Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększona tarczyca z licznymi guzkami

Gość asia21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam proszę o podpowiedz czy przy moich wynikach konieczna jest operacja tarczycy czy można to leczyć lekami. Tarczyca o zachowanej budowie płatowej o zatartej niejednorodnej strukturze z licznymi guzkami o różnej echogeniczności w całości powiększona. Prawy płat o wymiarach 27x26x50mm vol. 10,5ml z guzkami hyperechogenicznymi o średnicy ok. 5mm . Cieśń o wymiarach 17x6mm z guzkami o średnicy do 6mm . Lewy płat o wymiarach 18x18x51mm vol. 8,7ml z guzkami hyperechogenicznymi o śradnicy 4,5mm . Powiększonych węzłów chłonnych okołotarczycowych nie stwierdzam. Wyniki tsh 10.69 Tyroksyna wolna FT4 13,65 Trijodotyronina FT3 5,23 Byłam już u endokrynologa który po obejrzeniu moich badań stwierdził ze nie da się wyleczyć tego lekami tylko że konieczna jest operacja wycięcia całej tarczycy i mam się zastanowić nad tym i dopiero wtedy do niego przyjechać czy konieczna jest operacja.Biorę eutyrox 25 na obniżenie tsh.Dodam jeszcze że lekarz mocno mnie wystraszył swoją opinią ,pozdrawiam i z góry dziękuję o szczere opinie.

Napiszę ci jak miała moja koleżanka.Miała Jeden płat o nierównomiernym echu,a na drugim gruczolak 3,5 cm.TSH mniej niż dolna granica normy.Od razu zgodziła się na operację,ale zanim przyszedł termin operacji chodziła do bioenergoterapeutki CeglińskiejForystek.Guz całkowicie zniknął,ale ona o tym przed operacją nie wiedziała,bo przed operacją nie chcieli jej zrobić jej USG tarczycy ,chociac o to bardzo prosiła twierdząc ,że czuje się dużo lepiej.Lekarz powiedział ,że tego się u nich nie praktykuje przed operacją.A wynik USG miała sprzed pół roku..Po wycięciu tarczycy[tylko cieśń zostawili,płaty obcięli] badanie histopatologiczne wykazało ,że guza żadnego nie ma.Na wyniku było napisane,że widoczny ślad po guzie. Po jednej stronie miała guza,a oni jej wycięli też ten płat gdzie echo było niejednorodne.Lekarz przed operacją powiedział jej ,że muszą też z drugiej strony wyciąć,bo inaczej za pół roku przyjdzie na drugą operację.Do tej pory jak robi USG,to na wyniku jest napisane,że echo nierównomierne na tym kawałku płata,który pozostał..Do końca zycia musi brać codziennie na czczo jedną tabletkę euthyroxu.Różnie więc to bywa.Ja bym się skonsultowała jeszcze z innym endokrynologiem.

Napisze ci jeszcze jak człowiek sie czuje po operacji.Otóż przez jakieś 3 miesiące nie wolno nic dźwigać.Poza tym moja koleżanka nie może śpiewać.Przed operacja pięknie spiewała ,nawet w chórze występowała,a po operacji fałszuje jak kojot.Słyszy te fałszywe nuty,ale nic na to nie może poradzić.Poza tym nie może biegać[ale nie wiem dlaczego].I lekarze przed operacją jej nie powiedzieli,że do koncz życia musi po operacji brać te cholerne tabletki.Spytaj też lekarza czy po wycięciu jednego płata też do kończ życia bierze się tabletki czy jedna połówka da radę robić za dwie.