Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżenie odcinka ST w odprowadzeniach i na granicy znamienności

agathe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich... spadlo to jak grom z jasnego nieba.. leczylam sie tylko na kregoslup i wszystkie dolegliwosci spadaly na jego konto...intuicja mnie jednak poprowadzila dalej zbyt szybko zaczelam sie meczyc... jestem dojrzala kobieta ale zawsze w ruchu bardzo energiczna pelna zycia i latwo pokonujaca trudnosci i nagle to..... rozmawialam z kolezanka pielegniarka kardiologiczna zrobilysmy EKG i wyszlo to co w naglowku... potem proba wysilkowa ktorej nie przeszlam.. ECHO SERCA - ok i Holter serca i cisnieniowy w normie... odkad wiem stracilam cala werwe boje sie co dalej bylam w swoim miescie u kardiologa ale okazalo sie to porazka... uznal ze nic mi nie jest mam zyc jak dotad.. jednak zapisalam sie na wizyte do prof. do Lodzi... moze ktos ma podobne problemy chetnie porozmawiam.. pozdrawiam

Jak duże jest to obniżenie? jeśli do 1mm to jest to wartość graniczna czyli dopuszczalna, jeśli powyżej 1mm to trzeba się tym zająć. Obniżenie odcinka ST jest objawem choroby niedokrwiennej serca. Na Twoim miejscu już wprowadziłabym profilaktykę przed zawałową, zmiana stylu życia, zacznij ćwiczyć, zrób badania krwi, szczególnie cholesterol, dbaj o zdrową dietę i nie załamuj się. To dosyć długi proces, to nie jest tak, że jutro nagle Ci się coś stanie bo wczoraj to odkryłaś. A to, że nie przeszłaś próby wysiłkowej o niczym nie świadczy, ja mam 22lata a też nie przeszłam z powodu kondycji. Następną już przeszłam normalnie. Możesz też kupić sobie preparaty typu doppelherz, ale generalnie zmień lekarza i jeśli drugi bedzie twierdził, że to nic poważnego to narazie nic nie rób i stosuj się do zaleceń lekarza.

Spokojnie. Czasami jest tak,ze *ten typ tak ma*....... Po pierwsze, możesz tak mieć bo taka Twoja uroda.Nie musi to wcale oznaczać niedokrwienia. Po drugie,tarczyca może mieć wpływ na wynik ST, a w zasadzie jego obniżenie.... Po trzecie, nadciśnienie, no ale nic nie pisałaś na ten temat , więc odpada... Po czwarte, tzw. kardiologiczny zespól X, czyli wszystkie objawy niedokrwienia, ba cholernie silnego nawet niedokrwienie, a w rzeczywistości nic się nie dzieje ani z sercem ani z naczyniami.... Po piąte, DOBRY LEKARZ!! Tu potrzeba praktyki w odczytywaniu zapisów a nie ufać maszynie która mówi,ze obniżenie ma np.5mm a w rzeczywistości jest dużo mniejsze.Oblany test wysiłkowy?? A z jakiego powodu?Ból, ciśnienie, obniżenie St???

Oby tak było ten typ tak ma ale ...jutro będzie wszystko jasne..leczę nadciśnienie od mniej więcej 2- 3 lat biorę tylko prestarium 5mg w wyroku jakoś sie nawet ustabilizował i brała częściej dawki bo oscylował ok 120/70 teraz mam duzo wyższe. to pewnie stres bo odkąd sie dowiedziałam to gorzej sie czuje..ciągle mi zimno dłonie mam jak lód serce mi wali ogólnie czuje że w środku wszystko mi drży.Jednym słowem lipa. Testu nie przeszłam bo serce już było za bardzo obciążone i zaczęło mi sie kręcić w głowie ciśnienie zaś było nie najgorsze bo około 160/90 jak już weszlam z bieżni

Będzie dobrze. Jeszcze raz podkreślę,że wynik EKG zarówno ten spoczynkowy jak i wysiłkowy jest najpierw wydawany przez maszynę dlatego też ważne żeby doświadczony kardiolog rzucił na to okiem. Przykład: na wysiłkowym wydruk pokazuje obniżenie ST o prawie 4mm. W rzeczywistości jest nieistotne a szereg czynników może mieć na niego wpływ.

Ach zupełny szok.. byłam.u 2 kardiologów i diagnoza była talar jak opisałam.Profesor postawił zupełnie inna.Szczegółowo przejrzał wszystko potem badanie rozmowa w końcu dobra wiadomość - nie jest to choroba wieńcówa stwierdził że była zła interpretacja wyników próby wysilkowej nie potrzeba żadnych badań ani inwazyjnej ani mnie inwazyjnej. Zmienił mi lek na nadciśnienie powiedział że część boli mógł wywoływać ten lek ponieważ mój organizm przestał go tolerować a poza tym stres nerwy i to co każdy z nas ma u mnie problemy z kręgosłupem. Mam za miesiąc kontrol a teraz mam żyć duzo spacerować .Wiesz jak ja sie poczułam... :)) jakbym dostała nowe życie jestem szczęśliwa i jeszcze nie wierze do końca.Trudno zrozumieć jak lekarze sa czasem niefrasobliwi. Strasznie sie bałam bo nie mogłam uwierzyć skąd jak? zawsze dbałam o zdrowie... szczupła ciągle w ruchu niepalaca. Dziękuje że zapytałes ale wiesz po Twoich słowach poczułam nadzieję i jakiś spokój.I co myślisz o tym ?

Super! Niestety,ale na własnym przykładzie wiem,ze czasami trzeba się skonsultować z mądrym lekarzem, który ten sam wynik zinterpretuje zupełnie inaczej. Tak jest właśnie z EKG a już na pewno z EKG wysiłkowym. Maszyna sobie druknie i na podstawie zapisu wysunie diagnozę a niefrasobliwi lekarze przyklasną i tyle. A tu trzeba kogoś kto ma po prostu spore doświadczenie w czytaniu zapisów.... Pozdrawiam serdecznie i zdrowia życzę.

Doktorku - nie wiem czy jesteś lekarzem czy nie ale jeśli jesteś to może mi pomożesz. Od zawsze miałam różne potykania się serca, dziwne sensacje czasem z zawrotami głowy, byłam u lekarzy, nic ciekawego nie znaleźli, pojedyńcze skurcze komorowe, wypadanie płatka zastawki mitralnej powiedzieli, że nie trzeba tego leczyć. Ok, od kilku dni sensacje te nasiliły się zdecydowanie potknięcia serca są mocne i bolesne, występują zawroty głowy i mrowienie dłoni, czasem wyraźna przerwa w biciu serca, czasem stany przedomdleniowe - nagle robi mi się słabo i po 3 sekundach przechodzi - to wszystko dzieje się w momencie tych dziwnych uderzeń serca i przychodzi zupełnie niespodziewanie. Wizytę u kardiologa mam dopiero na kwiecień a wcześniej się nie da bo dzwoniłam i powiedziałam co mi się dzieje ale i tak kazali czekać. Moje pytanie brzmi: czy to może być od tego płatka mitralnego? w sensie takim, że ja myślałam, że jak ten płatek wypada to to się dzieje ciagle przy każdym skurczu, więc czemu mam takie objawy tylko kilka razy dziennie? chce zrozumieć co się dzieje z tym płatkiem w trakcie tych objawów? zaczynam się niepokoić, te objawy się znacznie nasiliły, są bolesne i do tego każdy taki *moment* powoduje, lęk bo odczucia są tak nieprzyjemne że gdyby trwały choć chwilę dłużej to straciłabym przytomność. Obawiam się, ze nie są to skurcze dodatkowe gdyż miałam event holtera i podczas *zdarzeń* nie zarejestrował zadnej arytmii a to moim zdaniem przemawia za płatkiem (co prawda objawy były mniej nasilone ale były wtedy)

Dziekuje za odp. wyszlo to na koncu bad , przed oddaniem sprzetu postanowilem sie energicznie przespacerowac. Czułem jak puls rosnie i czulem sie taki zatkany ale bez bolu, w kazdym razie jakbym mial dalej isc to musialbym zwolnic. Mam 30l i slaba tolerancje wysilku 10mets Czyli najpewniej bedzie jak zrobie probe wysilkowa? Oczywiscie do lekarza sie wybieram

Witam ponownie ją zupełnie nie nam sie na tych sprawach i nie umiem odpowiedzieć jednak trzeba napewno udać sie do dbrego i doświadczonego lekarza - jestem przykładem. Dziś zaczęłam inaczej żyć wyciągnęła rower i staram sie poprawić swoją wydolność wysiłków narazić jest bardzo dobrze chce podziękować Tobie doktorską za wsparcie to tak wiele znaczy kilka słóa podniósłes mnie na duchu pozarawiam

@andriu Powiem tak, u osób spędzających sporo czasu na kanapie przed TV 10metsów to i tak nieźle :-) Zrób echo, morfologie dla świętego spokoju. I przede wszystkim kardiolog ma sam spojrzeć na wyniki , w szczególności EKG, a nie ufać wydrukom komputerowym