Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia z niescalenia

jolie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ja tez mam tę samą kardiomiopatię z niescalenia. o której wiem od września tego roku i też z rezonansu magnetycznego serca. Nigdy wcześniej nie chorowałam na serce i choć miałam często robione ekg wcześniej to nigdy ono tak nie zaszalało jak w ostatnim czasie. Moja choroba dała się we znaki w zeszłym roku. Dziś mam 35 lat i tak jak Ty jestem pełna obaw i wręcz boję się tej choroby. Rozmawiałam ze swoim lekarzem i powiedział mi ,że jedynym wyjściem jest przeszczep serca ,ale dopóki wyrzut jest serca w miarę dobry i jeżeli leki będą pomagać to być może nie będzie konieczny. Biorę już Betaloc Zok 50 oraz acard 75mg, bo na razie leku typowo przeciwzakrzepowego nie włacza mi i stąd tylko acard. Wiem ,że należy prowadzić oszczędny tryb życia i to w zasadzie tylko to. Chętnie nawiążę kontakt z Tobą. Jestem z Rybnika a leczę się w Zabrzu.

Moje objawy tej choroby to silny ból głowwy utrzymujący się ok tygodnia,ból tętnic szyjnych i oblewałam się potem. Z takimi objawami poszłam do rodzinnego ,który kazał zrobić od razu ekg,no i ono zaszalało ,bo pokazywało jakiś blok. Od razu chciał wezwać karetkę jednak nie zgodziłam się ponieważ urwałam się z pracy na moment tylko.Wszystko to działo się w zeszłym roku we wrześniu i od tego czasu byłam 2 razy hospitalizowana z koronarografią włącznie,gdyż podejrzewali chorobę wieńcową. Dopiero rezonans serca na który czekałam prawie rok czasu wykazał,ze mam kardiomiopatię z niescalenia a mój stosunek warstwy scalonej do niescalonej wynosi 3,8.Wiesz ja jestem w szoku ponieważ nawet nie podejrzewałam ,że mogę miec taką chorobę i to jak się okazuje genetyczną i wrodzoną. Nie umię pojąć tej choroby i nie rozumię jej,bo u mnie w rodzinie były jedynie zawały ze strony ojca,no i jego siostra choruje na serce. Wszyscy w rodzinie są w szoku,że mamy taką chorobę o której nikt nie wiedział. Ja mam córkę w wieku 15 lat,więc prawie jak Ty,i już ją lekarze sprawdzili i na razie u niej nie widać tej choroby i mam nadzieję, że jej nigdy nie będzie mieć. Podam Ci swoje gg, byśmy mogły miec kontakt i wymieniać się spostrzeżeniami na temat tego choróbska.

W dniu 19.11.2011 o 20:03, asia76 napisał:

Witam. Ja tez mam tę samą kardiomiopatię z niescalenia. o której wiem od września tego roku i też z rezonansu magnetycznego serca. Nigdy wcześniej nie chorowałam na serce i choć miałam często robione ekg wcześniej to nigdy ono tak nie zaszalało jak w ostatnim czasie. Moja choroba dała się we znaki w zeszłym roku. Dziś mam 35 lat i tak jak Ty jestem pełna obaw i wręcz boję się tej choroby. Rozmawiałam ze swoim lekarzem i powiedział mi ,że jedynym wyjściem jest przeszczep serca ,ale dopóki wyrzut jest serca w miarę dobry i jeżeli leki będą pomagać to być może nie będzie konieczny. Biorę już Betaloc Zok 50 oraz acard 75mg, bo na razie leku typowo przeciwzakrzepowego nie włacza mi i stąd tylko acard. Wiem ,że należy prowadzić oszczędny tryb życia i to w zasadzie tylko to. Chętnie nawiążę kontakt z Tobą. Jestem z Rybnika a leczę się w Zabrzu.

Witam ja też choruje na to samo też mam 55 wyrzut a miałem mniej trzeba dobrze się odżywiać zdrowo spacerki i ćwiczyć w domku