Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ryzyko nowotworu przy spożywaniu alkoholu i paleniu papierosów

Rekomendowane odpowiedzi

Osoba która twierdzi że komórki rakowe są w każdym z nas powinna się przebadac psychiatrycznie i to u specjalisty światowej sławy .....I poczytac co to jest rak .........większej głupoty jak żyję nie słyszałam .To tak jakby twierdzic że w każdej kobiecie jest ciąża tylko zalezy czy sie rozwinie czy nie .Puknij się w głowe i nie wprowadzaj ludzi w bład !!!!!!!!!!!!!!!

Komórki nowotworowe mogą się tworzyć u każdego...z tym, że organizm normalnie funkcjonujacy powinien je rozpoznać i zniszczyć i nawet nie zdajemy sobie sprawy, że codziennie mogą być niszczone i jest to normalne. problem pojawia się, kiedy to zabijanie komórek nowotworowych zawiedzie i organizm nie widzi wroga, wtedy dochodzi do namnażania komórek i powstaje guz. Poszczególne nowotwory mogą powstawać pod wpływem różnych czynników. To prawda, że są ludzie, którzy palą i piją całe życie a jednak nie chorują na raka, a są tacy, którzy dbają o siebie, zdrowo się odżywiają a i tak pojawia się u nich choroba, winne są geny... u jednego skutki palenia będą sprawnie niwelowane przez organizm i może dożyc 100, a jak ktoś będzie posiadał mutacje genetyczną to zachorowanie pomimo braku palenia i tak może być wyższe. Najlepiej byłoby przebadac całe swoje DNA i wiedzieć czy ma się predyspozyjcę czy nie, póki co to trochę kosztuje, ale powstają przecierz banki DNA i można w takich przechować próbkę i poddać badaniom w dogodnym czasie.

Ewa60 czytałam i nie wiem w czym nie mam racji ?Jeśli ktoś pisze że raka ma każdy to chyba jest chory .....W każdej chwili nasze komórki sie dzielą i wystarczy że jedna nie podzieli się tak jak Pan Bóg przykazał i powstaje nowotwór -to ja wiem nie od dziś .Ale chyba jest między tym różnica że każdy ma raka w sobie ?