany tylnobocznej LP, do 2,1 cm w głąb LP , pole pow. do 1,4cm2/ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Zastawka aortalna: obraz w normie przepływ prawidłowy Ao: -27 mm(N:20 -37mm) ASC: -16 mm(N: 15 -26mm); S: Vmax 1,6 m/s , D: bez fali zwrotnej ściany aorty prawidłowe,szer.aorty wystepującej 26mm/norma do 38mm/ przepływ w części wystepującej i zstępującej aorty prawidłowe ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zastawka trójdzielna: obraz w normie przepływ prawidłowy D: Vmax 0,7 m/s , S: fala zwrotna O/Io/*fizjologiczna*/ ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zastawka płucna: obraz w normie przepływ prawidłowy S: Vmax 0,9 m/s , ACT 140 msek, D: fala zwrotna O/Io/*fizjologiczna*/ śr.pnia płucnego - 14 mm ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ INNE: - kalkulowane średnie cisnienie w pniu płucnym 10mmHg / norma do 20 mmHg/ -bez przecieku między przedsionkami,komorami oraz dużymi naczyniami - bez płynu w worku osierdziowym, - bez skrzeplin w świetle jam serca -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- WNIOSKI: Nieistotna hemodynamicznie niedomykalność zastawki mitralnej/podejrzenie zwyrodnienia śluzakowatego zastawki/. Jamy serca niepowiększone.Hiperkineza lewej komory. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- wyniki dostałam własnie w takiej odsłonie na kartce. Jestem kobieta 23 lata...(nie pije,nie pale.Praca fizyczna , szybki tryb pracowania) odczówam bole serca od dziecka ale od roku wystepują one codziennie. Dodatkowo odczówam kołotanie serca ( nieprzyjemne odczucie ), ból serca promieniujacy do pleców , ból lewej reki oraz drętwienie jej podczas bólu serca, raz podczas snu silny ból w klatce piersiowej - uczucie ścisku oraz strach. dusznosci i dyskomfort przy sprzataniu,wchodzeniu po schodach ogolnie przy wysiłku przy dusznościach odczowam potrzebe siedzenia np na ławce gdyż czuję sie wtedy strasznie zmęczona co sadzicie o tym??Mam również nadciśnienie tętnicze 145/95 oraz tetno 88..... może wiecie coś wiecej o zwyrodnieniu śluzakowatym zastawki i hiperkinezie?? czy mozliwe że to przez to odczówam takie dolegliwości?? Bo na necie o niedomykalnosci zastawki pisalo że nie odczowa sie dolegliwości wiec co jest z moimi dolegliwościami??

Wszystko masz napisane we wnioskach. Struna rzekoma to wariant normy - taka uroda serca i tyle jedni to mają inni nie, ja też mam. Serce hiperkinetyczne-czeste u młodych , wrazliwych kobiet , ewentualnie hormony tarczycy do sprawdzenia. Wypadanie płątka - Inne nazwy: zespół Barlowa, wiotkość zastawki mitralnej, zwyrodnienie śluzowate zastawki mitralnej, prolaps zastawki mitralnej. poczytaj o objawach wypadania płatka zastawki mitralnej (dwudzielnej)

Aa mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie o ile będziesz umiała odpowiedzieć.... a wiec u mnie stwierdzono Podejrzenie że moge mieć owe zwyrodnienie czyli jeżeli nie sa pewni to jakie musiałabym zrobić jeszcze badanie by potwierdzić ewentualnie wyeliminować owe zwyrodnienie. Przy badaniu czyli tak jak napisałam to pani doktor mi napisała te znaki zapytania długopisem,czyli mam rozumieć że badanie echokardiograficzne nie umie potwierdzić owego zwyrodnienia i powinnam udać się na kolejne badanie by przekonać sie o tym zwyrodnieniu?? Jeżeli tak to jakie powinnam zrobić jeszcze badania?? Pozdrawiam papa

Myślę, że nie ma potrzeby wykonywać żadnych badań, Wypadanie płatka powstaje na skutek zmian określanych jako zwyrodnienie śluzakowate dotyczące płatków zastawki (wydłużenie, nadmierna giętkość) . Jeśli faktycznie nawet jest to wypadanie płatków to ma to bardzo dużo osób i się tego nie leczy chyba, ze wada ta sie bardzo pogłębi, dlatego trzeba kontrolnie robić badanie echo co rok lub 2 lata. wada ta u niewielu osób pogłębia się do tego stopnia żeby konieczna była operacja. Na wizycie powiedz lekarzowi o tym i myślę, ze on Ci po prostu zleci kontrolne badanie za rok. Ale generalnie nie jest to nic poważnego. Niektórzy lekarze twierdzą nawet, ze to nie wada a uroda serca.