Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napadowy częstoskurcz nadkomorowy i pojedyncze skurcze serca

kora2277

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 29 lat od 15 lat mam szybkie bicie serca mialam robione ekg i lekarze mowili ze mam zdrowe serce wiec sama radzilam sobie z tym problemem polozylam sie na prawy bok i przeszlo.ataki mialam 2 razy w miesiacu i do dzis.ataki nadchodza przy gwaltownym nachylaniu sie gdy biegne ciezko dzwigam a czasem bez powodu.przy ataku miewam straszne poty trzese sie i czasem dusznosci.najdluzszy atak mialam 8godzin gdy bylam w ciazy.dnia 21.09.2011 dostalam atak i wezwalam erke zrobiono mi w domu ekg i zabrano mnie do szpitala.w erce slyszalam jak mi podano kordeone 300 po czasie pomoglo.lezalam do wieczora i przyszedl lekarz powiedzial ze mam napadowy czestoskurcz nadkomorowy i dostalam skierowanie do kardiologa.wizyte mam 30.09.2011 i chcialabym sie dowiedziec kiedy lekarz stwierdzi ze ablacja bedzie potrzebna.mam pytanie czy miewacie oprocz tych atakow codziennie pojedyncze skurcze kilka razy na dzien? pozdrawiam magdalena

Witajcie!wiec byłam u kardiologa powiedział mi tyle ze mam brac leki założą holtera i zrobia echo wszedzie mam skierowania pilne holter dopiero w czerwcu 2012 a echo w marcu 2013 szok!!!rozmawialam z lekarzem na temat tych skurczow co mam robic jak atak dostane powiedzial ze mam pogotowie wezwac za kazdym razem a jesli chodzi o ablacje to mam czekac do kolejnej wizyty az bede miala holtera zrobionego.postanowilam isc prywatnie po 20stym pazdziernika do kardiologa i wykona mi echo.zobaczymy napisze po wizycie.CASTANIETA i MAROMA dziekuje wam za odpowiedzi POZDRAWIAM

Szybki masz ten puls... Ja nie miałam takich osiągów :) Rzeczywiście, lepiej wezwać pogotowie, jak cię dopada, bo 200 uderzeń na minutę to dla serca nie są żarty. Pewnie będziesz leczyć częstoskurcz lekami, zanim cię skierują na ablację. Niestety, jak ktoś jest naprawdę chory, to przy państwowej służbie zdrowia może długo nie pociągnąć i trzeba się - przynajmniej częściowo - leczyć prywatnie. Na szczęście częstoskurcz nadkomorowy nie jest groźny dla życia (jeśli nie ma mechanicznych uszkodzeń serca), więc nie ma się też co martwić za bardzo...

Wiesz..... dobrze ze podczas tych ataków nie panikuje bo ja leczę się tez na nerwice lekową.czytałam dużo i zauważyłam ze większość ludzi było wcześniej leczeni na nerwicę.hmm.....co o tym myśleć? w poniedziałek będę znała dokładny termin na echo wiem tyle że po 20tym.widzę że długa droga moja do zdrowia.A ciebie jak długo leczyli zanim miałaś ablację? pozdrawiam

Chyba większość z nas przez te problemy z sercem nabawiło się nerwicy, albo odwrotnie. Rzeczywiście ten twój puls jest bardzo wysoki, ja góra miałam jakieś 160 uderzeń i to było dla mnie straszne. Powoli opanowałam lęk i powiem Ci,że teraz przy tych* atakach* wacha się , ale jest taki do 120. Co do terminu twoich badań, to dlaczego aż taki odległy, może powinnaś podzwonić po placówkach i gdzieś spróbować się umówić na holtera. Może spróbój zadzwonić do przychodni na ul. Horbaczewskiego, ja tam chodzę do kardziologa i badania echo i cholter miałam robione w przeciągu 2-tygodni od wizyty u kardiologa. pozdrawiam,

Posłuchałam twojej rady dzwoniłam gdzie się da no niestety ale prywatnie trudno pójdę bo nie chce długo czekać też mam w poniedziałek dzwonić i umówić się na wizyte.szczegółów dziś nie poznałam bo lekarz akurat był we wrocławiu.to będzie założenie holtera a myślę że holter powinnam pierwszy zrobić niż echo.he!!!zaczynam błądzić z tym wszystkim u nas w grudziadzu niby taki super szpital i przechodnie a trzeba długo czekać z córką rok czekałam do kardiologa a potem 8miesięcy na echo.w poradniach powiedziano mi że i tak mam szybki termin bo niektórzy mają na 2014 szok POZDRAWIAM

Witam serdecznie!znam już datę kiedy zrobią mi echo 25 pażdziernika z holtera zrezygnowałam ponieważ to duży koszt zastanawiam się tylko czy echo jest tak dokładne jek holter.3 tygodnie biorę tabletki fakt taki że ataku na szczęście nie dostałam ale skurcze codziennie mam i coraz częściej wiem że lada dzień ten atak się pojawi może leki powodują tak że skurcze częściej a ataków brak(BOGU DZIĘKI)pozdrawiam

Kora, echo serca to zupełnie inne badanie niż holter ekg. Za pomocą echa sprawdzasz dokładny wygląd serca, jego poszczególnych części. Możesz się dowiedzieć, czy masz wypadanie płatka (co też może powodować dodatkowe skurcze), czy masz powiększone komory itp, ale nic się nie dowiesz na temat arytmii, bo tylko ekg rejestruje impilsy elektryczne i ich zachowanie w sercu. Więc lepiej nie rezygnuj z tego holtera, na twoim miejscu bym zrezygnowała raczej z echa.

Kora, zdrowie nie ma ceny - czekanie tylr mieśięcy czy nawet lat to jakaś kosmiczna bzdura. Obydwa badania są jednakowo ważne.Może ktoś Ci pomoże finansowo. Doprawdy nie odkładaj tych badań, masz przecież dziecko które musisz wychowac. Przepraszam za taki panikujący ton, ale jestem głęboko poruszona tym co napisałas. Jeżeli jednak nie możesz pozwoliź sobie na taki wydatek odwołaj się do rzecznika praw pacjenta, a nawet do samej minister Kopacz. Wyznaczanie choremu człowiekowi takich terminów to skandal !!!

Witam!niestety nie jestem w stanie już nic zrobić bieganie od biura do biura to też trwa mimo że mój tato pracuje w służbie zdrowia też nic nie zdziałaliśmy do lekarza ogólnego nawet muszę czekać ponad tydzień to w głowie się nie mieści naprawde.pójdę na echo a potem jak uzbieram to na holtera bo czekać tak długo nie będę.DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI I PORADY BO DOTYCHCZAS NIE MIAŁAM Z KIM NA TAKI TEMAT POROZMAWIAC A WY DOSKONALE WIECIE W CZYM RZECZ.DZIĘKI SERDECZNE I POZDRAWIAM p.s ataku jeszcze nie miałam ale pojedyncze skurcze są kikla na godzine nawet w nocy mnie przebudzą.

Padło słowo zespół BARLOWA i dlatego że mam dwie wady nie będę miała ablacji bo żaden lekarz się nie podejmie tego nie rozumię naprawde nawet tomografi głowy mi nie zrobia bo mam wady nic nie rozumię napisze ci teraz wynik echa to co prawidłowe nie wpisuje wiem że pierwsza wada to WYPADANIE PRZEDNIEGO PŁATKA MITRALNEGO potem niemam pojęcia jaka ta druga pisze może podpowiesz mi co to za druga POGRUBIAŁE PŁATKI ZASTAWKI MITRALNEJ ZWŁASZCZA PRZEDNI 8,6MM Z ŁAGODNYM PROLAPSEM DO LP,NIEDOMYKALNOŚĆ MITRALNA(+),NADMIERNE WYSYCONE PŁATKI ZASTAWKI AORTALNEJ,ZASTAWKA CZYNNOSCIOWO DWUPŁATOWA a reszta jest prawidłowa tego kawałka wyniku nie rozumię bede czekała na odpowiedz jeszcze prosba taka ze mam na wyniku z holtera napisane tak POBUDZEŃ NADKOMOROWYCH ZAREJESTROWANO 5 to akurat wiem ze pojedyncze skurcze a pisze dalej tak W TYM 1 SV-TACH nie mam pojecia co to jest szukałam po necie ale nic nie znalazłam dziekuje i czekam na odpowiedz

Zespół Barlowa to - niech mnie ktoś poprawi ewentualnie - dodatkowa droga przewodzenia. Wypadanie płatka: nic grożnego, może powodować dodatkowe skurcze komorowe i dyskomfort. Nieuleczalne, ale nie ma się czym przejmować. Dalszej interpretacji echa nie rozumiem. Pobudzenia nadkomorowe: nie zwracaj na nie uwagi, pewnie ich nawet nie poczułaś. Zdrowy człowiek może mieć koło 100. 1 SV Tach to moim zdaniem 1 tachykardia nadkomorowa (supra ventricular) - też raczej nie ma się czym martwić. JAką prędkość miała ta tachykardia (tętno) i jak długo trwała?

Witaj dziękuje że odpisalaś te sv-tach zapisało w niesałą sekunde bo tylko tyle to trwało i faktycznie tego nie czułam 161 okropnie sie żyje z częstoskurczem szybko sie męczę brak tchu i nerwica na to a wady to taka niespodzianka i myśle ze one chyba nie objawiaja sie u mnie nie wiem może tak a nie mam pojęcia i wszystko na częstoskurcz zwalam pozdrawiam

Kora, weź ty te wyniki, weź zapis ekg, który zarejestrował tętno ponad 200 uderzeń i idź do innego kardiologa. Sprawdź, czy cię nie zakwalifikuje do ablacji, a jeśli nie, to dlaczego. Zespół Barlowa jest jedną z najczęściej ablowanych wad. Nie mam pojęcia, co to są te *pogrubione płatki* i ta reszta z opisu twojego echa, ale dobrze byłoby to wyjaśnić. Pamiętaj, że arytmie się rozwijają z wiekiem, więc trzeba im niestety poświęcić trochę czasu, żeby je jednak wyeliminować.

Kielce-Witaj obecnie czekam na odpowiedz od koleżanki z Opola co powiedzą lekarze na moje wyniki ale mam prośbę mam 2 wady jedną znam drugiej nie bo nie mam pojęcia o tym wyniku POGRUBIAŁE PŁATKI ZASTAWKI MITRALNEJ ZWŁASZCZA PRZEDNI 8,6MM Z ŁAGODNYM PROLAPSEM DO LP,NIEDOMYKALNOŚĆ MITRALNA(+),NADMIERNE WYSYCONE PŁATKI ZASTAWKI AORTALNEJ,ZASTAWKA CZYNNOSCIOWO DWUPŁATOWA to jest część więcej pisać nie bębę bo reszta jest o.k i nie wiem jaka jest ta druga wada i nie rozumię dlaczego lekarz powiedział że żaden lakarz nie podejmnie się ablacji przy tych wadach.Myślę że CASTANIETA ma racje powinnam iśc do innego kardiologa.pozdrawiam

Witam Castaniete i innych nie byłam u kardiologa jeszcze nie wiem co się dzieje ale czuję się fatalnie z dnia na dzień szybko się męcze i codziennie pojedyncze skurcze dziś miałam atak nawet nie wiem jaki był ten puls zaczeło się rano o 7.30 potem wziełam tabletkę i o 8.00 przeszło nie jestem wstanie prawie nic zrobić bo jak się nachylę coś dzwigne to zaraz skurcz jest bylam u lekarza ogolnego bo mam silne bóle głowy o 1.5roku miałam rtg robiony zewnętrznie powiedział że ok a w środku to tomografia pokaże o ile neurolog się zgodzi na tomografię przy wadach serca nie rozumię dlaczego nie mozna zrobić tomografi przy wadzie serca!miałam też usg brzucha bo stasznie chudne nie znam przyczyny ale usg jest ok mam tylko śledzione powiekszona popytam o kardiologach bardzo dobrych jak sie dostane to napisze pozdrawiam