Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie skurczowe i obniżone rozkurczowe przy nadciśnieniu

HadeS

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Od razu mówię, że jest to pierwszy post i że jedynie na szybko przejrzałem inne i przegooglałem takie zagadnienia. Nie tracę czasu, bo mam cholernie krnąbrną na jakiekolwiek kontakty z lekarzami mamę, o którą się bardzo martwię i zależy mi na czasie, żeby ustalić jak bardzo krytyczna jest sytuacja... Mam nadzieję, że zrozumiecie, a moderatorzy / admini nie wywalą wątku od razu w kosmos - please... Więc sytuacja jest taka, ze mama zażywa Ramiprilum na nadciśnienie, które czasami sięgało 220/160 nawet. Od ponad tygodnia jest na lekach, a dzisiaj usłyszałem, że mierząc sobie ciśnienie miała 147/40. Moim zdaniem jakaś straszna farsa - być tak chyba nie powinno? Proszę o opinie, jak bardzo jest źle i jak szybko muszę tam jechać i mocno interweniować w tej sytuacji... Więcej danych: -wiek tuż przed 60 -pali od lat (brak wizji na rzucenie) -odżywianie bez jakichś diet -lek przepisany przez rodzinnego Jeśli potrzebne więcej info, na wszystkie pytania odpowiem.

Obniżenie z 220 na 146 to naprawdę dużo .Organizmi musi przyzwyczaić się do leku i nasycić .No i powinna przejśc na dietę ,mniej tłuszczyku więcej warzyw ,jakaś margarynka na cholesterol a nie masełko 82 %...no a jak pali i nie zamierza rzucić -chociaż powinna to już trudno .

No wiem bo różnica jest duża ale jęsli dobrze się czuje ,powinna po prostu iśc jeszcze raz do lekarza i pogadać .Acha przy tym leku który bierze powinna do minimum ograniczyć spożycie soli ,to ważne bo sól zaburza jego działanie .Różnica między skurczowym a rozkurczowym powinna wynosić 30-50 .Rozumiem z twojego postu że nie ma cię w tej chwili z mamą ?

Jeśl,i była u lekarza który przepisał lek to pewnie robiła jakieś wyniki i lekarz wie co robi .Czasem zdrowi czują się kiepsko w takie pogody a co dopiero ludzie z nadcisnieniem .Sama jest w chałupie?Powiedz jej że gdyby coś się działo to niech dzwoni na pogotowie i już .A jeśli dalej będą takie różnice w ciśnieniu to w poniedziałek lekarz .Nikt ci nic innego nie poradzi przez neta .Wierz mi nieraz ludzie mają gorsze cisnienia i żyją :)