Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie pierwszego stopnia u nastolatka

Gość Patryk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Chciałbym zapoznać was z moją dolegliwością jaką jest nadciśnienie.Mam 19 lat całkiem przypadkowo sie dowiedziałem,ze mam nadciśnienie co bardzo mnie to zdziwiło.Cwicze na siłowni od 2 lat jedynymi specyfikami ,ktore bralem byly roznego rodzaju białka i kreatyny bez zadnych sterydów ,bo zawsze mowilem ,ze szkoda na to zdrowia.Waze 94 kg mierze 184 cm i nie rozumiem dlaczego mam nadcisnienie skoro pale moze 3,4 papieroski dziennie, pije % naprawde sporadycznie.Jedyne co mam na sumieniu to ,ze bywając czesto na dyskotekach namawiano mnie na ....... i sprobowalem..niestety bawilem sie w to okolo 5 miesięcy i dopiero wtedy zmądrzałem,ale czy to jest podłozem nadciśnienia????.Prosil bym bardzo o szybką odpowiedz i porade co powinienem zrobic dalej
Nie chcę się mieszać, ale zobacz inny temat na tym forum. Ktoś napisał, że pakowanie nie pomaga w nadciśnieniu bo zwiększasz masę ciała (chyba o to chodziło, no nie?). A co do speeda to chłopie w życiu tym g..nem się nie truj! Mój kumpel co prawda nadciśnienia nie dostał, ale leczył się po długim ćpaniu u psychiatry (stany lękowe, depresje itd.)
Hej! Ćwiczenia z dużymi maksymalnymi ciężarami na dłuższą metę powodują wzrost ciśnienia. Skąd wiem - bo kiedyś trenowałem, kilka lat. Spowodowane jest to tym że podczas powtórzeń z maksymalnym ciężarem zaburzony jest rytm oddechu - zauważ że jak np wyciskasz wstrzymujesz powietrze. NIe jest to wskazane. Tak samo jak sercowcy mają zakaz dźwigania. Ja mialem kiedyś ciśnienie w granicach 140/90 przy regularnych treningach w spoczynku natomiast teraz mam 24lata i nie wiecej jak 125/70. Trenowałem w wieku 19-22 lat i pozniej już mniej intensywnie. Duży maksymalny wysiłek powoduje na dluższą metę wzrost ciśnienia a długi wysiłek (lekka atletyka) spadek ciśnienia. Pozdrawiam

Nie zgadzam się z Michałem, który napisał: *Spowodowane jest to tym że podczas powtórzeń z maksymalnym ciężarem zaburzony jest rytm oddechu - zauważ że jak np wyciskasz wstrzymujesz powietrze*. Prawidłowe wyciskanie ciężaru polega na wydychaniu powietrza! a nie wstrzymywaniu!