Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk w klatce piersiowej przy częstoskurczu nadkomorowym

gosiasz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem tu nowa. Od 3 dni biorę concor lekarz powiedział żeby zacząć od połówki czyli wychodzi 1,25 mg. Zdiagnozował u mnie częstoskurcz nadkomorowy i powiedział że kwalifikuję się do ablacji. Nie wiem czy te objawy które mam są prawidłowe, rano jak przyjmuję lek jest ok, prawie przez cały dzień czuję się dobrze, nie mam zawrotów głowy, nie spada mi ciśnienie, ani nie wzrasta, nie kołacze mi serce, ale wieczorem ok godz 18-19 czuję ucisk w klatce piersiowej, myślałam że może mi się wydaje ale 3 dzień wieczorem jest to samo, czy to normalne? proszę o pomoc

Witam, Proponuję porozumieć się w tej sprawie ze swoim lekarzem. Bóle w klatce piersiowej związane z szybkim biciem serca (napad migotania przedsionków, częstoskurcz nadkomorowy lub komorowy) mogą budzić podejrzenie zmian w tętnicach wieńcowych. Do rozważenia jest zatem przy okazji wykonywania ablacji, zrobienie również koronarografii - jeżeli będą do niej wskazania. Prawdopodobnie miała Pani wykonane echo serca. Jeżeli stwierdzono w tym badaniu wypadanie płatka zastawki mitralnej, to można ewentualnie tym tłumaczyć bóle, które u Pani występują również wieczorem, po zakończeniu wysiłków i po ustąpieniu częstoskurczu.

Oj Blondynko !. Co się Tobie porobiło? Może ten ekspert ma ją zbadać? Powiedział co wiedział i to wystarczy . Nie można tak ni z gruszki ni z pietruszki postawić diagnozy. Do trafnej diagnozy potrzeba raczej bezpośredniego badania i wyników. Jak się trochę pochoruje to każdy o tym wie. Często trzeba konsultować się z innym lekarzem ,żeby potwierdził lub wykluczył to, czy owo.Niestety nie mamy lekarzy z minionej epoki ,którzy leczyli wszystko.Ja przynajmniej miałam do czynienia z takim super lekarzem.przewidział dokładnie co mnie czeka /miałam wtedy 17 lat/ a teraz mam 60 i jestem po zastawce .Pozdrawiam.