Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stały ból głowy, problemy ze wzrokiem i skurcze mięśni

Gość Purpelek

Rekomendowane odpowiedzi

Od 5listopada w dniu dostania miesiączki odczuwam straszny, nieustający ból głowy. Czasami ból jest słabszy, ale jest cały czas. Nie pomagają żadne tabletki przeciwbólowe. Bólowi rzadko towarzyszą mdłości. Mam również czasami problemy ze wzrokiem, obraz mi się rozmazuje i mam uczucie jakby kręciło mi się w głowie, ale to oczy dają takie odczucie. Mam też coraz częściej skurcze rąk, nóg......przy większym zgięciu nadgarstka od razu następuje krótkotrwały skurcz, nigdy wcześniej tak nie miałam...Kiedyś miałam problemy z prolaktyną, miałam robione różne badania i przez 3miesiące brałam leki, które miały zbić prolaktynę. Po 3miesiącach poszłam na kolejne badanie prolaktyny i jak się okazało prolaktyna wypadła jeszcze gorzej niż przed zażywaniem leków. U endokrynologa z owymi badaniami jeszcze nie byłam. Natomiast 29listopada mam wizytę u neurologa, zastanawiam się czego mogę się spodziewać?....

Może jeszcze dodam, że gdy pierwszy raz miałam badaną prolaktynę to wynosiła ona 637,7 przy maksymalnej normie 496. Następnie miałam zrobiony test z metoklopramidem na początku prolaktyna wynosiła 561,80. Po godzinie 1319, a po dwóch godzinach 1126. Dostałam tabletki, które zażywałam przez 3miesiące. I po tych 3miesiącach moja prolaktyna wynosiła 755,8....Czyli tak jak napisałam wcześniej jeszcze więcej niż na samym początku.

Dobrze byłoby,gdybyś miała przed wizytą zrobione zdjęcie RTG siodełka tureckiego.To jest zdjęcie głowy z profilu ,na którym widać siodełko tureckie ,jego kształt.W siodełku znajduje sie przysadka mózgowa,która właśnie wydziela m.innymi prolaktynę.Jeżeli kształt siodełka będzie odbiegał od normy,to będzie wskazywało na mikrogruczolaka przysadki.Ale nie martw sie tym, to jest uleczalne,tylko długo trwa.Trzeba brać tabl. bromergon,które hamują prolaktynę.Osobiście znam kobietę,która miała tego gruczolaka od 30 roku życia ,teraz ma prawie 60.Na początku objawy miała: bóle głowy,zawroty w pozycji leżącej,zatrzymanie miesiączki.Znam jej historię.Przy nadmiarze prolaktynuy sa trudności z zajściem w ciążę.w jej przypadku już po miesiącu brania leku prolaktyna wróciła do normy, miesiączka wróciła[po rocznej przerwie],bo tyle trwało diagnozowanie.W latach 80-tych w całej Polsce były 4 tomografy komputerowe,a na wynik prolaktyny czekało sie ze 2 miesiące. zaszła w ciążę od razu po tej pierwszej miesiączce.Pamiętam,że po urodzeniu dziecka z 5 lat leciało jej mleko z piersi i nie chciało się zatrzymać.Ale poza tym czuła się dobrze.Mówiła mi ze 3 lata temu ,że dalej ten gruczolak jest,tylko o 2mm sie zmniejszył,ale po menopauzie już to nie ma znaczenia.Musisz iść do dobrego ginekologa-endokrynologa.Są tacy specjaliści w szpitalach klinicznych,którzy specjalnie problemem prolaktyny się zajmują.Inny sposób leczenia to usuwanie guza za pomocą zabiegu przez nos.Wiem ,że w Łodzi to robią.Gdzie indziej - to nie wiem. Wtedy trzeba iść do neurologa w szpitalu,gdzie się tym zajmują.Ale mam nadzieję,że u ciebie da się lekami doprowadzić twoją zwariowaną przysadkę do równowagi.Myślę,że powinnaś też mieć badanie cyklu hormonalnego tj. w jednym cyklu chyba od 8 do 24 dnia cyklu bada się poziomy hormonów płciowych,chyba co drugi czy co trzeci dzień.Życzę ci znalezienia kompetentnego specjalisty,bo zwykly ginekolog niekoniecznie się na tym zna.To nie jest częste schorzenia,więc ginekolodzy nie mają doświadczenia.

Ach no właśnie ! Bromergon to leki, które brałam przez 3miesiące. Bo przez tyle Pani endokrynolog mi kazała. A co do miesiączki, to faktycznie....mam nieregularną i to niesamowicie. Przychodzi jak się jej chce. A najdłuższy okres przez jaki jej nie miałam to 3miesiące. Szkoda gadać....ból jest nieznośny i głowa boli cały czas ! Dosłownie...nie ma chwili w której przestałaby boleć...Co do Łodzi, to do niej mam akurat kawałek. Ale zabieg brzmi o wiele lepiej niż zamęczanie organizmu tymi tabletkami. Mam dopiero 20lat i nie chcę się tak faszerować....No nic muszę czekać do 29listopada na tą wizytę. Bo teraz to chyba i tak nic nie zdziałam. Rodzinny lekarz i tak na nic nie da mi skierowania, bo jak to Oni mówią *nie mają na to uprawnień* a teraz są takie kolejki wszędzie.....

Pierwsze i trzecie badanie było w tym samym laboratorium. Z tą tabletką było robione gdzie indziej, bo w tym laboratorium gdzie robiłam pierwsze i trzecie badanie nie wykonywali tego typu badania. Na tarczycę badania już miała robione i wszystko jest w normie.

Te b óle głowy w pierwszym dniu miesiączki to chyba jest normalne przy podwyższonej prolaktynie,bo dziewczyna,o której piszę przez kilka lat tak miała- kilka godzin przed miesiączką łapał ja ten straszny ból głowy ,zwłaszcza w skroniach,ale mijał gdy miesiączka sie pojawia.tak,ze jeden dzien miała wyjęty z życiorysu.Pamiętam,że nie była wtedy do zycia.Ale na drugi dzień po nocy i wyspaniu się wszystko mijało.Ojejku,ale się rozpisałam...hehe.Koniec.

No jak widać mi ból nie przechodzi....a miesiączka już dawno minęła. Nie no dziękuję, że tak się tym wszystkim zainteresowałaś ;) Mam nadzieję że dotrwam do 29listopada i że w miarę szybko się dowiem co mi dolega. Ale jak sądzicie migrena to raczej nie będzie, hm?

Nie, bo w sumie dawno już o niego nie byłam...jakoś nie miałam czasu na to ;x tak wiem zaniedbałam się. I nie powinnam tego lekceważyć. Ale teraz jak mnie ta głowa zaczęła tak boleć, to poszłam do rodzinnego i dał mi od razu skierowanie do neurologa.

No to w takim razie musisz z tym neurologiem pogada.Rezonans konieczny!Ale jak pójdziesz do niego jedynie z wynikiem prolaktyny bez rtg siodełka tureckiego z opisem,to on w oczach rentgena nie ma i na pierwszej wizycie ci nie powie.Jak nie masz skierowania,to idź do porządnego szpitala lub prywatnej pracowni rtg i zrób to siodełko z opisem.Musi ten neurolog mieć jakiś wynik.I proś o rezonans koniecznie lub o skierowanie do szpitala,gdzie zrobia ci w trymiga badania.Pozdr.

Byłam prywatnie u neurologa. Dostałam tabletki....Dostałam Magnez B6, Apo-Napro (to przeciwbólowe) i Flunarizinum. Oczywiście dostałam również skierowanie na rezonans głowy z kontrastem z uwzględnieniem przysadki mózgowej. Zastanawia mnie tylko czy może ktoś z Was wie ile kosztuje takie badanie prywatnie? Jestem z Chorzowa, więc może ktoś zna w Chorzowie lub Katowicach ceny tych badań? Bo szczerze powiedziawszy tabletki przeciwbólowe które dostałam od Pani neurolog niezbyt mi pomagają...A wizyta u neurologa już nie prywatnie jest dopiero 29listopada....Zastanawiam się czy owa Pani neurolog też skieruje mnie na rezonans, czy może postąpi zupełnie inaczej. I nie wiem już czy mam czekać...czy może faktycznie zapłacić i iść na to badanie prywatnie? Ale muszę poznać cenę. Tak więc liczę na Was !

Można powiedzieć, że trochę jest lepiej. Bo na pewno nie boli codziennie. Ale i tak nadal pobolewa. A jak już boli to nawet te tabletki przeciwbólowe które teraz dostałam nie pomagają...No nic...zobaczymy chyba do 29 dam radę :) Tylko ciekawi mnie czy w ogóle dostanę to skierowanie na rezonans.