Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kreatyna a serce

Gość Shady

Rekomendowane odpowiedzi

Ważniejsze jest zdrowie niż kaloryfer mmmm. Jak by się zastanowić i wziąć pod uwagę właśnie to za każdym razem wypowiadane stwierdzenie przez różnych użytkowników forum w odpowiedzi na pytanie dotyczące suplementów, najczęściej kreatyny, myślę, że nie jest ono do końca trafne. Nie wiem co jest powodem takiego stanu rzeczy, ale na pewno nie są to cele forum, które stworzone jest aby odpowiadać na pytania. Co do kaloryfera to wręcz przeciwnie oznacza on zdrowie. Dla niektórych ludzi opona zwisająca z brzucha, albo pokłady tłuszczu może rzeczywiście kojarzą się ze zdrowiem, ale w rzeczywistości tak nie jest. Wiem, że ktoś może napisać , że ten kaloryfer to przenośnia, ale w rzeczywistości im mniej tłuszczu w organizmie tym mniej tłuszczu w naczyniach krwionośnych i mniej tłuszczu otaczającego serce co zarazem daje zdrowsze życie metaboliczne, a co za tym idzie wydolniejsze i zdrowsze serce. Co do samej kreatyny to jeżeli jest to świństwo to dlaczego występuje naturalnie w organizmie i bez jej obecności nie było by życia, ani żadnego wysiłku fizycznego. tzn może by był ale jednorazowy? Dlaczego tak dużo jej w czerwonym mięsie? Co do pytania to odpuść sobie kreatynę Mariusza:) Zresztą już rozmawialiśmy na ten temat. Kreatyna w rzeczywistości wzmacnia serce. Co do twojego wyboru to piszę po raz drugi zostań przy monohydracie, albo HCL. Po co Ci na pierwszy cykl 7 rodzajów kreatyny skoro po monohydracie będziesz miał zbliżone wyniki? To bardzo duży błąd popełniany przez amatorów. Nie radzę czytać kolorowych ofert suplementów, a badania. Jeżeli upierasz się to twoje dolegliwości nie są uciążliwe. Pamiętaj jednak, że jeżeli decydujesz się na suplementację i nie przestrzegasz diety, pijesz alkohol, palisz papierosy itd. to nie masz co liczyć na zdrowe serce bracie. Pozdrawiam.

Billy sam sobie zaprzeczasz.Przeciez to jest preparat na przyrost mięśni,a nie na redukcję tłuszczu.Ja codziennie ćwiczę i biegam i jestem szczupła,mam talię jak trzeba i wcale mi nic nie zwisa.Jak pisze poprzednik- aby być zdrowym -trzeba się po prostu odpowiednio odżywiać i mieć codziennie odpowiednią porcję ruchu.A jak ktoś chce pakować w mięśnie ,a jest tłuściochem,to przecież musi najpierw schudnąć,a potem ćwiczyć na siłowni.Znam chłopaka ,lat 24,który zawsze był miśkiem,nie grupy,ale taki misiek.W tym roku całe lato codziennie biegał,przez co schudł 10 kilo,wyprzystojniał i teraz ćwiczy na siłowni.Wygląda pięknie i wcale nie bierze nic na mięśnie.Mięśnie się same wzmocnią od ćwiczeń i odpowiedniego żywienia.Bardzo mnie dziwi,że chłopaki za wszelką cenę chcą mieć duże mięśnie.

Kreatyna ma wiele korzyści i jest bezpieczna. Pokazują to najnowsze badania. Ja nie nazywam czegoś czego nie znam świństwem. Jest wiele środków, które ludzie skreślają, a środki te naprawdę pomagają ludziom chorym. Np. na niewydolność serca u ludzi z bardzo małymi frakcjami wyrzutowymi stosowane są sterydy anaboliczne, które powodują przyrost masy mięśniowej. Masa mięśniowa to bardzo ważny składnik ciała, a kto uprawia kulturystykę, chce ją rozbudowywać, bo ten sport to ciągłe dążenie do perfekcji. 444 nie chodzi tu o gigantyczne zwiększenie masy, ale zrobienie postępu na treningu i w lustrze. Bo kulturystyka to nie jakaś bzdura tylko rzeźbienie ciała i pokazywanie go jak najbardziej odtłuszczonego przy jak najdojrzalszej, szczegółowej ( nie najwięjkszej) masie mięśniowej. Świata nie zmienicie potępiając suplementy żywieniowe, które innym dają korzyści

Ale pierd888ie. Kreatyna sprawia, ze smieci w postaci spalin atp, przeksaztalca sie w budulec atp, dzieki czemu samo sie regeneruje i mamy wiecej sily. Kreaatyna niema nic wspolnego z budowaniem masy miesniowej, jako takiej. Umozliwia tylko bardziej wydajny trening, poniewaz ma sie wiecej sily. ot tajemnica kreatyny, ktora i tak sama sie syntezuje w organizmie, lecz w niewystarczajacej ilosci dla sportowca, dlatego NALEŻY ja przyjmowac w postaci suplementu.. Serce nie bedzie jej wykorzystywalo, poniewaz atp rozpada sie podczas beztlenowego treningu i w miesniach aktywnych. Pytania?

Z takimi pytaniami zawsze udaj się do dobrego trenera akurat takim jestem i się nudzę więc odpowiem ;) Kreatyna korzystnie wpływa na serce i układ krążenia Wyniki badań naukowych wskazują, że suplementacja monohydratem kreatyny korzystnie wpływa na frakcję wyrzutową serca, czyli specyficzny parametr określający jaka ilość krwi wypełniającej komorę serca jest wypompowywana w czasie skurczu. Ma to istotne znaczenie dla osób z zastoinową niewydolnością serca. Dodatkowo niektóre badania dowiodły, iż stosowanie kreatyny wydatnie zwiększa zdolności wysiłkowe u osób dotkniętych tą chorobą. Co więcej, wg niektórych źródeł suplementacja kreatyną pozytywnie wpływać może na profil lipidowy krwi zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy.

Gość Marcin UK

Sam kiedys bralem kreatyne przez przez moze miesiac, chodzac na silownie. Ale pozniej studiowalem farmacje i moje zdanie do odzywek troche sie odmienilo. Czy warto brac kreatyne i czy jest ona niezbedna mam do tego duzo watpliwosci. Wszystkie odzywki to jest chemia i nie ma co sie łudzic ze po jakims czasie nie będą miały skutków ubocznych na organizm. Wiadomo że tez nie ma co przesadzac z odzywkami, bo wiekszosc z nich tak naprawde nie są potrzebne do cwiczenia. Jestem wstanie zrozumiem osoby, ktore maja z kulturystyki jakies pieniadze itp...Ale dla normalnych osob, które cwicza dla siebie nie ma co przesadzac z odzywkami. A co do badan na temat odzywek.. to duzo firm farmaceutycznych ma w tym swoje interesy zeby ich produkty dobrze sie sprzedawaly.

Wydaje mi się że jestem nie liczna osoba na którą kreatyna wpływa destrukcyjnie dlatego proszę o podejście do mojej wypowiedzi jako przestrogi. W przeszłości korzystałem z kreatyny i notowałem same plusy natomiast po pewnym czasie zaczela mi szkodzić do tego stopnia że za im się zorientowałem wylądowałem w szpitalu .....lekarze kardiolodzy powiedzi że nic mi nie dolega ich badania nic nie wykzuja ja natomiast nie potrafiłem przejść 100 m o własnych siłach bo kręciło mi się w głowie. Generalnie po jakimś czasie doszedłem do siebie skacze biegam ale nie jestem już taki wydolny jak wcześniej a dowodem na to był stwierdzenie mojego kolegi który grał ze mną w piłkę że mam podwójne płuca. Teraz moja wydolność jest poniżej przeciętnej tzn. Jak robię biegnę z prędkością 333m na 2 min to puls utrzymuje się na poziomie 150 uderzeń ...Podsumowując nie polecam kreatyny i jestem bardzo ciekawy co producenci używają do produkcji tych specyfików .....czy słyszeliście kiedy kolwiek o odżywce odpowiednio przebadanej podobnie jak lek ....spytajcie swoich instruktorów oraz osoby które układają diety .... ciekawe jak wybronią odżywki ? Życzę samego zdrowia 🙂