Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból serca promieniujący do łopatki przy kardiomiopatii gąbczastej

asia76

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę odpowiedzcie mi na pytanie czy też odczuwacie ból serca ,który promienieje w stronę łopatki. Ja już od dłuższego czasu odczuwam taki ból ,który porównuję do szczypania serca. Czy to normalne w tej chorobie. Biorę lek na uspokojenie ,bo lekarz powiedział ,że być może stres powoduje ból,jednak nie pomaga nic i stale to odczuwam. Martwię się teraz tym bardziej gdy już wiem ,że jestem chora na kardiomiopatię. Mam też pytanie odnośnie tego w jaki sposób i w jakim wieku rozpoznano u Was chorobę. Ja mam 35 lat i nigdy wcześniej nie chorowałam na serce i choć miałam robione badanie EKG to zawsze było w porządku i nie kierowano mnie na kardiologię a od zeszłego roku gdy poszłam do rodzinnego z powodu bólu głowy i zrobiono mi EKG to lekarz chciał dzwonić po karetkę. O co chodzi z tą chorobą? Czemu taka choroba jak się okazuje genetyczna i wrodzona budzi się we mnie w takim wieku. Proszę podzielcie się informacjami jak wygląda leczenie i czy oprócz przeszczepu są jakieś inne zabiegi wykonywane żeby scalić lewą komorę. Mój stosunek warstwy scalonej do niescalonej wynosi 3,8mm. Czy to dużo?

Witam, Opisywane dolegliwości mogą rzeczywiście być związane z emocjami, nie są bowiem charakterystyczne dla kardiomiopatii. Kardiomiopatie, choroby mięśnia sercowego, uwarunkowane rodzinnie, są dosyć rzadkimi chorobami i obecnie istnieją poradnie przy większych ośrodkach kardiologicznych, zajmujące się w sposób szczególny chorymi z kardiomiopatiami. Warto dotrzeć do takiej poradni znajdującej się niezbyt daleko od Pani miejsca zamieszkania. Podczas wizyty u kardiologa w takiej poradni można omówić wszystkie swoje wątpliwości. Wypowiadanie się na temat przyszłości w Pani sytuacji, bez dokładnego zbadanie, nie jest rzeczą właściwą.