jolie Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Mam 30lat i ostatnio dowiedziałam się z rezonansu magnetycznego, że mam kardiomiopatie z niescalenia. Wizytę u kardiologa będę miała dopiero w grudniu. Czy jedynym rozwiązaniem dla mnie jest przeszczep serca? Jak w przyszłości? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
asia76 Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Witam. Ja tez mam tę samą kardiomiopatię z niescalenia. o której wiem od września tego roku i też z rezonansu magnetycznego serca. Nigdy wcześniej nie chorowałam na serce i choć miałam często robione ekg wcześniej to nigdy ono tak nie zaszalało jak w ostatnim czasie. Moja choroba dała się we znaki w zeszłym roku. Dziś mam 35 lat i tak jak Ty jestem pełna obaw i wręcz boję się tej choroby. Rozmawiałam ze swoim lekarzem i powiedział mi ,że jedynym wyjściem jest przeszczep serca ,ale dopóki wyrzut jest serca w miarę dobry i jeżeli leki będą pomagać to być może nie będzie konieczny. Biorę już Betaloc Zok 50 oraz acard 75mg, bo na razie leku typowo przeciwzakrzepowego nie włacza mi i stąd tylko acard. Wiem ,że należy prowadzić oszczędny tryb życia i to w zasadzie tylko to. Chętnie nawiążę kontakt z Tobą. Jestem z Rybnika a leczę się w Zabrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza
jolie Opublikowano 19 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 A jakie były Twoje objawy i ile wynosi u Ciebie stosunek warstwy scalonej od niescalonej? U mnie 4.20 Cytuj Odnośnik do komentarza
asia76 Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Moje objawy tej choroby to silny ból głowwy utrzymujący się ok tygodnia,ból tętnic szyjnych i oblewałam się potem. Z takimi objawami poszłam do rodzinnego ,który kazał zrobić od razu ekg,no i ono zaszalało ,bo pokazywało jakiś blok. Od razu chciał wezwać karetkę jednak nie zgodziłam się ponieważ urwałam się z pracy na moment tylko.Wszystko to działo się w zeszłym roku we wrześniu i od tego czasu byłam 2 razy hospitalizowana z koronarografią włącznie,gdyż podejrzewali chorobę wieńcową. Dopiero rezonans serca na który czekałam prawie rok czasu wykazał,ze mam kardiomiopatię z niescalenia a mój stosunek warstwy scalonej do niescalonej wynosi 3,8.Wiesz ja jestem w szoku ponieważ nawet nie podejrzewałam ,że mogę miec taką chorobę i to jak się okazuje genetyczną i wrodzoną. Nie umię pojąć tej choroby i nie rozumię jej,bo u mnie w rodzinie były jedynie zawały ze strony ojca,no i jego siostra choruje na serce. Wszyscy w rodzinie są w szoku,że mamy taką chorobę o której nikt nie wiedział. Ja mam córkę w wieku 15 lat,więc prawie jak Ty,i już ją lekarze sprawdzili i na razie u niej nie widać tej choroby i mam nadzieję, że jej nigdy nie będzie mieć. Podam Ci swoje gg, byśmy mogły miec kontakt i wymieniać się spostrzeżeniami na temat tego choróbska. Cytuj Odnośnik do komentarza
Krzysztof Bałdyga Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 W dniu 19.11.2011 o 20:03, asia76 napisał: Witam. Ja tez mam tę samą kardiomiopatię z niescalenia. o której wiem od września tego roku i też z rezonansu magnetycznego serca. Nigdy wcześniej nie chorowałam na serce i choć miałam często robione ekg wcześniej to nigdy ono tak nie zaszalało jak w ostatnim czasie. Moja choroba dała się we znaki w zeszłym roku. Dziś mam 35 lat i tak jak Ty jestem pełna obaw i wręcz boję się tej choroby. Rozmawiałam ze swoim lekarzem i powiedział mi ,że jedynym wyjściem jest przeszczep serca ,ale dopóki wyrzut jest serca w miarę dobry i jeżeli leki będą pomagać to być może nie będzie konieczny. Biorę już Betaloc Zok 50 oraz acard 75mg, bo na razie leku typowo przeciwzakrzepowego nie włacza mi i stąd tylko acard. Wiem ,że należy prowadzić oszczędny tryb życia i to w zasadzie tylko to. Chętnie nawiążę kontakt z Tobą. Jestem z Rybnika a leczę się w Zabrzu. Witam ja też choruje na to samo też mam 55 wyrzut a miałem mniej trzeba dobrze się odżywiać zdrowo spacerki i ćwiczyć w domku Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi