Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia po by-passach

Gość gosc2

Rekomendowane odpowiedzi

Być może będąc w szpitalu i mając ten zabieg wystraszył się,że jest poważnie chory i ten strach w nim siedzi.Dobrze byłoby,gdyby porozmawiał z kimś ,kto tez jest po tym zabiegu od dawna i ma się dobrze.Wtedy nabierze nadziei,że i z nim będzie wszystko OK.Dobrze byłoby,aby jak najwięcej miał wiadomości na temat: jak sie właściwie odżywiać,czego nie wolno mu jeść, ile codziennie ma się ruszać itd....,coś o rehabilitacji....Znam babke po bypasach,lat 60 ,która po powrocie ze szpitala tak się przejęła,że jest ciężko chora,że prawie cały dzień leżała,nie chodziła na spacery i myślała,że wysiłek jej szkodzi,że jak pójdzie na długi spacer,to jej to zaszkodzi.Od bezruchu przytyła aż 15 kilo! A wiadomo,ze nadwaga szkodzi.I podjeść też sobie lubiła mięska.Teraz jest gruba i ledwo chodzi.Jak widzisz świadomość pacjenta jest b. ważna,aby nie zaprzepaścił efektów zabiegu i nie wrócił do stanu wyjściowego.

Ale właśnie chodzi o to że moj tata prowadzi dośc aktywny tryb życia, jezdzi juz na rowerze prawie tak jak przed zabiegeim, pracuje, oczywsicie strsuje sie i tp, i o dziwo to ja chyab bardziej martwie sie o niego niż on sam. Wyniki ma bardzo dobre, i dość szybko doszedł do siebie, z czego bardzo sie ciesze. Mój tata jest raczej optymistą i jak na to co przeszedł jest w bardzo dobrej formie psychicznej. Tylko te skoki cisnienia czasem, i to mnie martwi.