Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drożny otwór owalny i otwarty przewód Bottala

Gość Beata

Rekomendowane odpowiedzi

U mojej córeczki rozpoznano po porodzie wrodzona niesiniczna wadę serca. Miał drożny otwór owalny i otwarty przewód Bottala, który w 3 dobie zycia się zamknął.Otwór owalny z przeciekami pozostał nadal. Lekarzę twierdzą że to nic takiego. Wyczytałam jednak, że częste infekcje typu zapalenie oskrzeli moze być groźne nawet pzy takiej wadzie serduszka. Moja córeczka bardzo czesto zapada na infekcje górnych dróg oddechowych. Czy rzeczywiście te infekcje sa takie groźne??? Pozdrawiam Beata
moj synek tez ma ten otwor ma 6 mm i niedlugo ide na kontrole czy sie nie zamknal i faktycznie choruje mi czesto na zapalenie gornych drog oddechowych jak do tej pory lekarz powiedzial ze nie ma powodow do obaw. ale po tym forum boje sie jeszcze bardziej
Witam wszystkich, ja mam 52 lata i dopiero 5 miesięcy temu dowiedziałem się, że mam przetrwały otwór owalny, jestem w trakcie badań do przeszczepu serca i nawet w Zabrzu nie potrafią powiedzieć mi, czy ten otworek w sercu jest tego przyczyną (ale dziwią się, że jeszcze z tym żyję), mam zniszczone serce i nikt nie potrafi mi powiedzieć czy to było powodem. Walczcie więc z lekarzami i nie dajcie sobie wmówić, że jest to nie groźne, Teraz można to leczyć, bo kilkadziesiąt lat temu mnie leczyli tylko antybiotykami (totalny błąd) żadnych antybiotyków wg. mnie nic to nie daje. Teraz są chyba lepsze metody i leki. Nie dajcie się przekonać, że jest OK. Nie jest to w tej chwili poważna wada serca ale kiedyś (np. za 50 lat) okaże się, że ktoś będzie cierpiał tak jak ja. Będzie dobrze , życzę zdrowia dla Waszych bliskich i dla Was.
Gość stracatella
Jestem po zamknieciu przetrwałego otworu owalnego. Taki otwór operuje się tylko w uzasadnionych przypadkach (głównie przebyty udar lub TIA). Nie jest to wada wymagająca profilaktyki zapalenia wsierdzia - tylko po zabiegu przez 12 mc. Drozny otwór owalny może doprowadzić do niedomykalności zastawki głównie trójdzielnej i nadciśnienia płucnego - ale o tym decyduje lekarz - bo też nie u każdego. 25-30% ludzi ma ten otwór niezamknięty i żyje z tym nawet nie wiedząc - zwykłe echo tego nie potwierdzi w 100% tylko przezprzełykowe - a tego się standardowo nie robi. Nigdzie nie doczytałam się żeby ta wada stricte prowadziła do przeszczepu - kostek z jakiego powodu Twoje serce nie domaga? Teraz takie wady wykrywa sie u małych dzieci nawet u płodu - ja nie miałam takiego szczęścia, ale i tak dużo go miałam bo mam tylko małą niedomykalność trójdzielnej i przebyłam TIA - nie udar. Żyję :)))) pozdrawiam
Witam serdecznie! Jestem po udarze niedokrwiennym móżdżku (mam 27 lat), niedawno wykryto u mnie bardzo duży przewód owalny. Termin przyjęcia do kliniki w Ochojcu wyznaczono mi dopiero na koniec kwietnia!!! Jestem przerażona tym terminem, strasznie się boję, że udar powróci - poprzedni mnie dopadł, jak *grom z jasnego nieba* ! Proszę, napiszcie, czy ktoś z Was też przeżył podobną sytuację...czy ten udar może powrócić? Przecież ponad dwa miesiące czekania (zwłaszcza po przebytym już udarze) wydaje mi się bardzo niebezpieczne! Co trzeba zrobić w tej Polsce, żeby przyjęli do szpitala człowieka po takich przejściach?!!! Chyba maja ludzi *gdzieś*!!! Pozdrawiam i dziękuję za ewuntualne odpowiedzi!
witam ja mialam udar niedokrwienny mozgu w wieku 22 lat. Niestety zeden lekarz niee byl wstanie okreslic przyczyny udaru w tak mlodym wieku. Dopiero po paru miesiacach od wyjscia ze szpitala a przebyalam w nim ok. 4 tygodni moja pani doktor neurolog skierowala mnie na przezprzelykowe usg serca w Ochojcu. I dopiero to badanie wykazalo drozny otwor owalny ktory moglbyc powodem udaru. Niestety lekarze z Ochojca po zamknieciu parasolka tegoz otworu nie daja mi 100% pewnosci ze to bylo przyczyna udaru. Ale dzieki Bogu teraz mam 28 lat i zyje normalnie. Co najwazniejsze nie musze lkac juz zadnych tabletek. Pozdrawiam serdecznie