Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Łączenie leków na zbicie trójglicerydów

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno co mi przyszło do głowy .Normę masz dośc sporo przekroczoną *Trójglicerydy: 74-202 mg/dl (0,84-2,3 mmol/l) Czy przed pobraniem krwi w przedzień nie zjadłeś (-aś) pół kilo golonki plus 4 kanapki ze smalcem i do tego 3 kubki barszczyku na wołowych kościach ?Bo mam nadzieję że przynajmniej 14 godzin nic nie jadłeś -aś przed pobraniem .W innym przypadku wynik możesz sobie wsadzić do ..kosza .

Trójglicerydy masz wysokie.Mam nadzieję,że nie pijesz alkoholu,bo alkohol b. podnosi trójglicerydy.Najlepiej zbadaj je sobie jeszcze raz,tylko dwa dni przed badaniem prawie nie jedz mięsa.Dużo warzyw,ryby, duszona cebula.....{leczo z cebuli,,cukini i pomidorów-bez mięsa+ zioła prowansalskie,albo ryba po grecku} [np.pestki ze słonecznika,dyni, 2 łyzki oliwy z oliwek dziennie....itd.No i godzinę szybkiego marszu dziennie,albo ćw. na rowerku treningowym,albo jakaś gomnastyka....Ziołowy cynarex tez obniza trójglicerydy.Może najpierw spróbować diety , ruchu i ziołowych leków,sprawdzić trójglicerydy po miesiącu.A jak to nie przyniesie poprawy,to dopiero chemiczne leki.Ja bym tak zrobiła,a ty rób jak chcesz.Dziwię się,że lekarze od razu walą leki chemiczne,jeśli na każdej ulotce leku na cholesterol jest napisane,że stosuje sie je tylko wtedy,gdy nie skutkuje dieta+ ruch codzienny.I do tego są zioła jeszcze.

W mojej rodzinie facet miał trójglicerydy ok.230[to w jaichś innych jednostkach] i spadły mu na ok.100---po cynarexie ,odpowiednim odżywianiu i pływaniu kilka razy w tygodniu.A całkowity spadł mu z ok.280 na ok. 220.Dokładnie nie pamietam całkowitego ,ale cos koło tego.

Przecież podejśc do lekarza i wejść bez rejstrowania się zapytać tylko czy masz tak brać jak powiedział chyba możesz ?Norma jest sporo przekroczona (napisałm ci normy w obu jednostkach !) ale może tak jak razi 444 najpierw spróbuj dietą i suplementami i zobacz wynik po miesiącu .

Jak zamierzasz zrobić taką próbę,to jeszcze otręby owsiane sobie kup.Możesz je np. dodawać do twarożku zrobionego z chudego sera + jogurt naturalny o kilka rodzynków.Dziennie należy zjadac do dwóch łyżeczek otrąb.Jak po miesiącu ci sopadnie,to kontynuuj dietę i ruch codzienny. Jesli masz nadwagę,to musisz kilka kg schudnąć koniecznie.

Ryba po grecku [przepis w internecie.]Ja lubię mintaja,bo ości nie ma i jedząc nie trzeba uważać na ości. Inny obiad to:Podudzie z kurczaka bez skóry ,do tego ryż i leczo z warzyw.Leczo robię z cebuli,cukini i pomidorów.Robie większą ilość[bo na drugi dzień można z chlebem razowym na śniadanie zjeść.Na zimno też jest dobre.Duszę cebulę z cukinią pokrojone na kawałki ok. 15 min.Pod przykryciem,podlane wodą.Potem dod. pomidory i jeszcze dusi się 5 minut.Przyprawić obficie ziołami prowansalskimi.A na talerzu jeszcze posypać pokrojonym drobno ząbkiem czosnku [polskiego].

Pasta z makreli wędzonej: Ugotowac 2 jajka na twardo[żółtka wyrzucić],trzy cebule b. drobno pokrojone udusić na oleju kujawskim,podlane wodą,pod przykryciem.Postawić patelnię przechyloną ,by olej spłynął ,do wystygnięcia[na balkon].TYmczasem zetrzec dwa dobre nieduże ogórki kiszone na grubej tarce. Makrelę obrać i rozdrobnić.Białka posiekać drobno.Wszystko wymieszać z cebulą[bez oleju,na którym sie dusiła ogórkiem,makrelą..Dodać trochę oliwy z oliwek.Bardzo dobre do chleba [pełnoziarnistego].W tekście-dieta obniżająca poziom triglicerydów poczytaj czego nie wolno jeść,a co wolno.