Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenie z niedotlenieniem mózgu przy nadciśnieniu

Gość Paulina016

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo proszę o Waszą pomoc. Dzisiaj moja mama (41 lat, choruje na nadciśnienie tętnicze, zdarzają się jej kołatania serca, na które ma przepisane lekarstwa) zasłabła. Towarzyszyło temu zdrętwienie dłoni i rąk (ramiona zgięły się w łokciach, natomiast dłonie wygięły się w takie *łopatki*) oraz zdrętwienie języka. Po przyjeździe pogotowia, lekarz stwierdził, że było to omdlenie z chwilowym niedotlenieniem mózgu. Spowodowane to miało być przez gwałtowny spadek ciśnienia, chociaż gdy sanitariuszka mierzyła ciśnienie, to wynik wyszedł im 150/100. Lekarz zalecił modyfikację leków na nadciśnienie. Czy ktoś z Was spotkał się z takim przypadkiem? Co mam robić jeśli to się powtórzy? Reagować jak na normalne omdlenie czy jest może coś, co może przywrócić dobre krążenie krwi w mózgu? Bardzo proszę o Waszą pomoc.

W takiej sytuacji mamę powinien zbadać neurolog i wdrożyć odpowiednie leczenie,gdyż grozi to udarem mózgu.Powinna mieć badania:EKG,ciśnienie,Tomografię,bad. krwi na krzepliwość krwi,a także bad. przepływu krwi do mózgu tzw.USG Dopplera. Musi natychmiast udac się do neurologa.Udar może być konsekwencją kilku przewlekłych chorób: może to być np. nadciśnienie,cukrzyca,miażdżyca[zbyt wysoki cholesterol!],a także palenie papierosów,uzywanie tbl. antykoncepcyjnych,nadwaga, mało ruchu .... itd.Myślę,że natychmiast należy zbadać poziom cholesterolu całkowitego,HDL, LDL,trójglicerydy,cukier,Elektrolity,krzepliwość krwi.Niech dziś idzie do laboratorium.Może powinna brac stale jakiś preparat z miłorzębu na rozrzedzenie krwi...... [np.ginkofar], ale to po bad. krwi.Trzeba sie zorientować jaki jest stan układu krążenia,naczyń...itd.Nie jest nigdy za późno na ratowanie naczyń i krążenia.I dwa razy dziennie mierzyć ciśnienie i zapisywać.Do lekarza zawsze zapiski zabierać i pokazać mu.Mama musi się zastanowić jaki tryb życia prowadzi,czy codziennie ma odpowiednią dawkę ruchu,czy odżywia się odpowiednio itd.Może trzeba coś zmodyfikować dla poprawy jej stanu zdrowia....w internecie znajdziesz diety na obniżenie ciśnienia,cholesterolu itd.Tylko najpierw badania.Gdyby sie coś takiego zdarzyło ,to najlepiej na oddział neurologiczny,by neurolog ja zbadał.TRzeba ostro wziąć się za mamę,bo następnym razem może być gorzej.Pozdr.

Trzeba się nawadniać woda + sól kłodawska szczypta na szklankę,pić często ok 2 l dziennie i nie będzie nadciśnienia. Wiele chorób jest z braku wody.Gęsta krew jest właśnie z tego powodu. Ja już przez to przeszłam i polecam / nawet ataki astmy się cofnęły/ odstawiłam leki, bo nie potrzebuję ich. Na pewno trzeba uzupełnić minerały i witaminy.