Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca w nerwicy

Gość Tomasz

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie rozchorowałem się na nerwicę, prawdopodobnie, interesuje mnie taki fakt, czy badanie EKG wykaże inne choroby, które mogą powodować kołatanie serca? I czy to, ze czasami czuję jak moje serce spowalnia, mdleją mi nogi, a chwilę potem nabiera szybszego niż zwykle tępa (to trwa około 4 sekund) po czym wszystko dochodzi do normy? Boję się, że rozchorowałem się na jakąś poważniejszą chorobę, muszę przyznać, że nadużywałem alkoholu, mam 23 lata. PROSZĘ POMÓŻCIE MI BO BARDZO SIĘ BOJĘ. Byłem u kardiologa, ale ten powiedział, że to sprawa psychiatry, a nie jego. EKG wyszło bardzo dobrze. Jednak boję się, że będę musiał wszczepić jakiś rozrusznik. Nie tracę świadomości, ale serce mi spowalnia, poza tym mam depresje i bardzo się martwię.
Gość zuzanna
Słuchaj, nie stresuj się,... Dla spokoju idź na badanie echa serca. Jeśli tam wyjdzie Ci OK, to nie masz się co martwić o serce. Pewnie masz nerwicę. Zrób sobie wypad na weekend za miasto, codziennie wychodź na spacery. Jeśli badania med. wyjdą OK to regularnie uprawiaj jakiś sport. To mi poradził kiedyś psycholog i to rzeczywiście pomaga. A takie zmiany rytmu serca to nawet u zdrowego człowieka mogą występować na skutek stresu...