Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy z psychiką po długotrwałym paleniu marihuany

Gość shayer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zacznę od tego , ze mam 17 lat. Od około 5 miesięcy pale niemal codziennie marihuanę z przerwami do 4 dni. Niewinne imprezki stały się normalnością. Ostatnie dwa miesiące są dla mnie niesamowitą męką. Jestem ospała i brak mi chęci do życia. Czuje się jak w obcym świecie. Wszystko jest dla mnie absurdalne i nierealne. Wiem , ze to normalne podczas tak długich okresów palenia. Ale obawiam się , że ujawniają się jakieś schorzenia psychiczne.Zepsuły się moje relacje z rówieśnikami i rodzicami. Diametralnie zmieniło się moje ciało , schudłam ponad 10kg. Dodam , że mam problemy z odżywianiem - stwierdzona bulimia. Marihuana uwolniła mnie od problemu nadwagi niestety zostawiła ślad na mojej psychice. Cały czas mam napady strachu i histerii. Niepotrzebnie się denerwuje albo wybucham śmiechem. Cały czas się śpieszę i bez przerwy sprzątam - strasznie denerwuje mnie jakikolwiek nieporządek. Postanowiłam wsiąść się za siebie i przywyknąć do normalnego trybu życia. Stosuje zdrową dietę i ćwiczę. Jedyne czego nie mogę sobie odpuścić to palenie papierosów ale staram się ograniczać. Niestety , nie widzę żadnych zmian. Co mam zrobić , żeby pozbyć się tego wrażenia , że świat jest bezsensowny? Jak nie patrzeć na świat nieświadomego dziecka?

Nie umiem zrozumieć tego jak taka młoda dziewczyna,która ma internet i jednym kliknięciem może przeczytać w internecie jakie straszne mogą być skutki marihuany,jakie spustoszenie robią w mózgu młodego człowieka--decyduje się na używanie tego goowna...I co tu można ci poradzić....czy te uszkodzenia sa nieodwracalne ,czy można je cofnąć lub zmniejszyc ,to nie pod ten adres pytanie.TYm zajmuja się specjaliści.Do psychiatry idż się poradzić.

Hej. Powiem CI,że mam bardzo podobnie,ale z tym,że palę już od roku. Najważniejsze co zrobić to zacząć dostrzegać dobre strony w życiu. Też zaczęłam cały czas sprzątać. Ilekroć coś mnie boli,zaraz lukam w internet i przeglądam strony z chorobami,cały czas myślę,że coś mi jest.. Na pewno to rzucę, ale sama nie wiem czy tego chcę.