Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników krwi i profilu lipidowego

Gość sheridan

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o interpretację wyników mojego męża. Cholesterol 220 mg/dl Cholesterol HDL 39 mg/dl Trójglicerydy 180 mg/dl Cholesterol ldl 153 mg/dl Glukoza 94 mg/dl Leukocyty 6,45 tys/ul Erytrocyty 5,08 mln/ul Hemoglobina 15,0 g/dl Hematokryt 40,5 % MCV 79,7 fl MCH 29,5 pg MCHC 37,0 g/dl Płytki krwi 253 tys/ul MPV 9,4 fl PCT 0,24 % PDW 10,8 10 (GSD) RDW - CV 13,2 % RDW - SD 37,2 fL P - LCR 20,6 % OB 8 mm/h

Proszę przeczytać zrtykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy** autor: Sławomir Gromadzki.Za mały jest HDL.Można go łatwo podwyższyć ruszając się codziennie,np. trening na rowerze stacjonarnym,godzina szybkiego marszu[może być w twoim towarzystwie-też ci na dobre wyjdzie],albo pływanie,rower.W mojej rodzinie facet w podobnym wieku zwiększył HDL pływając przez całe lato kilka razy w tyg.Miał 26,a po 3 miesiacach 52 !Całkowity cholesterol na pewno obnizy odpowiednie odżywianie: tzn. duże zmniejszenie ilości tłudszczów zwierzęcych ,a zwiększenie tłuszczów roślinnych w pozywieniu.A więc: codziennie 2 łyżki oliwy z oliwek,do 2 łyżeczek otrąb owsianych na zmianę z pszennyml.Tylko nie jeść samych otrąb,a posypać na kanapke,do talerza zupy itp.Można używać ziołowe tabletki cynarex.Przykład kanapki.Jajko na twardo[samo białko-żółtko wyrzucić]na chleb i na to plasterki pomidora i szczypiorek.Można zjeść jedną kanapke z mięsem,np,mały kawałek piersi z kurczaka.Chudy twaróg= jogurt naturalny+ pokrojone trzy orzechy włoskie=kilka rodzynek.Bardzo dobrą i tanią potrawą dla cholesterolowców jest leczo[duszone warzywa na oleju,podlane wodą,pod przykryciem 20 minut.Skład: cukinia pokrojona w grubą kostkę[wydrążyć nasiona-najlepsza mała-duże są nie dobre],kilka cebul pokroić ,dusić razem z 15 minut.Potem dodać pokrojone ze 3 pomidory i jeszcze trochę poddusić.Posolić nieiwele.Przyprawić ziołami prowansalskimi doś obficie.Dodać do gotoqwego kilka b. drobno posiekanych ząbków czosnku[albo dwa świeże ząbki dodać na każdą porcję na talerz.Można zrobić większą ilość.Dobre jedzenie zarówno na ciepło jak i na zimno.Można brac w słoiku do pracy na drugie śniadanie i zjeść z chlebem.Inna potrawa godna polecenia to pasta z wędzonej makreli: makrele obrać.Ugotowac 2 jaja na twardo[zółtka wyrzucić] białka drobno pokroić.,2 ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce,2 cebule posiekane udusić na oleju kujawskim.Wszystko wymieszać-cebulę dodać bez oleju,na którym sie dusiła.Dodać oliwę z oliwek i pasta gotowa.Włożyć do lodówki.Cebulę i jajka zrobić najpierw i ostudzić.Pastę należy zjeść w ten sam dzień,najwyżej następnego dnia- potem robi się niedobra.Należy pamiętać ,aby nie jeść potraw zawierających w swym składzie jednocześnie cukier ,mleko i jaja-np.lody,ciasta,słodycze,naleśniki itp.To baaardzo podwyższa cholesterol.Podobnie z alkoholem,papierosami,kawą.Twój mąż MUSI [!!!]schudnąć! Jak schudnie z 8-10 kilo,będzie się ruszał codziennie i jadł ,co trzeba+ ziołowy cynarex,oliwa,otręby-będzie OK.Tylko niech nie bierze leków na cholesterol.Broń Boże! Nie jest żle.Najpierw trzeba w sposób naturalny poprawić wyniki.I na stałe[!] zmienić styl życia.

Przeczytałam polecany przez Pana/Panią artykuł pt.,, Cholesterol i trójglicerydy **Sławomira Gromadzkiego .Jest tam polecany lek Cynarex (suchy wyciąg z karczochów w tabletkach).Z tego co wyczytałam w internecie jest to lek naturalny.Pisze Pan/Pani , żeby nie brać żadnych leków na cholesterol .Czy tego leku tego Pan/Pani nie poleca , czy te naturalne można stosować , oczywiście z dietą i ćwiczeniami ?

Gość Mariachi

Też mam wyniki krwi - jakby można zinterpretować :) Jestem 31letnim facetem: Leukocyty 4,3tys Erytrocyty 4,83 Hemoglobina 13,5 Hematokryt 41,1% MCV 85,1 MCH 28,0 MCHC 32,8 Płytki krwi 196tys RDW-SD 37,5 Anizocytoza erytrocytów 13,4% LYM 41,2% MXD 9,7% NEU 49,1% OB 9mm/h glukoza 82,07 magnez 2,22 cholesterol całkowity 253,55 HDL 60,61 LDL 180,5 Triglicerydy 62,33 Żelazo 113,2 Lekarz przepisał mi na miesiąc torvalipin 20mg