Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak leków przy nadciśnieniu u nastolatki

Gość manieczek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 17 lat i problemy z nadcisnieniem. Dwa lata temu czesto robilo mi sie slabo i poszlam do lekarza, stwierdzili nadcisnienie i kazali monitorowac i zapisywac, bylo 140/95 , 150/100 zalezy od dnia,ale zadnych lekow lub zalecen nie dostalam. Rok temu poszlam do szpitala (w polsce) wtedy cisnienie wachalo sie okolo 155/95 lub 165/115. Zrobili mi wszytkie wyniki dali tabletki i koniec. (wyniki wyszly wporzadku). Gdy wrocilam do Angli i skonczyly mi sie tabletki poszlam do lekarza zeby dostac nowe, ale po tabletkach mialam 130/90 wiec pani doktor uznala ze sa nie potrzebne ( tu tylko paracetamol stosuja ). Dzis miezylam sobie cisnienie i mialam 188/115. Nie wiem co zrobic czy isc do lekarza chociaz i tak mi nie pomoga. Nie wiem czemu mam takie wysokie cisnienie. Wczesniej mialam bole glowy, rece mi puchly i robilo mi sie slabo a teraz tylko puchna mi rece czasem, nie wiem co robic. Moze jakies *domowe sposoby* , tu nie mam dostepu zadnych tabletek ktore by mi pomogly.

Prosze przeczytać w internecie; ,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia.**Niech ci z Polski natychmiast przyślą zioła ze sklepu zielarskiego i polski czosnek,codziennie jeśz 2-3 ząbki posiekane[np. na kanapke i posmarować masłem,przykryć plasterkiem czegoś.].Picie mieszanki ziołowej skutecznie wspomaga leczenie nadciśnienia.Skład : 1.] ziele jemioły 100g, 2.]ziele serdecznika 50g, 3.] liść ruty 50g, 4.] kwiatostan głogu 50g, 5.] koszyczek rumianku 50g..Zioła w podanych ilościach należy dokładnie wymieszać, zaparzać łyżeczkę w szklance wrzątku pod przykryciem przez pół godziny,przecedzić i pić 3 razy dziennie po jedzeniu.Mam nadzieję,że nie palisz, nie pijesz alkoholu,ani czegoś,co mogłoby podnosić ciśnienie[cola, kawa itp.]Przeczytaj też ,,przyczyny nadciśnienia- może tam jakąś podpowiedź znajdziesz...skąd to ciśnienie u ciebie.Czasem bierze się ,gdy coś nie tak z nerkami jest....ale chyba w tym szpitalu to sprawdzali?Mam książkę,w której jest opisany sposób na nadciśnienie,ale zaznaczam,że go nie próbowałam ,ani ja ani nikt ,kogo znam.Ale moge ci napisać.Jest to stosowanie co 2 tygodnie dwudniowej diety opartej na ryżu i jabłkach.Podobno to radykalnie obniża cisnienie.Ale jest napisane,że gdy nadciśnienie jest b. duże,to trzeba lekarza spytać ,czy można to zastosować.Składniki: kilo rozgotowanych na papke jabłek,10 deko cukru[może być mniej], 30 deko rozgotowanego ryżu.Jabłka z ryżem i cukrem wymieszać na rzadką papkę.Całość dzielimy na 5 równych porcji i zjadamy je w ciągu jednego dnia.Na drugi dzień to samo.Kuracja polega na jedzeniu w ciągu dnia wyłącznie tych pięciu porcji papki jabłkowo- ryżowe.Jeżeli ktoś nie da rady,to może stosować tylko jeden dzień raz na dwa tygodnie zamiast dwóch dni.Jest jeszcze akupresura: uciskanie min. 5 razy dziennie określonych punktów na ciele przez kilka miesięcy bez przerwy.Np. dołek na potylicy [przez 7 sek.],na środku tuż pod kolanem z przodu .Palec srodkowy jednej ręki wkładamy między kciuk i palec wskazujący drugiej ręki i opuszką środkowego palca naciskamy masując miejsce między dwoma palcami.Potem - zmiana rąk.To tyle.Pozdr.