Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie skaczące ciśnienie

Gość Martainn

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Mam od jakiegoś czasu spory problem. Mianowicie doskwiera mi momentami bardzo wysokie ciśnienie, a co w związku z tym uporczywe bóle głowy i ogólnie złe samopoczucie. U lekarza byłem już jakiś czas temu, jednak stwierdził, że w tak młodym wieku nie powinno się jeszcze włączać leczenia farmakologicznego, a spróbować metodami naturalnymi. A mam 26 lat. W mojej rodzinie wszyscy ze strony ojca chorują lub chorowali na nadciśnienie i cukrzycę. Poza moim tatą wszyscy zmarli na zawał serca. Ojciec miał również dwa zawały, ale wyszedł z nich cało i czuje się całkiem dobrze mimo amputowanej nogi. Ja kiedyś uprawiałem dużo sportu. Grałem w piłkę nożną na poziomie 3 i 4 ligi. Niestety poważna kontuzja zakończyła moją karierę sportową. W tamtym czasie mocno przytyłem (do 100kg przy 170cm wzrostu) i przestałem uprawiać sport. Jak nie trudno się domyślić jadłem niezdrowo. Mimo to ciśnienie było w górnej granicy normy. Jakieś 3 lata temu zacząłem się odchudzać, ale bez efektów. Mimo zdrowej i zbilansowanej diety nie redukowałem kilogramów. Stosowałem również wspomagająco spalacze tłuszczu. Jak się później okazało jeden z nich zawierał niedozwoloną substancję sibutraminę obecną między innymi w wycofanym chyba leku Meridia. Oczywiście na etykiecie o tym nie było mowy. Wydaje mi się, że ten lek przyczynił się do tego wysokiego ciśnienia. Co prawda schudłem wtedy dość znacznie, ale miałem bardzo wysokie ciśnienie. Próbowałem je zwalczyć naturalnymi sposobami. Nadal zdrowia dieta, wysokie dawki zdrowych tłuszczy (omega-3, olej lniany itp.) i udało się je zredukować. Mimo to puls zawsze był wysoki w okolicach 95-100. Okazało się też, że mam stłuszczoną wątrobe i bardzo mocno przekroczone wyniki enzymów. Ale to wraz z hepatologię zwalczyliśmy. Również stosując metody naturalne oraz lek Heparegen. I w zasadzie można by zakończyć historię. Ale od jakiegoś pół roku bez wyraźnej przyczyny ciśnienie skoczyło bardzo mocno w górę. Cały czas żywię się prawidłowo i uprawiam sport. Mimo to w ostatnich dniach popołudniami mam ciśnienie od 150/90 dochodzące do 170/110 przy pulsie 100-110. Co ciekawe rano po przebudzeniu jest prawidłowe. Codziennie też w granicach 12-13 boli mnie głowa. Jest to można powiedzieć sytuacja powtarzalna codziennie. Oczywiście wybieram się do lekarza. Już się zarejestrowałem. Jednak bardzo się zaniepokoiłem. Przy okazji badań okresowych do pracy wyniki krwi nie wyszły wszystkie dobre. Hematokryt powyżej normy, średnia objętość płytki krwi powyżej normy oraz leukocyty powyżej normy. Co może się dziać? Czy tak szybko rozwija się *prawdziwe* nadciśnienie?

Nie umiem nic powiedzieć na temat twoich wyników,ale mam w książce zielarskiej taki przepis na obniżenie ciśnienia: Stosowanie co 2 tygodnie przez 2 dni diety opartej na ryżu i jabłkach .Z tym,że można to stosować tylko gdy nadciśnienie nie jest duże,a więc 1 stopnia.Gdy jest wyższe ,trzeba się skonsultować z lekarzem czy to można stosować. POnoć ta kuracja normalizuje ciśnienie krwi,odciąża serce i radykalnie obniża ciśnienie.Nie wypróbowałam jej,bo jestem zdrowa.Ale ci podam.Składniki: Kilo rozgotowanych jabłek,30 deko ugotowanego ryżu i kilka deko cukru-góra 10 deko.Jabłka obrać , pokroić na małe cząstki,na dno garnka trochę wody i rozgotować jabłka pod przykryciem.Potem wymieszać je z ryżem i cukrem na gładką papkę.Całllllllość podzielić na 5 równych części i zjeść w ciągu jednego dnia jako 5 posiłków.Na drugi dzień to samo.Jeśli ktoś nie czuje się na siłach ,to może ograniczyć tę dietę do jednego dnia co 2 tygodnie.Papka jabłkowo-ryżowa ma być jedynym jedzeniem w ciągu dnia .Ponoć efekty są zachęcające.może warto spróbować.....A mieszanka ziołowa jeszcze jest na madciśnienie.Skład: 1.]ziele skrzypu 30g, 2.] owoc głogu 30g, 3.] ziele jemioły30g, 4.] ziele glistnika 15g.Łyżkę mieszanki zalaćszklanka wrzątku ,odstawić na 15 minut pod przykryciem, przecedzić. Pić letnie 3x dziennie przed jedzeniem.Pozdr.

Miałam podobnie. przypadkowo wykryte nadciśnienie, skaczące tylko przy mierzeniu. W ciągu dwóch lat wzrastało, stale miałam 140/90 wieczorami 160/100 ataki lęku, stwierdzona nerwica...leki na nadciśnienie pomagały średnio.... podstawowe badanie krwi ok, elektrolity na granicy dolnej normy, TSH (tarczyca) ok. Byłam zmęczona, źle się czułam.Żaden z lekarzy nie skierował na dodatkowe badania. Robiłam przepływ tętnic nerkowych prywatnie. Cały czas pod opieką kardiologa prywatnie i nic. Wszystko trwało 2 lata, doszły jakieś bulgotania serca i kardio rozłożył ręce i podpowiedział żebym na oddział nadciśnienia się połozyła. Tam dopiero nadcisnienia dostałam bo odstawili leki. potas poniżj normy. Ale przebadali wzdłuż i wszerz. i.......... znaleźli. Gruczolak nadnercza, jestem po usunięciu nadnercza, ciśnienie 110/70 bez leków.

No ja to muszę regularnie sobie ciśnienie mierzyć, bo mam cukrzycę. Kupowałem już dość dawno ciśnieniomierz naramienny desktop GERATHERM i nie narzekam. Jest na cztery baterie, szybko pracuje, nie uciska, jest to wyrób stu procentowo medyczny, testowany, a nie jakaś chińska zabawka.

Gość Jagnasss

Mogę podpowiedzieć coś takiego jak Sanity Senior. Polska firma, długa gwarancja, pamięć ponad stówy pomiarów. Moi rodzice zamawiali go parę tygodni temu i chętnie bym sobie też kupił do domu. Ja to bardziej doraźnie bym korzystał, oni z kolei chorują więc muszą mocno uważać na ciśnienie, na dietę i generalnie się wyjątkowo pilnować.

Zdecydowaliśmy się z mężem zainwestować w ciśnieniomierz ostatnio i zamawiałam Easy med. Niemiecki model to jest marka Geratherm. Podoba mi się jak wygląda i jak działa – duży przejrzysty wyświetlacz, duże przyciski, szybkie napełnianie mankietu bez ucisku ręki. Zapamiętuje dużo wyników bo 3 razy po 30 także idealny sprzęt przy kilku użytkownikach, jak najbardziej rodzinny.

W dniu 19.11.2018 o 11:57, Gość Ertycek napisał:

A jak dla starszych osób ten ciśnieniomierz? Moi dziadkowie sa po 70 i zastanawiam się czy nie będą mieć problemu z oddczytem

Jest prosty w obsłudze, ma duży wyświetlacz i fajna opcją jest to, że zmienia kolor - po prostu informuje Cię o prawidłowym czy złym pomiarze

Zdecydowanie polecam model Simple, mam już trochę wiosen i też od wielu lat zmuszony jestem do kontroli ciśnienia i z tego urządzenia korzysta mi się najwygodniej. Badanie jest szybkie, bez nadmiernego ucisku, wyniki przejrzyście wyświetlone na blacie, prosty i logiczny panel do sterowania. Warto.

W dniu 24.01.2019 o 13:03, Gość Adam napisał:

Zdecydowanie polecam model Simple, mam już trochę wiosen i też od wielu lat zmuszony jestem do kontroli ciśnienia i z tego urządzenia korzysta mi się najwygodniej. Badanie jest szybkie, bez nadmiernego ucisku, wyniki przejrzyście wyświetlone na blacie, prosty i logiczny panel do sterowania. Warto.

Kupowalismy w sumie parę dni temu Simple i pierwsze wrazenie zrobili na mnie i na zonie bardzo dobre. Mierzy szybko wyniki są uczciwe, prawdziwe.