Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Paraliż jednej strony ciała przy silnym bólu głowy

Gość papusia11

Rekomendowane odpowiedzi

Moją mame złapał ostatnio silny ból głowy. tak mocny, że az nie mogła mówić. Czuła się jakby sparaliżowało jej część ciała, nie mogła poruszać prawą ręką i nogą!!!! Nie wiem co jej się stało strasznie się przestraszyłam, moja mama jest koło 50 taki a tu takie coś!! szok normalnie!! do tego jeszcze mówiła że jakby zcierpły jej policzki i wszystko jej się dwoiło w oczach!!! prosze pomóżcie co to może być bardzo się o nią martwię!!

Tak,to była ,,zapowiedż ** udaru! Nie należy tego lekceważyć! Mama musi stale ,natychmiast niech zrobi badania krwi- cholesterol całkowity,HDL,LDL,trójglicerydy,OB,morfologię z rozmazem,cukier,poziomy elektrolitów,test na krzepnięcie krwi. Dwa razy dziennie mierzyć ciśnienie i zapisywać.Jeśli ma nadwagę,musi schudnąć,jeśli pali-przestać,no i odżywiać się odpowiednio-tzn.jeśli cholesterol za duży to wg. diety obniżającej cholesterol.Czyli zmniejszyć bardzo jedzenie tłuszczów zwierzęcych,a zwiększyć tłuszcze roślinne.Tłuszcze roślinne to: oliwa z oliwek,pestki słonecznika,dyni,nasiona wiesiołka,lnu,olj lniany,orzechy włoskie.Nie jeść nic ,co zawiera w swym składzie jednocześnie:cukier,jajka i mleko[naleśniki,lody,ciasta,słodycze itd.],podrobów nie jeść.Teraz jesień,więc duuużo warzyw jeść., dużo się ruszać.Myślę,że powinnaś namówić mamę do codziennego godzinnego szybkiego marszu[można zacząć od pól godziny.].To pozwoli schudnąć[jeśli ma z czego],a jeśli nie ma,to podwyższy HDL.Te wszystkie działania należy podjąć natychmiast,by oddalić widmo udaru.Następnym razem może juz nie być to tak krótkotrwałe.Ale mogą być poważne konsekwencje.Poczytaj w internecie-,,profilaktyka udaru** oraz artykuł,,CHolesterol i trojglicerydy**autorstwa s.Gromadzkiego.Zacznij od kupna tabletek z miłorzębu i działaj.

Myślę,ze twoja mama powinna też pić 2x dziennie venoforton-to najlepsza polska mieszanka ziołowa poprawiająca krążenie.Należy pić 3 tygodnie,zrobić kilka dni przerwy i znów 3 tygodnie itd.Bardzo to poprawia krążenie mózgowe i nie tylko.Ale efekty czuje się po jakichś 2 miesiącach.

Moja ciocia miała coś podobnego i lekarz stwierdził przemijające ataki niedokrwienne (tutaj więcej na ten temat), własnie objawami są mrowienia, trudności w mówieniu, osłabienie czucia jednej strony części ciała, czyli tak jak w przypadku Twojej mamy - prawej strony. Musi zgłosić się jak najszybciej do lekarza, bo to może wymagać nawet interwencji chirurgicznej.Ciocia jest już po operacji i na razie jest dobrze, chociaz ciągle się o nią martwię :( wiadomo, jak coś jest z głową to zawsze poważna sprawa.

Nie wiem co mamie powiedzial bo mama mi nic nie mowila powiedziala ze jest wszystko dobrze ja mam 13 lat ale wiem ze dostala takie leki co mówi na nie pod jezyk ale nie wiem co to za leki, słyszałam jak rozmawiala z bratem wieczorem, ze ma ją zawieźć na jakieś badania w czwartek że rano mają się zapisać, bo pytałam czy moge z nią jechac ale kazała mi iść do szkoły ale i tak nie chce iść w czwartek bo mam kartkówkę z matmy a nic nie umiem :(( myślę że te leki jej pomogą ale i tak wczoraj była babcia i mówiła że nadal ją boli głowa.