Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, osłabienie i senność przy podwyższonym ciśnieniu

Gość gosc12345

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku tygodni mam straszne zawroty głowy. Zdarza się, że przez to muszę zwalniać się z pracy. Ciśnienie zawsze miałam w normie. Dzisiaj byłam u lekarza i stwierdził, że mam podniesione (fakt, że sama wizyta mnie denerwowała, bo nie lubię chodzić po lekarzach). Tętno w normie, gorączki brak, głowa mnie nie boli. Za to cały czas jestem osłabiona i senna. Dostałam leki obniżające ciśnienie. Ale objawy nie wydają mi się być nadciśnieniem. Co to więc może być?

Możę ciśnienie rzeczywiście powoduje te zawroty ,Syndrom białego fartucha rzeczywiście powoduje wzrost ciśnienia ale 170 to już nie przelewki .Tylko teraz należy wyjaśnić powód tego cisnienia .Lekarz powinien skierowac na dalesz badania a nie tylko rąbać tabletki .A cóż za specyfik przepisał .Bisocard,Captopril czy Epril ?Dobrze byo by zrobić badanie moczu .Może coś dziać się z nerkami .

A o okres zapytał?Jeśli w czasie okresu kobieta traci pewną ilość krwi,staje się jako całość niedokrwiona.Zawroty głowy to niedokrwienie tejże.Zwiększając ciśnienie,tętno ciało postępuje prawidłowo i optymalnie.Zmniejszona ilością krwi musi obdzielić stąłą ilość *klientów*.Przy niedoborze krwi musi być większe ciśnienie,bo naczynia nie są do końca wypełnione.Leki obniżajace ciśnienie są albo moczopędne albo rozszerzające naczynia.W pierwszym przypadku ilość krwi zostaję zmniejszona przez odprowadzenie wody,w drugim wypełnienie naczynia krwią jeszcze sie zmniejszy.Jako skutek ciśnienie musi wzrosnąć,tętno również.Jeśli organizm nie jest w stanie uzupełnić krwi do następnego okresu stan będzie się pogłębiał.To wszystko są wywody laika,osądz sama czy mają sens.Jeśli mogę Ci radzić;pij dwa litry płynu / woda,herbata /dzień w dzień ,w ten sposób organizm będzie miał szansę zwiększyć ilość krwi.

A może to coś z kręgosłupem szyjnym? Może dźwigałaś coś ...i coś ci się w kręgosłupie przestawiło....neurolog by to lepiej wiedział.A może rzeczywiście od nadciśnienia...kto wie...Mierz ciśnienie 2 x dziennie i zapisuj.Jak pójdziesz do lekarza,to pokaż mu zapiski.Dziwi mnie,że lekarz nie zajął się znalezieniem przyczyny nadciśnieniaPowinien zlecić badania..Poczytaj w int. nt.,,Przyczyny nadciśnienia** oraz ,,niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia**.Pewnie ta wiedza ci sie przyda.