Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Wezwałem do domu karetkę w lipcu tego roku ponieważ miałem bardzo wysoki puls coś 160/170, przed tym miałem przez 3 dni usick w klatce piersiowej. Po tym jak przeleżałem na SOR-ze całą noc to wróciłem do domu. Około 3/4 dni kiedy leżałem w łóżku czułem nieregularne bicie serca, taki takt np. 4 razy dobrze bije potem zatrzyma się (lęk u mnie narastał) i dalej bije, czasami miałem takie podbicia 2 razy pod rząd. Poszedłem do kardiologa prywatnie, EKG bardzo dobre, Echo serca bardzo dobre, zapisał mi na uspokojenie Xanax i jakiś tam lek na dzień aby spowolnił lekko pracę serca. Pobrałem te tabletki aż się wszystkie skończyły i przestałem je brać, czułem się bardzo dobrze, podbicia zniknęły. Przed wczoraj znowu się zaczęło, biorę regularnie duże dawki magnezu, xanax w stanach lękowych i nebilet gdy mam wysokie ciśnienie. Bardzo boję się, że to wszystko znowu wróciło, dyskomfort na klatce piersiowej bo jak mi się podbija w nocy to trzymam na miejscu serca rękę. Najgorzej, że Xanax, który zawsze uspokajał mnie i eliminował te skurcze dodatkowe już nie pomaga, nie chcę wzywać do domu karetki bo znowu powiedzą, że jestem nienormalny i wyślą mnie do domu, a i jeszcze za tą karetkę srogo zapłacę ;/ boję się ekstermalnie (byłem też u psychiatry z zawrotami głowy, bo mi tak poradzili na pogotowiu, dostałem 3 psychotropy po których miałem ostre halucynacje i nic mnie to nie uspokoiło ani nic nie zdziałało ;/ nie wiem co może mnie uspokoic, najgorzej że mam dopiero 20 lat..).

A moze zająłbyć się sportem i ćwiczył jakieś biegi czy na rowerku treningowym,albo pływanie nie zwracając uwagi na serce.Jeśli to od nerwów,to przecież nie umrzesz od ćwiczeń, bo serce jest zdrowe,tylko nerwy napędzają jego szybkie i nieregularne bicie.Zrozumiałam,że ten xanax chyba nie bierzesz regularnie,a sporadycznie .Może dlatego ci nie pomaga....to musisz lekarza spytać.Może za krótko brałeś[tylko jedno opakowanie uzyłeś].Codzienny ruch odwraca uwagę od nerwów bardzo skutecznie.Tylko oprócz siłowni.Najlepszy jest -szybki marz[co najmniej godzinę],pływanie,bieg,rower,gimnastyka lub taniec.Wybierz to,co ci najbardziej pasuje.Jak się zmęczysz fizycznie,poczujesz się lepiej moze warto spróbować.

Biegam często do tego gram na perkusji bardzo dużo. Siłownia nawet mnie nie ciągnie. Ten xanax na początku to brałem z 6 razy pod rząd na wieczór, potem tylko jak miałem taki jakby zwiastun ataku, ale to było w wakacje. Teraz mam drugi xanax bo od miesiąca mam piszczenie w uszach, zawroty głowy, mroczki przed oczami, powidoki, tomograf robiłem w mózgu zmian nie ma, tak samo znowu EKG powtórzyłem i też nic, no ale mam nadciśnienie, teraz trochę lepiej, bo miałem raz np. 180/100, wtedy do pogotowia jechałem, teraz w normie 142/88. Najbardziej obawiam się właśnie tych podbić, że nasilą się i będą obecne mi w stojącej posturze. Morfologia ok, TSH robiłem też ok. Takie podbicia mogą przekształcić się w coś groźniejszego? W sumie dobrze, że szpital mam 200m od domu, no ale nie chcę z siebie robić znowu pośmiewiska.... ;(

Holter jest tu najlepszym rozwiązaniem, żeby sprawdzić, co ci się naprawdę dzieje z sercem. A jeśli dopadają cię stany lękowe, masz wysokie ciśnienie i kołątania, to nie oglądaj się na nic tylko idź do szpitala. Skoro masz blisko, to może w czasie marszu ci się uspokoi :), a jak nie przejdzie, to przynajmniej cię zbadają i może akurat coś wychwycą. Z twojego opisu wynika, że masz dodatkowe skurcze - i one powinny wyjść na holterze. Nie bój się ich, nie są groźne, chociaż bardzo nieprzyjemne.

W przyszłym roku 12 Stycznia jestem zapisany na wizytę (zapisali mnie na 12 stycznia 2012, w lipcu 2011 roku, dlatego poszedłem z marszu do prywatnego). Najbardziej śmieszne jest to, że objawy typu, szumy w uszach, zawroty głowy itp. odeszły a przeszło jakby na serce znowu. Znając życie jak będzie dobrze z sercem to znowu wejdzie mi to na głowę. Jest u mnie w okolicy bardzo dobry kardiolog do którego chodzą prawie wszyscy którch znam, dużo pomógł dla moich znajomych, no i wiem jak do niego pójdę to mnie po prostu wyprosi bo wie, że mam zdrowe serce ;/