Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciąża przy arytmii

Gość Madagaskar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Czy znajde na forum osoby, które były w kliku ciażach, a mają dość poważne arytmie? Ja mam masę skurczy dodatkowych komorowych- po kilka, kilkanaście tysiecy na holterach, do tego tachykardię. Lekarze mi nie odradzali ciąży i wnią zaszłam, ale jestem dopiero w 2 miesiacu ciazy, a już dużo gorzej się czuję.... Jak to było u WAS?

Witaj:-)..Czy moglabyś napisac jaką masz arytmie czy masz dodatkowe skurcze komorowe,czy moze masz częstoskurcze,jak duzą masz tatachykardie?JAk dokladnie bierzesz ten betabloker,czy w poprzednich ciązach równiez mialaś arytmie? Pzrepraszam,ze tak duzo pytan,ale to dla mnie bardzo wazne,pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz.

Ja mialam odkad pamietam problemy z sercem na tle stresu. Pojawialy i sie kopania, przeskoki serca i czasem trwalo to po kilkanascie minut kiedy serce nie mialo normalnego rytmu tylko jakies szarpania. Bylam u akrdiologow i oczywiwcie z moim sercem niby ok. W ciazy gdy polozna badasla mi cisnienie stwierdzial ze mam arytmie (akurat wtedy mialam jak mniemam skurcze dodatkowe) Ciaze jakos przeszlam ale z tego powodu nabawilam sie nerwicy i depresji, serce do tej pory nawala i ciagle sie boje:(

Witam:)arytmie mam stwierdzona od 16go roku zycia,czestoskurcz i dodatkowe skurcze bo doszlo do tego wypadanie platka zastawki mitralnej.w pierwszej ciazy odstawilam betabloker bo czulam sie bardzo dobrze,moze ciaza tak wplynela,w drugiej tez nie bralam choc po drugiej ciazy arytmia sie nasilila to w trzeciej znow sie uspokoilo ale po trzeciej ciazy mialam silny atak i biore juz regularnie a teraz w 4tej ciazy pierwsze trzy miesiace byly ok ale od 4tego masakra z sercem,choc lekarze mnie uspokajaja ze poprostu boje sie i to tez na tle nerwowym.Normalnie bralam 50 mg teraz mam dawke zmniejszona na 25mg zeby nie zaszkodzic dzieckuale i tak biore jeszcze mniej bo cisnienie mi bardzo spada ale serce przynajmniej sie uspokoilo. Przed ta ciaza mialam robione tez badania echo,dopplera,holter i w 30 tyg.musze je powtorzyc.

Witam:)arytmie mam stwierdzona od 16go roku zycia,czestoskurcz i dodatkowe skurcze bo doszlo do tego wypadanie platka zastawki mitralnej.w pierwszej ciazy odstawilam betabloker bo czulam sie bardzo dobrze,moze ciaza tak wplynela,w drugiej tez nie bralam choc po drugiej ciazy arytmia sie nasilila to w trzeciej znow sie uspokoilo ale po trzeciej ciazy mialam silny atak i biore juz regularnie a teraz w 4tej ciazy pierwsze trzy miesiace byly ok ale od 4tego masakra z sercem,choc lekarze mnie uspokajaja ze poprostu boje sie i to tez na tle nerwowym.Normalnie bralam 50 mg teraz mam dawke zmniejszona na 25mg zeby nie zaszkodzic dzieckuale i tak biore jeszcze mniej bo cisnienie mi bardzo spada ale serce przynajmniej sie uspokoilo. Przed ta ciaza mialam robione tez badania echo,dopplera,holter i w 30 tyg.musze je powtorzyc.

Hej :) ciąża i arytmia mogą iść razem w parze. Czasami może być pod górkę, bo objawy się nasilą, ale ani Tobie ani dziecku nie grozi żadne niebezpieczeństwo. Chodzi o to, że arytmia nie zabija tylko utrudnia życie. Czasami nasz strach i zamartwianie się na zapas nasilają bardziej nasze dolegliwości, a nie cudowny czas ciąży :). Żaden mądry kardiolog nie powie, że mamy rezygnować z ciąży z powodu arytmii. Pozdrawiam.

Hej Właśnie się dowiedziałam, że jestem w ciąży 3tydz. bardzo się cieszę ale i się boję bo na czerwiec miałam zaplanowaną ablację a tu teraz nici z tego i bardzo się boję o dzidzusia i o swoje serduszko. Mam ok 16-17tys. dodatkowych pobudzeń na dobę. Biorę betabloker 50mg, potas i magnez. Czy któraś z was też tak miała dużo pobudzeń i była w ciąży, jak się czułyście?

Gość Marinka25

Witam dziewczyny w pierwszej ciąży bardzo mi się nasiliły skurcze dodatkowe serca ,panicznie się ich bałam moja córka ma już 19miesięcy a skurcze dodatkowe dalej się utrzymują.Bardzo marze o drugim dziecku ale nie wiem czy dam rady:(

Gość tachykardia zatokowa

Witam! Chciałabym zajsc w ciaże ale troche sie obawiam. poniewaz mam tachykardię od urodzenia. w sumie całe zycie czułam bijące serduszko, ale nic innego sie nie działo. w szkole tylko nie ćwiczyłam na w-fach i unikałam męczenia sie. rok temu kardiolog powiedział ze zrobi mi ablacje i okazało sie ze niepotrzebnie miałam zrobiona bo nic nie przypalał. od 3n miesiecy biore betalok zok 50 i serce bije normalnie ok. 60 (rewelacja nigdy tak suie nie czułam) ale boje sie brac tych tabletek. ile wcześniej musze zrezygnowac z tabletek znim bede chciała zajsc w ciąże? czy w czasie ciazy serce jeszcze szybciej bedzie biło? czy dziecko tez moze odziedziczyc arytmie? czy ktos rodził naturalnie z tachykardia? dziekuje za odp. :)

Moja rada :) idź do swojego kardiologa i porozmawiaj z nim o ciąży. On na pewno dokładnie odpowie Ci na wszystkie Twoje pytania i rozwieje wszelkie wątpliwości. W czasie ciąży serce jest bardziej obciążone - zresztą jak cały organizm, a organizmy są różne i mogą różnie reagować. Jedni piszą, że czują się dobrze inni, że dolegliwości się nasilają. Pozdrawiam :).

Hej tak jak mowi zuzanna78 musisz najpierw udac sie do kardiologa i on Ci wszytsko wytlumaczy, ja teraz jestem w ciazy i mam tachykardie i mam ja chyba od zawsze ( wczesniej bralam beta blokery), nie musisz wczesniej odstawiac lekow, mozesz to zrobic do 6tygodnia, ja mialam zmienione leki w 5tygdniu w szpitalu i tak chyba jest najlepiej, bo zmiana jest przeprowadzana pod okiem lekarzy. Obecnie biore isoptin, serce w ciazy pracuje szybciej, bo pracuje rowniez za dzidziusia. Dziecko nie musi po Tobie odziedziczyc arytmii, taka informacje dostalam w szpitalu. Zdarzaja mi sie teraz napady tachykardii, co bardzo mnie stresuje, ale ostatnio doszlam do wniosku,ze to na tle nerwowym. Ja nawet z beta blokerami nie osiagnelam nigdy pulsu 60 :)W ciazy mozesz brac tez lekkie leki ziolowe na uspokojenie, nie stanowia one zadnego zagrozenia dla dziecka. Nie wiem jak u Ciebie wyglada ta tachykardia? Czy dostajesz bardzo wysokiego pulsu w spoczynku? Czy dlugo trwa u Ciebie taki atak?

Gość tachykardia zatokowa

Witam! jesli chodzi o tetno to szczerze mówiąc nie licze ile mam bo juz sie przyzwyczaiłam do szybkiego bicia serca. Ale raz na jakis okres zmierze. Przy wysiłku nie potrafie zmierzyc bo tak szybko bije,ze nie zdołam policzyc. Jak siedze i czuje ze mi ładnie bije to mam ok. 84. Najgorsze jest to,ze wystarczy,ze wstane i cos np. podniose z podlogi to czuje jak mi momentalnie przyspiesza. zazwyczaj wacha mi sie w granicach 80 -130 jak nic meczącego nie robie. Aha, nie wiem czy to po tych tabletkah, ale zauwazyłam,ze ok. 5 kg przytyłam i mam problemy z nogami, tak jakbym miała mniej wydolne. A zawsze trzymałam sie swojej wagi choć za zdrowo to sie nie odzywiam :) POZDRAWIAM

Gość markiza77

Witam serdecznie! Mam 10 letniego syna-ciąża przebiegała bez problemu. Teraz od 2 lat zmagam się z arytmią-brałam BetalocZOK a obecnie Biosotal- bardzo skuteczny ale przy ciąży niewskazany.Zostałam poinformowana przez kardiologa o konieczności odstawienia leku w przypadku zajścia w ciążę.Bardzo chciałabym miec drugie dziecko-wszak zegar biologiczny bije nieubłaganie- ale brak mi odwagi by zaryzykowac.Trzymam kciuki za wszystkie mamy dotknięte arytmią-wiem jak ona bardzo potrafi dokuczyc.Pozdrawiam.

Ja jestem w drugiej ciąży. Wpierwszej zaczeła mi sie arytmia- około 15 tys pobudzeń. Teraz jestem na poczatku 8 meisiaca i póki co nie jest gorzej niż w pierwszej ciąży. Serce też czasem przyspiesza do 120, ale najczęciej w okolicach 90.Żadnych leków nie biorę. Najgorzej jest po posiłkach.