Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne uderzenie po zatrzymaniu serca

Gość Adameusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ze skokami serca borykam się od kilkunastu lat. w sumie nie bardzo mi przeszkadzały ale powoli czas leci a serce skacze i skacze.... Objawy: niezależenie od pory dnia, zdenerwowania (no może trochę), zmęczenia czy innych czynników serce robi jakby chwilowy stop na moment a potem bardzo silne uderzenie, albo silne uderzenie bez tego stopu.... po czym bije normalnie.... pare razy ten zestaw powtórzył się jakby w sekwencji raz za razem. I ze dwa razy pamiętam że serce przez 3-4 sekundy ,, przewalało się* (nie mam innego określenia). Żadnych zasłabnięć, uderzeń gorąca, kondycja niezła (nagłe wbiegnięcie na 5-6 piętro bez problemu). Ani nerwowy, stresów nie za dużo (ani za mało).... U lekarza byłem, zrobił EKG, kazał zrobić 20 pompek i 50 przysiadów..... i stwierdził że zdrowy jak koń. W którym kierunku szukać przyczyny?

Zacząłem analizować krok po kroku kiedy co i jak: -czasem kiedy zaczynam biec serce na początku jakby nie chciało się wkręcić na obroty. ale po 200-300 metrach jest ok. -uderzenie serca ma często miejsce przy szybszym nabraniu powietrza (ziewnięcie, westchnięcie) - zatrzymanie serca powinienem raczej opisać jako zwolnienie albo ,,bardzo słabe uderzenie* po którym następuje te mocne uderzenie. - mam okresy gorsze na jesieni (czyli teraz) kiedy objawy mam co kilka minut. Latem czasami mi się wydaje że ,,o... nie pamiętam kiedy ostatnio miałem uderzenie serca.... może to przeszło* - picie energy drinków (tak, popijam czasem) z tauryną, witaminami i bóg wie czym tam jeszcze wydaje się stabilizować i wyrównywać pracę serca.... -zrobiłem sobie test wysiłkowy kiedyś: kopanie piwnicy w glinie przy 35 stopniach w cieniu. 5 innych osób odpadło. Ja dotarłem na skraj możliwości swoich. Poza problemami z wyjściem z dołu samemu po 10 minutach było zupełnie OK. Cóż.... do lekarza znowu pójdę. Tylko tym razem nie państwowo ale poszukam kogoś kto zna się na rzeczy i pomoże mi wyjaśnić co się dzieje....

Gość Gość 12345
W dniu 18.11.2011 o 23:01, kora2277 napisał:

Witaj wydaje mi się że to są dodatkowe skurcze na początku wiele lat temu tez tak miałam i żadnych innych objawów uczucie jakby serce się zatrzymało a potem mocno zawaliło z biegiem lat doszły objawy i po 15 latach dopiero wykryto u mnie co mam wiec polecam kardiologa zrobienie echa choć skurczów nie wykryje ale holter tak

A co pani ma ?