Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki wysokiego ciśnienia skurczowego u starszej osoby

Gość Wnuczkazmartwiona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wnuczkazmartwiona

Witam Moja babcia w wieku 78 lat ma ataki wysokiego ciśnienia. Na co dzień skurczowe ma w wysokości 140, natomiast nie wiadomo z jakich powodów nagle wzrasta jej ciśnienie skurczowe. Na początku była to granica 180, potem 224, a teraz 248. Bierze leki na nadciśnienie, mimo to ma takie wysokie skoki ciśnienia. Podczas wysokiego ciśnienia zażywa większą dawkę leków zgodnie ze wskazaniem internisty, ale niestety, leki nie obniżają ciśnienia, dlatego zawsze wzywane jest pogotowie. Po nie udanym obniżeniu ciśnienia przez pracowników pogotowia, babcia zawsze trafia do szpitala. W szpitalu dziwią się, że podane leki nie pomagają. Całonocne przebywanie w szpitalu, po większej ilości leków i kroplówkach dopiero daje rezultaty obniżenia ciśnienia. Piszę tutaj, bo obawiam się, że kroki podjęte przez lekarzy są zawsze jedynie w stronę obniżenia ciśnienia, a nie znalezienia przyczyny, dlaczego ciśnienie skurczowe sięga aż do 248. Badania krwi i EKG nic nie wykazują, dlatego za każdym razem jak udaje się w szpitalu obniżyć ciśnienie, babcia jest wypuszczana. Nadmienię, że przy ataku takiego wysokiego ciśnienia, babcię zaczyna boleć ręka, potem uszy i głowa. Zaczyna jej wszystko pulsować - rwać. Dodatkowo atak paniki wspomaga ten stan. Nie rozumiem bezradności lekarzy, którzy mówią, że nie wiedzą dlaczego ciśnienie nagle wzrasta do takiego wysokiego poziomu i próbują jedynie ten poziom obniżyć. Czy państwo mają jakieś sugestie co do przypadku mojej babci? Prywatni lekarze eksperymentują przypisując jej leki na regulację ciśnienia, ale to nic nie daje. Każde ich *nowe* ścieżki kombinacji kosztują moją babcię fortunę za opłacenie wizyty. Dlatego może sugestie na forum ukierunkują do jakiego lekarza babcia powinna się zwrócić. Z góry dziękuję za wypowiedzi i zainteresowanie się przypadkiem mojej babci.

Jak u babci z cholesterolem,cukrem ,wagą ,aktywnością fizyczną,czy nie pali,nie pije kawy,czy nie jest zbyt emocjonalna?Trzeba wiele wiedzieć o ogólnym stanie zdrowia pacjenta,by cos wywnioskować.Poczytaj o przyczynach nadciśnienia i ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia**.Może sama cos wydedukujesz.

Gość Wnuczkazmartwiona

Babcia nie pije kawy, nie pali, wszędzie chodzi na pieszo. Zmartwienia...... nie wiem jakie może mieć. Chodzi mi o to, że ciągle ktoś mówi - leczyć nadciśnienie, nie ma różnicy czy lekami czy innymi sposobami. Mi zależy na znalezieniu przyczyny tego nadciśnienia. Boję się, że nie długo ciśnienie to skoczy powyżej 250 i babcia umrze.

Gość Wnuczkazmartwiona

Zasięgłam wiedzy o niefarmakologicznym leczeniu nadciśnienia. Postępowanie to w przypadku mojej babci nie jest leczeniem, gdyż babcia: nie pali, nie ma nadwagi, nie pije, stosuje dietę z uwagi na chorą trzustkę, ma aktywność fizyczną. Ogólnie jest okazem zdrowia poza tymi atakami wysokiego ciśnienia. Mogę zaoferować jej spożywanie tabletek potasu czy też magnezu zgodnie ze wskazówkami niefarmakologicznego leczenia, aczkolwiek mam wątpliwości, bo badanie krwi w szpitalu nie wykazało takich uchybień. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły dlaczego tak nagle skacze ciśnienie mojej babci?

Przyszło mi jeszcze do głowy,że twoja babcia jest w takim wieku,że przyczyna skoków cośnienia moze być prozaiczna: po prostu czasem zapomina wziąć tabletkę.Warto to sprawdzić czy tak nie jest.Czy ma takie specjalne pudełeczko z przegródkami,w które wkłada sie tabletki na cały dzień,aby nie zapomnieć czy sie brało czy nie. Osoby zaawansowane wiekiem trzeba kontrolować czy brały tabletki [liczyć czy zapisywać ile jest tabletek],bo głowa już nie ta,choc moze się wydawać ,że babcia umysł ma trzeźwy,a jednak...Jeśli tak jest warto może spytać lekarza czy nie przydałby się jej ginkofar.

Witam serdecznie !... Rozumiem doskonale twoj problem z atakami wysokiego cisnienia twojej babci.. moja mama 61 lat ma od jakiegos miesiąca ma ten sam problem.. nigdy nie miała problemu z cisnieniem ani zdrowiem .. Ktoegoś dnia zasłabła, okazało sie ze powodem było właśnie wysokie ciśnienie ponad 200... kilkakrotne wizyty w szpitalu i zastrzyki na spadek cisnienia po czym zostala odesłana do domu.. po jakis 4-5 godzinach lub po nocy problem powracal.. badania krwi EKG takrze nic nie wykazaly. zostala skierowana do lekarza rodzinnego w celu leczenia nadcisnienia. lecz lekarstwa na recepte nic nie daja.. kolejne ataki nadcisnienia i kolejna wizyta w szpitalu.. tez zachodze w glowe i szukam pomocy co z tym zrobic i kogo sie poradzic...pozdrawiam

Witam. Jestem po konferencji związanej z nowymi suplementami wprowadzonymi do Polski. Firma istnieje 12 lat na rynku i ma udokumentowane niesamowite przypadki poprawy zdrowia. Najważniejszy z suplementów działa na układ krążenia. Po spotkaniu wróciłam bardzo podekscytowana, bo w rodzinie i to najbliższej mam problemy z sercem (skoki ciśnienia, a nawet zawały). Niestety w wielu przypadkach ludzie sięgają do suplementów jak szukają cudu. Niestety nie działa to u nas jak profilaktyka, która z pewnością w wielu przypadkach uchroniłaby od sytuacji zagrażających życiu. Mam mimo wszystko nadzieję, ze uda mi się komuś pomóc i oczywiście najbliższym. Opinie lekarzy na spotkaniu i historie chorych, którzy byli tam upewniły mnie, że warto pomóc sobie w ten sposób.Pozdrawiam.

Proponuje wykonanie badania moczu,a nawet wizytę u urologa. Choroby nerek mogą być przyczyną nadciśnienia. Choroba tarczycy też może być przyczyną. Proszę sprawdzić czy chora systematycznie bierze zaordynowane przez lekarza leki. Ludzie starsi często biorą leki i suplementy na własną rękę,które mogą wchodzić w reakcje z lekami przypisanymi przez lekarza i w tedy mogą dawać poważne następstwa. Pozdrawiam-Stanisław

Gość westwalia 3

Twoja bacia stoi przed zawalem i lekarze o tym wiedza a jak nie wiedza to sa zadni lekarze ,krew i ekg to za malo musi miec herzkatederuntesuchung ale oni nie chca tego zrobic moze stens by zalatwil sprawe jest tendencja do nieleczenia ludzi starych

Gość Ewa z Bulgarii

Mialam ten sam problem nagle nie wiadomo skad skoki wysokiego cisnienia. Pierwszy raz 220 na 130.Robilam najprzerozniejsze badania.Bez mala by sie okazalo pacjent super zdrowy ale zmarl. Zdrowe serce, nadnercza ,nerki , dobra przepustowosc zyl, organy wewnetrzne tez(robilam skener)Tylko guzki na tarczycy ale nie wplywajace na gospodarke hormonalna I co sie okazalo, poszlam do psychiatry( najpierw jak ktos mi doradzil poczulam sie obrazona, przyznaje bylam ograniczona)Diagnoza ; ataki paniki bez konkretnej przyczyny w momencie.Wysiadl mi centralny system nerwowy.Przepisano mi Stymuloton i jestem jak nowa(mam 61 lat)

Gość Katarzynawr

W starszym wieku warto codziennie mierzyć ciśnienie. Dla osób starszych mamy obecnie specjalnie projektowane ciśnieniomierze jak przykładowo model senior sanity. W takich ciśnieniomierzu jest duży wyświetlacz, większe przyciski, oraz dodatkowe funkcje przydatne dla starszych osób jak przykładowo wykrywanie artytmii.