Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie, uczucie ciała obcego w gardle i dreszcze na twarzy po alkoholu a nerwica

Gość Mateusz1991

Rekomendowane odpowiedzi

Jakos od 2 lat po upiciu sie mialem cos w stylu czucia zyl badz nerwow na twarzy (ciezko mi to opisac), czulem lekki lek, niepokoj plus dzien po piciu gdy jadlem/pilem cos cieplego wszystko sie nasilalo. Rok pozniej doszedl mi nastepny objaw, a mianowicie przy przelykaniu czucie jak hacze o cos jablkiem adama i sciskalo mnie troche w gardle.Nastepnie okolo 3 miesiecy temu wracajac z festiwalu, gdzie 3 dni pilismy niemal bez przerwy (pierwszy raz tak ostro pilem) tak bardzo sie to nasililo, ze zaczelo mi cale cialo dretwiec (mega wielki stres przy tym) + takie trzesienie w klatce, a gdy ustapilo to zmeczenie. Potem wrocilem, zrobilem sobie przerwe od imprezowania i wszystko bylo w porzadku. Pozniej pojechalem nad jezioro ze znajomymi i wszystko sie powtorzylo (2 dni picia wieczorami). Wracajac zajechalem na pogotowie do neurologa, gdzie zrobili mi ekg i bylo w porzadku. Lekarz zalecil mi wykac magnez i to wszystko. Teraz z 2-3 tyg. temu wypilem pare piwek i tak jak zawsze mialem te uczucie na twarzy (czasem mocniejsze czasem slabsze) tak bylo i teraz za wyjatkiem tego ze tym razem 2 dni (co wieczor) mialem to mega nasilenie (dretwienie itd). Takze odstawilem alkohol calkowicie, a objawy dalej sie pojawialy wiec wybralem sie do lekarza, ktory zlecil mi badanie krwi i moczu (morfologia, tsh, cukier + jeszcze cos) z badan wyszlo, ze mam triglicerydy podwyzszone do 248 + tsh 6 z kawalkiem. Takze jestem teraz na diecie niskotluszczowej, biegam co drugi dzien i lykam tabletki na tarczyce (wczesniej prowadzilem raczej siedzacy tryb zycia). Teraz nie potrzebuje alkoholu, zeby miec to uczucie na twarzy i dretwienie wiec zaczynam sie obawiac czy cos mi nie dolega. Acha.. jeszcze ostatnio bylem na dzialce ze znajomymi i w samochodzie gdy rzucalo lekko samochodem, ciezko mi bylo zlapac oddech, co pozniej sie okazalo mam i w trolejbusach itd. i przy tym od razu mi sie wlacza cala reszta objawow. Przy/po bieganiu, czasem i nie koniecznie mam bole zyl/nerwow w niektorych miejscach (najczesciej dlonie, stopy, lydki, przy szyi). Odczuwam klucia w zoladku, czasem troche nizej. Mam cos takiego, ze przykladowo koszulka mi sie zawinie lekko i oddaje lekki nacisk na brzuch, od razu wydaje mi sie, ze cos mi dolega. Miewam uczucie ciepla w stopie, przy lezeniu na brzuchu. Wiekszosc tych objawow jest przy siedzeniu. Gdy czytam w internecie na temat roznych chorob, ktore by pasowaly pod niektore moje objawy, wlacza mi sie automatycznie stres, dretwienie i to uczucie na twarzy. Z tylu glowy zyly/nerwy mnie od czasu do czasu jakby pala.Gdy lapie mnie glod z tylu glowy mam takie dziwne odczucia. Zastanawiam sie juz czy to ma zwiazek z cialem czy raczej z glowa albo moze jedno i drugie. Dodam, ze mam 20 lat, pale papierosy od 5, przez ostatnie 3 lata nie uprawialem zadnego sportu (czasem na wf-ie), przytylem jakies 14 kg, niska samoocena. To chyba wszystko, co moge powiedziec. Prosze o udzielanie sie i pomoc. Dziekuje.

O tym powinieneś porozmawiać z endokryoilogiem od tarczycy.Przy zaburzeniach pracy tarczycy sa różne objawy przypominające chorobę serca,różne słabości,drżenia,omdlenia,brak siły fizycznej.Badaj sobie krew na hormony tarczycy,i pilnuj,aby wynik był dobry.Jeśli chodzi o trójglicerydy,to jeżeli inne [LDL,HDL,cholesterol całkowity ] są OK,to znaczy,że alkohol ci podwyższył trójglicerydy. Nie powinieneś więc wcale pic alkoholu.I nie palić.Przeczytaj artykuł pt;,,Cholesterol i trójglicerydy** autor: S.Gromadzki.Bardzo ciekawy artykuł na ten temat.Powinieneś też zbadać poziomy elektrolitów i CK kinazę kreatyny.

Nie lykam. Apropo endokrynologa, to powiedzial, ze stres i dretwienia nie maja nic wspoilengo z tarczyca. Na internecie co innego przeczytalem i moj lekarz tez powieedzial cos innego, ale to on jednak jest endokrynologiem. W pazdzierniku mam wizyte u innego jeszcze. Zobacze co on mi powie.

MATEUSZ ja tu sie duzo madrowac nie bede ani opowiadac swojej historii.W kazdym badz razie choruje na nerwice od 10lat i nie masz pojecia co ja mam za bole i leki... To nie jest zycie to jest jakis koszmar i doskonale wiem co czujesz.Ja bym na twoim miejscu zrobila wszystki niezbedne badania a jak bedzie ok to masz juz odpowiedz...Na moje oko to jest to wlasnie ta cholerna nerwica!!! Trzymaj sie:)

A co do papierosow to ja tez pale i chociaz wiem ze one pewnie nasilaja moje dolegliwosci to jednak bez nich zwariowalabym wogole... Ja mam drzenia calego ciala,bole i kolatania serca,bole glowy i innych przerozniastych czesci ciala oraz dretwienia,ogolnie wymieniania nie ma konca i zadne leki mi nie pomagaja.MASAKRA!!! Ciagle wyszukuje sobie nowe choroby i panicznie boje sie smierci o ktorej bez przerwy mysle... Niezle co? Wez sie kochany szybciutko za siebie bo uwierz ze to nie jest zycie z tym chorobskiem...

Kolego ona sie bierze z nikad,przychodzi kiedy chce i podobno tak samo odchodzi.Ja mialam 13lat jak mnie dopadla,zaczelo sie od silnych kolatan serca a dziecinstwo mialam szczesliwe wiec widzisz... Teraz lecze sie od niedawna u psychiatry,narazie nie ma efektu ale jestem dobrej mysli a co do twojej psycholog to faktycznie nie miala chyba dobrze pod czaszka:) A ile masz lat jak moge wiedziec???

20, a co do mojej psycholog to miala podstawy, bo juz bywalo i tak, ze wypijam 1 piwo ze znajomymi, a jak juz wracam do domu to mam ssanie i biore jeszcze z 5 i wtedy ide spac. No i zawsze po alkoholu mnie to nachodzilo, a teraz juz nie tylko niestety.. ;) Jedno co mi sie podoba, ze biore sie dzieki temu za siebie powoli, bo juz wrak ze mnie byl. Moglabys podac jakis kontakt? Nie wiem... gg albo inny msn? GG:6303615

Nie znam twojej sytuacji ale mysle ze tak ma wiekszosc facetow:),no oczywiscie sa wyjatki jak na przyklad moj byly maz ktory jest alkoholikiem i zaczynal wlasnie juz od dzieciaka...Niewazne, w kazdym badz razie naprawde chodz po lekarzach ile wejdzie i walcz o swoje zdrowie,bo kto tego nie przechodzil ten nie ma pojecia co to za straszna choroba...Mi duzo pomaga forum *nerwica,jak sobie z nia radzic?*,to cos w postaci terapii,jak mam ciezkie dni to zawsze szukam tam pomocy.Zapraszam i ciebie,chyba ze chcesz popisac indywidualnie???