Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Suplement diety przy niskim żelazie, braku witaminy B12 i częstym zapaleniu pęcherza

Gość AniaMy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam anemię, za mały poziom żelaza, za mało wit b12 i problem z częstymi zapaleniami pęcherza- czy jest jakiś suplement jeden którym mogłabym się wspomóc przy wszystkich tych dolegliwościach czy lepiej np. B12 Olimpu, Prouro ASA, żelazo też osobno (nie wiem, jakie dobre). Co zmienić w swojej diecie? A może to coś w organizmie - nie chce przyswajać niektórych składników czy jak?

Myślę,że powinnas też iść do ginekologa i się przebadać na wszelki wypadek.Częste zapalenie pęcherza może mieć związek z jalimś problemem ginekologicznym,choć niekoniecznie,ale warto to sprawdzić.Bardzo skuteczna w zapaleniu pęcherza jest ziołowa nasiadówka czyli ,,inhalacja** chorej części ciała ziołami i ciepłem.Sposób naturalny,bezpieczny i szybko leczący.Nasiadówkę sporządza się tak: -kora dębowa 50g, liść szałwii 50g, ziele skrzypu 50g.Zioła zmieszać,5-6 łyżek ziół zalać wodą w naczyniu dwulitrowym,przykryć,gotować na małym ogniu 5-10 minut,przecedzić i gdy odwar będzie miał około 40 stopni C, usiąść na 10-15 minut w miednicy. Zawinąć się szlafrokiem lub ręcznikiem i z godzinę wygrzać się w łóżku .Można pić dodatkowo urosan.Po trzech zabiegach powinno się poprawić.

Dzięki za odpowiedź, muszę chyba zrobić wszystkie podstawowe badania i endokrynologiczne też.. Zaczęłam się już martwić. Na razie kupiłam osobno witaminę b12 i Prouro na drogi moczowe. Nasiadówki robię i też grzeję się termoforem chociaż czytałam różne opinie na temat ciepła (jedna jest negatywna - że w cieple się szybciej rozwijają bakterie), ale ja mam wrażenie , że to pomaga. Urosal też kupię, żurawina pomaga ale dodatkowo chyba nie zaszkodzi a nawzajem na siebie te środki nie wpływają prawda?

Dziękuję, już wcześniej się upewniłam, że Prouro czyli ani żurawina ani witamina C nie wchodzą w interakcje z innymi moimi środkami, które sobie wymysliłam. Już jest dużo lepiej. W najbliższym czasie planuje kompleksowe badania. Jeszcze raz dziękuję za pomoc! Fajnie, że są takie portale!

Gość Asia090909

Na suplementach z witaminami nie bardzo się znam, więc nie podpowiem, ale uwaga na preparaty żelaza: ważne, żeby żelazo w suplemencie było w postaci hemowej (chyba biofer to taki preparat), bo inaczej praktycznie w ogóle się nie wchłonie, a może powodować zaparcia!

Ja właśnie biorę Biofer i bardzo dobrze go toleruję. A faktycznie wybrałam ten suplement, właśnie dlatego, że ma w swoim składzie żelazo pochodzenia zwierzęcego, które zdecydowanie lepiej się wchłania, niż żelazo pochodzenia roślinnego