Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bezsenność przy tachykardii

karoos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat, od niepamiętnych czasów mam kłopot za zasypianiem, w sumie nie śpię do 4:00, kładę się dopiero wówczas, kiedy organizm zmęczy się całkowicie. Nie pijam kawy, jestem z natury człowiekiem spokojnym. Poszłam do lekarki po jakieś tabletki na sen, bo w sumie owa bezsenność męczy mnie i rodzinę. Lekarka osłuchowo (nie byłam już długi czas u jakiegokolwiek lekarza) zbadała mi serce. Zaniepokoiła się, gdyż serce biło bardzo mocno. Stwierdziła, że dla pewności mam zrobić EKG. Badanie wykazało, że mam tachykardię, prawogram patologiczny (odchylenie osi elektrycznej serca w prawo) i powiększony prawy przedsionek. Dodam, że w stanie spoczynku (!) serce wali mi 110-130/min. Słyszę jakieś szmery w sercu. Skierowano mnie na echo serca. Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś z Was, drodzy Państwo miał podobne do moich wyniki EKG, czy zagrożenie życia jest dużo, i co z tym dalej można zrobić. W środę idę na echo. Pozdrawiam serdecznie.

Karoos: Tabletki nasenne w Twoim wieku nie są dobrym rozwiazaniem. Byc może one powodują tak szybkie bicie serca. A także ciągłe niedosypianie. Moze pijesz w dzień napoje energetyczne, albo dużo coli? Szmerów w sercu czasem nawet lekarz nie usłyszy mimo że ma stetoskop, więc Ty masz chyba jakieś mylne wrażenia. Oczywiście dobrze, ze wreszcie trafiłes do lekarza i że będzie miał robione echo.

@Ewa30zToF: Właśnie..nigdy wcześniej tabletek takich nie brałam ;) Nie pijam żadnych energetyków, cole pijam bardzo rzadko. W ogóle, uwielbiam zielone herbaty, melisy i wszystko co zdrowe. Szmery- może źle to ujęła, jak oddycham, to czuje taki dyskomfort w klatce piersiowej. @ania05: jeszcze nie, ale jeśli będę miała robione nie omieszkam napisać, co i jak. Dzięki za wypowiedzi.