Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Złożona wada serca mitralno aortalną pod postacią niedomykalności zastawek

Gość ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . * lat temu stwierdzono u mnie złozoną wadę serca mitralno -aortalną pod postacią niedomykalności zastawek .Zastawka mitralna z falą zwrotną ++/+++ i ze zwapnieniami i zwłóknieniami na płatkach zastawek ,zastawka aortalna ++,powiększenie lewego przedsionka .W ubiegłym roku robiłam ponownie badania kontrolne i lekarz który mnie badał stwierdził ze jest to wada wypadającego płatka zastawki mitralnej .Chcę powiedzieć ,ze poprzednie badania miałam robione w tym samym gabinecie (5 wyników) tylko to ostatnie w innym gabinecie .Jak mam to rozumieć ,zczy moja wada się zmieniła ?poprzednio byłam pod opieką innego lekarza ,który nawet sugerował zabieg a inny raczej odradzał .Nie czuję się bardzo zle ale czasami są dni ,ze odczuwam rózne dolegliwości .Mam 45 lat,takze mam też już inne dolegliwości i lekarz który przeprowadzał badanie moje objawy bardziej przypisuje menopauzie .Moze mi ktoś doradzi co mam robić .Nie lubię chodzić do lekarzy ale i boję się o swoje zdrowie .Pozdrawiam